Buurtaalonderwijs

Kinderen in een grensregio groeien op in een unieke omgeving. Binnen enkele minuten zijn ze in een ander land met een andere taal en cultuur. Dit geeft kinderen naast plezier ook veel kansen later in het leven.

Met buurtaalonderwijs krijgen leerlingen in de grensstreek structureel onderwijs in het Frans of Duits. Er kunnen jaarlijks uitwisselingen plaatsvinden met de partnerschool net over de grens. Kinderen leren elkaar kennen en kunnen vriendjes maken. 

De buurtaal kan gegeven worden door een native speaker, maar veel leraren kiezen ervoor zelf Duits of Frans te geven. Ze laten zich dan opleiden op het gebied van de buurtaal en specifieke didactiek. 

Kenniscentrum Buurtalen

Sinds 2016 hebben wij een kenniscentrum Buurtalen. Dit kenniscentrum onderhoudt een netwerk, spoort lesmaterialen op, ontsluit deze en organiseert conferenties. 

Je kunt contact opnemen met ons:

Floor Haanstra

06 24 92 45 59

Riet Steffann

06 25 52 49 34

Landelijke conferentie buurtalen

Kom op woensdag 11 april 2018 naar de Landelijke conferentie Buurtalen Noord in Emmen. Het wordt een inspirerende dag met interactieve workshops, volop ruimte om ervaringen te delen, lesmaterialen die je direct kunt gebruiken en een bruisende informatiemarkt.

Op 27 september 2017 organiseerden we de landelijke conferentie 'Buurtaal voor allemaal!' in Maastricht. Download hieronder de presentatie van Joana Duarte (lector meertaligheid - Stenden Hogeschool) en bekijk de foto's en het filmpje van deze dag. 

Buurtaalonderwijs in het kader van groeiende diversiteit(1.6 MB)

Bekijk de foto's

Bekijk het filmpje

Laatste wijziging: 20-02-2018 09:30