8 wereldburgerschapsthema’s

De Canon voor Wereldburgerschap (NCDO) biedt een raamwerk van 8 wereldburgerschapsthema’s: diversiteit, identiteit, mensenrechten, duurzame ontwikkeling, globalisering, verdeling, vrede en conflict en mondiale betrokkenheid.

Wereldburgerschapsthema’s uitgelicht

In de publicatie Vensters op de Wereld: Canon voor Wereldburgerschap worden voor elk van de 8 thema’s 3 aspecten belicht. Natuurlijk kun je zelf je eigen invulling geven aan deze thema’s en ze verbinden met actuele gebeurtenissen.

Werken met wereldburgerschapsthema’s

Ben je benieuwd hoe je met deze thema’s een les of wereldburgerschapsactiviteit kunt vormgeven? Of hoe collega’s de Canon voor Wereldburgerschap gebruiken? Doe inspiratie op uit de Brochure Wereldburgerschap op de basisschool. Je kunt de brochure kosteloos bestellen of downloaden.

Aan de slag met de Canon voor Wereldburgerschap: lesideeën

Download lesideeën voor de onder-, midden- en bovenbouw, gebaseerd op de thema’s biodiversiteit, duurzaamheid en kinderrechten uit de Canon voor Wereldburgerschap.

Werelddoelen en wereldburgerschap

De VN Werelddoelen (Sustainable Development Goals of SDG’s) zijn 17 doelen om van de wereld een betere plek te maken. Het zijn ambitieuze doelen: vóór 2030 moet er een einde komen aan extreme armoede, ongelijkheid en klimaatverandering.

Afbeelding: www.un.org

De doelen zijn:

  1. Uitbannen van alle vormen van (extreme) armoede
  2. Einde aan honger, zorgen voor voedselzekerheid en duurzame landbouw
  3. Gezondheidszorg voor iedereen
  4. Inclusief, gelijkwaardig en kwalitatief onderwijs voor iedereen
  5. Gelijke rechten voor mannen en vrouwen en empowerment van vrouwen en meisjes
  6. Schoon water en sanitaire voorzieningen voor iedereen
  7. Toegang tot betaalbare en duurzame energie voor iedereen
  8. Inclusieve, economische groei, werkgelegenheid en fatsoenlijk werk voor iedereen
  9. Infrastructuur voor duurzame industrialisatie
  10. Verminderen ongelijkheid binnen en tussen landen
  11. Maak steden veilig, veerkrachtig en duurzaam
  12. Duurzame consumptie en productie
  13. Aanpak klimaatverandering
  14. Beschermen en duurzaam gebruik van de oceanen en zeeën
  15. Beschermen van ecosystemen, bossen en biodiversiteit
  16. Bevorderen van veiligheid, publieke diensten en recht voor iedereen
  17. Versterken van het mondiaal partnerschap om doelen te bereiken

SDG Nederland biedt een mooi overzicht en beschrijving van de doelen.

Met wereldburgerschap op de basisschool draag je als school en leerkracht direct bij aan het behalen van doel 4 Kwaliteitsonderwijs. Door met je leerlingen actief aan de slag te gaan met de thema’s van de Canon, draag je ook meteen bij aan de andere Werelddoelen.. Bespreek binnen je team hoe je in alle groepen aan deze doelen kunt werken. Het kan bij geschiedenis maar ook bij gym. Welke doelen passen bij de visie van je school?

Tuinierend werken aan de Canon en Werelddoelen

Leg samen met je leerlingen een schoolmoestuin aan. Zet daarbij wel je wereldburgerschaps- en SDG-zonnebril op! Aan welke thema’s uit de Canon en Werelddoelen werk je tuinierend met je leerlingen?
Jullie moestuin biedt een habitat voor diverse planten en dieren. Zaai ook bloemen en help daarmee de bedreigde bijen. Vier samen
World Bee Day.

Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen. Met een beetje geduld maak je straks samen met je leerlingen een maaltijd uit eigen tuin.

Hiermee werk je aan het thema’s (bio)diversiteit en duurzaamheid en draag je door aandacht voor een groene levensstijl onder meer bij aan het Werelddoel ‘verantwoorde productie en consumptie’.

Aan de slag met de Werelddoelen

  • SDG Nederland biedt tips over hoe je met de SDG’s op je school aan de slag kunt. Denk aan de Groene Voetstappen (Kinderklimaattop), of hoe je met Missing Chapter aandacht aan kind-inclusie kunt geven door je bijvoorbeeld aan te sluiten met je school bij Kidskracht. Dat is een beweging waarin de kracht van kinderen gebundeld wordt rondom maatschappelijke thema’s.
  • Kijk op de 17 doelen wegwijzer voor digibordlessen. Op deze site reis je met je leerlingen langs de 17 doelen die van de wereld een fijnere plek moeten maken. Onderweg vind je leuke quizzen, weetjes, filmpjes en nog veel meer. Zodra je de weg gevonden hebt, kun je zélf, samen met je leerlingen, gaan meewerken om de doelen te halen.

Voor scholen die versterkt Engels (Engels vanaf groep 5 en 6) of vroeg vreemdetalenonderwijs Engels aanbieden (Engels vanaf groep 1) en voor alle leerlingen uit groep 7 en 8:

  • Daag je leerlingen uit met de Engelstalige SDG lesplannen en quizzen en cartoons van het Global Schools Program.
  • Unicef database SDG projecten: hier vind je SDG lessen, filmpjes en materialen waarmee je leerlingen ook meteen hun Engels kunnen toepassen in de les.

Werk samen met docenten en leerlingen over de grens

Gebruik de Canon voor Wereldburgerschap en de Werelddoelen als kapstok om je wereldburgerschapsonderwijs- en beleid aan op te hangen.

Werk samen met je collega’s en met leerlingen over de grens. Sluit aan bij een bestaand eTwinning-project of start je eigen project.

Samenwerken met leerlingen uit India

In het Eumind-project werken kinderen uit groep 7 en 8 samen met leeftijdgenoten uit India rondom 2 projecten over kunst en muziek en eetcultuur. Na iedere les wordt uitgewisseld met een Indiase partnerschool.