Voortgezet onderwijs

Voor de waardering van kwalificaties uit het Britse voortgezet onderwijs controleren we 2 dingen:

  • erkenning door een regulatory body; en
  • erkenning van de awarding body.

Erkenning door een regulatory body

Regulatory bodies zijn organisaties die verantwoordelijk zijn voor de kwaliteitszorg van het voortgezet onderwijs (en het beroepsonderwijs). Er is voor elke regio een aparte regulatory body. Regulatory bodies houden databases bij van goedgekeurde en erkende kwalificaties.

De databases per regio:

Erkenning van een awarding body

Awarding bodies zijn de organisaties die de kwalificaties uitreiken. De middelbare scholen doen dit namelijk niet zelf. Een awarding body moet erkend zijn door 1 van de 4 regulatory bodies. Je kunt dit controleren door de awarding body op te zoeken in de hierboven genoemde databases van de regulatory bodies.

Voorbeelden van awarding bodies zijn:

Hoger onderwijs

Voor de waardering van kwalificaties uit het Brits hoger onderwijs controleren we de instelling is erkend. Hiervoor check je of de instelling in het overzicht staat op de website van de Britse overheid bij:

Let op: de overheid houdt deze overzichten niet meer bij. De overheid bouwt nu aan een register van erkende hogeronderwijsinstellingen, het Office for Students Register, het OfS Register.

Recognised bodies

Recognised bodies zijn erkende instellingen, zoals alle Britse universiteiten. Deze instellingen mogen graden (degrees) en andere kwalificaties (non-degree) uitreiken. De Britse overheid kan hogeronderwijsinstellingen erkennen op basis van de wet, bijvoorbeeld door een Royal Charter.

Listed bodies

Listed bodies zijn hogeronderwijsinstellingen die geen graden mogen uitreiken. Ze mogen wel degree-opleidingen verzorgen in samenwerking met een erkende instelling (recognised body). De recognised body waarmee ze dan samenwerken, garandeert de kwaliteit van de opleiding en reikt de graad uit. Als je een hogeronderwijsinstelling vindt in het overzicht van listed bodies, controleer dan of een recognised body de graad uitreikt.

Listed bodies mogen wel zelfstandig non-degree-opleidingen verzorgen. Voor deze opleidingen reiken ze dan zelf certificaten en diploma’s uit.

Kwaliteitszorg

De Quality Assurance Agency for Higher Education (QAA) is verantwoordelijk voor de kwaliteitszorg in het hoger onderwijs van Engeland, Wales, Noord-Ierland en Schotland. De QAA is een onafhankelijke instantie die de jaarlijkse visitaties van opleidingen coördineert en vastlegt.

Meer informatie over kwaliteitszorg in het hoger onderwijs vind je in de UK Quality Code:

Samenwerking met partnerinstellingen

Veel Britse universiteiten bieden in samenwerking met een Britse of internationale partner bepaalde opleidingen aan. Deze vorm van samenwerking staat bekend als collaborative provision. De meeste Britse universiteiten houden een lijst bij van de partners en betrokken opleidingen in het collaborative provision register.

Soorten samenwerking

Er zijn 2 vormen van samenwerking die veel voorkomen:

  • validation, waarbij de partnerinstelling de opleiding ontwikkelt en verzorgt, en de Britse universiteit de graad/kwalificatie verleent én garant staat voor de kwaliteit;
  • franchising, waarbij de Britse universiteit de opleiding samenstelt, maar de partnerinstelling de opleiding verzorgt.

De Quality Code for Higher Education van de QAA geeft richtlijnen voor de samenwerking met partnerinstellingen: zie partnerships.