Official transcript

Voor het waarderen van een Amerikaans diploma is het diploma alleen nooit voldoende. Verplicht is de bijbehorende cijferlijst, het zogenaamde official transcript of academic record.

Deze officiële cijferlijst:

  • geeft het niveau aan van zowel het voortgezet als hoger onderwijs;
  • geeft informatie over de inhoud van de studie, cijfers, studiebelasting, en de datum van afstuderen;
  • moet afgegeven zijn door de instelling waar de studie is gevolgd.

Nederlandse onderwijsinstellingen ontvangen dit official transcript in een gesloten envelop of via een beveiligde, elektronische verzenddienst. Zo is het duidelijk dat het om een betrouwbaar document gaat. Ook de uitslag van Advanced Placement-examens (high school) moet de College Board rechtstreeks naar de Nederlandse instelling sturen, naast het official transcript.

Is dit document echt?

Door Amerikaanse instellingen zelf de official transcripts te laten versturen, is de echtheid – authenticiteit – van de onderwijsdocumenten in principe in orde. Maar er zijn ook degree mills of diploma mills die valse official transcripts uitgeven.

Diploma mills

Diploma mills zijn geen onderwijsinstellingen, maar bedrijven die diploma’s van high school- tot PhD-niveau verkopen, zonder dat er (serieus) onderwijs voor is gevolgd. De vorm en inhoud van deze documenten geven vaak de indruk dat de transcripts van erkende Amerikaanse instellingen zijn, terwijl dit niet zo is. Via de CHEA-website is het makkelijk te controleren of een instelling bestaat en of die geaccrediteerd is.

Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met ons. In Nederland hebben wij samen met de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) het Coördinatiepunt Informatieverstrekking Diploma Mills opgericht om voorlichting te geven over diploma mills.