Native assistent Frans of Duits op jouw school

Je lessen worden nog leuker en jouw werkdruk wordt lager met een native assistent Frans of Duits.

Wil jij jouw sectie Frans of Duits versterken met een native taalassistent of leraar in opleiding? Vul dan het aanvraagformulier in.

Vraag een native assistent aan

Wat is het?

  • Een assistent die 3 dagen per week meedraait in jouw klassen.
  • Een native speaker die jouw lessen verrijkt met zijn of haar culturele achtergrond.
  • Een collega die intensief aan de slag gaat met kleine groepjes leerlingen.
  • Extra oefening in spreek- en luistervaardigheid voor jouw leerlingen.
  • De kans voor jouw leerlingen om echte gesprekken te voeren in het Frans of Duits.

Wat levert het op?

Met een native assistent Frans of Duits wordt er meer Frans of Duits gesproken in jouw les. De les wordt dynamischer en meer leerlingen gaan jouw vak echt leuk vinden. Ook bestaat de kans dat meer leerlingen Frans of Duits als examenvak kiezen.

Als je een leraar in opleiding toegewezen krijgt, ontvangt jouw sectie een eenmalige stimuleringssubsidie van € 1.000. Daarmee kun je bijvoorbeeld nieuw lesmateriaal aanschaffen of een project financieren. Als je een taalassistent krijgt toegewezen, ontvang je geen stimuleringssubsidie. 

Jouw school kan zich met de inzet van native speakers profileren als internationaal georiënteerde school.

Wat kost het?

Het kost niet veel geld om een taalassistent in te zetten. Jouw school hoeft alleen de reiskosten voor het woon-werkverkeer te vergoeden. De assistent krijgt een beurs van ons.

Het kost je wel tijd. Je moet de assistent helpen om woonruimte te vinden en zich te settelen in Nederland. Ook moet je de assistent begeleiden in zijn of haar ontwikkeling tot leraar. Dit kost je minimaal 1 uur per week.

Hoeveel assistenten zijn er?

We kunnen ieder jaar 26 assistenten plaatsen en verdelen dat ongeveer zo:

  • 10 taalassistenten Frans
  • 3 leraren in opleiding Frans
  • 13 leraren in opleiding Duits

Wie kan een taalassistent Frans aanvragen?

Scholen uit heel Nederland kunnen een taalassistent Frans aanvragen. Nieuwe scholen krijgen voorrang op scholen die al eens een assistent hebben gehad, voor zover dat aansluit bij de wensen van de assistenten. In de praktijk blijkt dat zij vaak een voorkeur hebben voor de Randstad.

Wie kan een leraar in opleiding Frans of Duits aanvragen?

Scholen uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht kunnen een leraar in opleiding Frans of Duits aanvragen. Voor scholen uit andere provincies is de kans op een match erg klein. De assistenten zijn vanwege hun lerarenopleiding gebonden aan de Randstad. De druk op deze beginnende leraren is al erg hoog. Lange reistijd zou die druk onwerkbaar hoog maken.

Meer weten?

Irma Nentjes

070 4260 252

Laatste wijziging: 08-06-2018 10:54