Documenten voortgezet onderwijs

Voor het voortgezet onderwijs zijn een diploma en cijferlijst van een board nodig. Documenten van de middelbare school zelf zijn niet voldoende. Vaak is het mogelijk om resultaten te controleren op de website van de board (die het behaalde diploma heeft uitgereikt).

Schoolexamens

Voor een diplomawaardering tellen alleen de examens van de board mee. Vakken waar leerlingen alleen een schoolexamen in hebben gedaan, tellen we niet mee voor een diplomawaardering. Voor diploma’s van de Central Board of Secondary Education (CBSE) zijn dat de volgende vakken:

  • work experience (werkervaring);
  • physical & health education (lichamelijke opvoeding en gezondheid);
  • general studies (algemene studie).

Voor diploma’s van de Council of Indian School Certificate Examinations (CISCE) telt het vak socially useful productive work and community service niet mee. Dit vak staat op de cijferlijst (Statement of Marks) soms afgekort als supw & community service.

Niet alle boards vermelden even duidelijk voor welke vakken er sprake is van alleen schoolexamens. Dan blijkt dat alleen uit de cijferlijst, bijvoorbeeld wanneer er geen cijfer achter het vak staat. Soms is het noodzakelijk om in de syllabus van een board na te zoeken in welke vakken leerlingen alleen schoolexamen doen. De meeste boards publiceren hun syllabus op hun website.

Relevante vakken voortgezet onderwijs

We legden hierboven bij 'Schoolexamens' uit dat we alleen examens van een board mee kunnen tellen voor een diplomawaardering. Oftewel: een relevant vak (voor een diplomawaardering) moet altijd een examenvak van een board zijn. Maar ook bij examenvakken van een board moet je opletten welke je kunt meetellen voor een diplomawaardering. Dit hangt af van de verhouding theorie en praktijk van dat vak. Er zijn de volgende soorten vakken:

  • theoretische vakken (vakken met alleen theorie);
  • vakken met een theoretisch én een praktisch onderdeel; en
  • vakken met niet of nauwelijks theorie.

Meestal tellen wij de vakken in de laatste categorie niet mee voor een diplomawaardering. Theoretische vakken en vakken met theorie en praktijk tellen wij meestal wel mee. Dit noemen wij relevante vakken (voor een diplomawaardering).

Let op: informatie over de verhouding theorie en praktijk en een beschrijving van de inhoud van vakken vind je in de syllabus van de board. Meestal publiceren boards hun syllabus op hun website.

Documenten hoger onderwijs

Voor het hoger onderwijs moeten studenten alle behaalde diploma’s met cijferlijsten laten zien. Als studenten hun opleidingen aan een college hebben gevolgd, dan moeten zij diploma’s en cijferlijsten van de bijbehorende universiteit laten zien. Bij autonomous colleges moet alleen het diploma van de universiteit zijn en mogen de cijferlijsten van het autonomous college zijn.

Let op: soms is het mogelijk resultaten te verifiëren op de website van de instelling.