Beginnen met internationalisering in het primair onderwijs
Waarom internationalisering en wereldburgerschap?
De wereld wordt kleiner en absolute grenzen vervagen. Door kennis te maken met andere landen en mensen uit verschillende culturen leren kinderen veel over de ander en zichzelf.
Bereid je leerlingen voor op een diverse samenleving door hen belangrijke vaardigheden bij te brengen. Zoals samenwerken met anderen, kritisch denken en reflecteren op zichzelf en op hun plek in de wereld. Vaardigheden waarmee ze straks makkelijker hun weg vinden in het leven. Wij helpen je graag op weg je leerlingen te laten opgroeien tot wereldburgers!
Definities en doelen van internationalisering kunnen per school verschillen. Waar ligt al je focus? Welke gebieden wil je verder ontwikkelen? Ontdek de 24 wereldburgerschap-competenties die jouw gids kunnen zijn om richting en samenhang te geven aan burgerschapsonderwijs.
Voor verschillende internationaliseringsroutes en –programma’s is een beleidsplan een voorwaarde of een middel om het doel uit te werken. Lees het beleidsplan internationalisering op bestuursniveau (113,24 kB) en schoolniveau (111,71 kB).
Met internationalisering en wereldburgerschap kun je heel kleinschalig beginnen en eventueel later verder uitbreiden. Maar hoe begin je? Lees het stappenplan invoering internationalisering voor schoolbesturen én voor schoolleiders, coördinatoren en leraren (114,94 kB).
Hoe kun je starten?
Hoe haal je de wereld in de klas? We helpen je graag op weg.
Mogelijkheden om met internationalisering en wereldburgerschap aan de slag te gaan:
- Voeg een brede kijk op de wereld toe aan je burgerschapsonderwijs
- Bied een vreemde taal aan vanaf groep 1
- Werk online samen met een Europese school via eTwinning
Het is belangrijk dat je iets kiest wat past bij jouw school en jouw omstandigheden.
Tip: besteed je studiedag aan internationalisering en wereldburgerschap en maak met elkaar bewuste keuzes over jullie visie en curriculum.
Je hebt waarschijnlijk al een schat aan talen en culturen in de klas, waarmee je direct aan de internationale competenties van je leerlingen kunt werken.
Daarnaast brengt de toestroom van kinderen van internationals nieuwe uitdagingen met zich mee. Bekijk de informatie en adviezen op Aandacht voor meertaligheid.
Waar staat jouw school?
Vul de Nuffic-Quickscan in om te zien waar jouw school staat op het gebied van internationalisering en wereldburgerschap. Vervolgens ontvang je adviezen en tips op maat om je activiteiten en beleid verder te ontwikkelen.
Praktijkvoorbeelden en lesideeën
- Maak gebruik van de uitgewerkte lesideeën voor de onder-, midden- en bovenbouw. Bij ieder lesidee wordt aangegeven aan welke internationale competenties je werkt.
- Hoe kijk je samen met je leerlingen over grenzen heen? Lees hoe basisschool 't Slingertouw invulling geeft aan wereldburgerschap.
- Besteed aandacht aan internationale thema's zoals duurzaamheid of klimaatverandering. De duurzame ontwikkelingsdoelen zijn hiervoor een concreet startpunt.
- Leg een relatie tussen een 'goed doel' van je school en het leven van leeftijdsgenoten in deze landen.
- Ieder thema van de Kinderboekenweek leent zicht voor een internationaal perspectief. Denk bijvoorbeeld aan het voorlezen van Engelse (prenten)boeken.
- Maak gebruik van ons aanbod van webinars en bijeenkomsten. Bekijk onze agenda.
Netwerk Talen en Wereldburgerschap
Wil je meer doen aan wereldburgerschap en/of Engels vanaf groep 1? Meld je dan kosteloos aan voor het Netwerk Talen en Wereldburgerschap. Het doel van het netwerk is om Engels en wereldburgerschap duurzaam in te bedden in het curriculum. Je kunt in dit netwerk kennis ophalen, ervaringen delen en zelf kiezen op welke thema’s je de verdieping zoekt.
Bekijk het interactieve dashboard (op de Engelstalige website) voor een actueel overzicht van Nederlandse basisscholen in Nuffic-netwerken.
Subsidie
Vraag subsidie aan voor internationalisering en wereldburgerschap op je school:
-
Subsidieprogramma Erasmus+
Mobiliteiten. Bieden onderwijsprofessionals en leerlingen de kans om nieuwe kennis en vaardigheden op te doen in het buitenland.
Partnerschappen. Voor het ontwikkelen van innovatieve projecten met buitenlandse scholen of andere instellingen.
Centrale acties. Voor internationale samenwerkingspartnerschappen en internationale samenwerking voor het vormen van nieuw beleid. En voor Europees Burgerschap en kennis van de Europese instituties.
Contact
Blijf op de hoogte of praat live mee
Praktijkverhalen, subsidietips, evenementen en internationaliseringsnieuws ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Sluit je aan bij onze actieve LinkedIn-groep en wissel tips en inspiratie uit met ruim 3.500 andere leraren.
Adviseur spreken
Heb je een vraag of wil je sparren over internationalisering op jouw school? Stuur gerust een mail naar po-vo@nuffic.nl. Of neem rechtstreeks contact op met een van onze adviseurs internationalisering in je regio.
Regio Noord
Obbe Strijbis
ostrijbis@nuffic.nl
06 42 50 79 80
Regio Midden
Susanna van Citters
svancitters@nuffic.nl
06 42 19 49 39
Regio Zuid
Jessy Lipperts
jlipperts@nuffic.nl
06 41 63 62 78