Winnaars

Informatie over de winnaars in 2017. Het thema was 'BRU-taal'.

Parcours D’intégration Civique

De eerste prijs gaat naar Parcours D’Intégration Civique van het Pascal College uit Zaandam. Elk jaar komt een Franse masterstudent als docent-in-opleiding naar de school, en om snel in te kunnen burgeren, maken leerlingen uit 5 vwo deze docent in het Frans wegwijs in Nederland.

Het leidt niet alleen tot het overwinnen van spreekangst en het verbeteren van taalvaardigheid, maar ook tot het beter begrijpen van elkaars cultuur. Dit gebeurt in een informele context. De winnaar maakt gebruik van individuele contacten, maar het project is zeker ook overdraagbaar.

Het project krijgt ook de publieksprijs.

The Photographic Exchange

The Photographic Exchange van het Maasland College uit Oss krijgt de tweede prijs. Het project zorgt op een innovatieve manier voor een prachtige internationale samenwerking. Leerlingen sturen beschrijvingen van foto’s om deze vervolgens te reconstrueren.

Door de gekozen manier van communicatie, niet alleen op het gebied van taal, maar ook van beeld, krijgt het project een boeiende gelaagdheid. Het sluit aan bij de ‘selfiecultuur’, waardoor het de nieuwsgierigheid en betrokkenheid van de leerlingen prikkelt. Door de eenvoud van het project is het ook goed overdraagbaar naar andere vormen van kunst.

Taalcafés

De derde prijs gaat naar Taalcafés van Humanitas ‘t Hoogeland. Dit project maakt gebruik van vrijwilligers die taalondersteuning bieden aan kinderen en volwassenen in de taalcafés in gemeenten in Noord-Groningen.

Het aanbod is een informele manier van leren en sluit daardoor aan bij het thema van dit jaar. De grote tevredenheid van deelnemers is goed merkbaar en de jury is zeer gecharmeerd van dit warme project.

Refugee Start Force Community

Een eervolle vermelding is er voor het project Refugee Start Force Community. Dit online project is een netwerkorganisatie die groepen coördineert waarin nieuwkomers contact kunnen leggen met Nederlandse organisaties en bedrijven, en spelenderwijs kunnen oefenen met de Nederlandse taal. Deze online community op Facebook heeft meer dan 35.000 leden die elkaar helpen zodat vluchtelingen sneller kunnen integreren.

Laatste wijziging: 22-11-2017 09:50