Als leerkracht help je je leerlingen kritische en zelfstandige wereldburgers te worden, zodat ze vandaag en morgen kunnen leven, leren en werken in onze diverse samenleving. Waarschijnlijk doe je dit al bewust of onbewust.

Burgerschap, internationalisering en wereldburgerschap

Burgerschap is een wettelijke taak in het onderwijs sinds 2006. Met wereldburgerschap ga je nog een stap verder. Wereldburgerschap kun je zien als doel, burgerschapsonderwijs en internationalisering als middel. Met internationalisering kijk je samen met je leerlingen over grenzen heen. Onderwijs in wereldburgerschap helpt kinderen te beseffen dat ze verbonden zijn met de rest van de wereld en er een actieve rol in kunnen spelen. Je voegt een brede kijk op de wereld toe aan je burgerschapsonderwijs, waarbij je steeds het verband legt met het dagelijks leven van je leerlingen.

Bijscholing wereldburgerschap

Volg de gratis webinars over wereldburgerschap en internationalisering. Kijk in de agenda wanneer de volgende is. Daarna:

  • weet je wat de raakvlakken en verschillen zijn tussen burgerschap, internationalisering en wereldburgerschap;
  • weet je hoe de 21e-eeuwse vaardigheden en wereldburgerschap hand in hand gaan;
  • begrijp je wat we met wereldburgerschap bedoelen;
  • heb je veel ideeën gekregen en activiteiten gedaan om wereldburgerschap te ontwikkelen, in te voeren en te verankeren in je beleid en curriculum.

Hoe zien je leerlingen eruit als wereldburgers?

  • Ze weten wie ze zijn of willen worden en staan open voor anderen.
  • Ze zijn betrokken bij de wereld, ver weg en dichtbij.
  • Ze beseffen dat wat ze doen, effect heeft op de rest van de wereld.
  • Ze zetten zich in voor een vreedzame, rechtvaardige en duurzame internationale samenleving, waarin iedereen meetelt.

Een voorproefje: Geef een internationaal tintje aan je les

Beleef de Marokkaanse theetraditie in de klas. Deze traditie is bedoeld om mensen samen te brengen. Prikkel de nieuwsgierigheid van je leerlingen. Gebruik de theetraditie als aanknopingspunt om meer uit te wisselen over elkaars culturen. Interesse in elkaar gaat vaak hand in hand met meer begrip. In de klas telt iedereen mee, in de samenleving ook.

Je weet nu wat we met wereldburgerschap bedoelen. Wil je weten waar je met je leerlingen aan werkt? Wat hebben ze nodig om wereldburger te worden? Hoe pak je het aan, op school en in je les? Hoe doen collega’s dat? Wie weet heb je de wereld al in de klas! Hoe zet je de diversiteit en meertaligheid van je leerlingen in voor wereldburgerschap en gelijke kansen? Op zoek naar een raamwerk voor wereldburgerschap op school? Wij helpen je verder.

Meer inspiratie nodig?

Wil je aan de slag met wereldburgerschap op jouw school? Ben je op zoek naar ideeën en inspiratie. Meld je dan aan voor de klankbordgroep wereldburgerschap om met en van andere collega's te leren over wereldburgerschapsonderwijs. Of leer door te ervaren met onze praktische lesideeën voor de onder-, midden- en bovenbouw.