Om een Chinees diploma uit het hoger onderwijs te kunnen waarderen controleren we 2 dingen:

Accreditatie van de instelling en opleiding

Het ministerie van Onderwijs accrediteert alle hogeronderwijsinstellingen. De Academic Degree Committee, onderdeel van de Staatsraad (het hoogste staatsorgaan in China), accrediteert alle opleidingen in het hoger onderwijs. Dit comité beoordeelt of opleidingen voldoen aan de kwaliteitseisen en beslist of deze opleidingen recht hebben op toekenning van een bachelor-, master- of doctorsgraad. Zie ook de informatie van de overheid: Regulations on Academic Degrees of the People’s Republic of China.

Kwaliteit van de instelling

Kwaliteitszorg in het hoger onderwijs is de taak van o.a. het Higher Education Evaluation Center of the Ministry of Education 教育部高等教育教学评估中心, HEEC).

Daarnaast heeft de Chinese overheid in diverse projecten geïnvesteerd om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren, zie hieronder Project 211, Project 985 en Double First Class.

Project 211, Project 985 en Double First Class

Er zijn 3 projecten waarbij geselecteerde hogeronderwijsinstellingen extra geld krijgen van de Chinese overheid. Met deze steun moeten instellingen hun onderwijs verbeteren, zodat ze internationaal kunnen concurreren op kwaliteit.

  • Project 211 en Project 985 (allebei afgesloten in 2017);
  • Double First Class.

Project 211

In 1992 introduceerde de Chinese overheid Project 211 (211工程, 211 gongcheng). Het getal ’21’ staat voor de 21ste eeuw en de ‘1’ staat voor de 100 instellingen die uitverkoren waren om aan dit project mee te doen. Het project werd in 2017 afgesloten.

Op de website van het ministerie van Onderwijs staat een lijst met alle Project 211-instellingen (Chineestalig). Een overzicht met de Engelse en Chinese namen van deze Project 211-instellingen vind je bij Overzicht van hogeronderwijsinstellingen.

Project 985

In mei 1998 introduceerde de Chinese overheid Project 985 (985工程, 985 gongcheng), als vervolg en onderdeel van Project 211. Vooraanstaande hogeronderwijsinstellingen die al deelnamen aan Project 211, ontvingen extra financiële steun van de overheid om eersteklas onderzoeksinstellingen te worden. Project 985 werd in 2017 afgerond.

Op de website van het ministerie van Onderwijs staat een lijst met de Project 985-instellingen (Chineestalig).

Double First Class

Het Chinese ministerie van Onderwijs heeft na het afronden van Project 211 en Project 985 een nieuwe selectie van instellingen gemaakt onder de naam Double First Class (双一流 shuang yiliu). In september 2017 publiceerde het ministerie 2 lijsten van hogeronderwijsinstellingen en opleidingen die tot de wereldtop moeten gaan horen:

  • First Class Universities met 42 universiteiten;
  • First Discipline Universities met geselecteerde opleidingen van 140 verschillende universiteiten.

Zie Overzicht van hogeronderwijsinstellingen voor de vertaalde versie van de lijst First Class Universities. De vertaalde lijst van First Discipline Universities kun je bij ons opvragen via het contactformulier.