Wat staat er op deze pagina?
Terug naar boven

Deze lesideeën zijn gebaseerd op drie thema’s uit de Canon voor Wereldburgerschap. Hiermee draag je met je leerlingen bij aan het behalen van de VN Werelddoelen! Bij ieder lesidee wordt aangegeven aan welke internationale competenties je werkt. Je vindt er ook de links naar lesmateriaal en filmpjes die je erbij kunt gebruiken.

Onderbouw

Hondje blaft, hondje lacht. Emoties van dieren in een wereld van diversiteit: een heel leuk onderwerp om op te pakken in spelvorm op de basisschool en met het thema biodiversiteit aan de slag te gaan.

Lesidee biodiversiteit

Op de eerste dinsdag van september wordt de Duurzame Dinsdag-koffer overhandigd aan ons kabinet. De koffer zit vol met duurzame ideeën, afkomstig van mensen zoals jij en ik. Duurzaam of niet? Wat zit er in jullie Duurzame Dinsdag-koffer?

Lesidee duurzaamheid (443,15 kB)

Leuk, lekker, nodig? Een lolly is wel lekker, maar geen kinderrecht. Laat de kinderen voorwerpen uit een mand pakken en bespreek samen of ze leuk, lekker en/of écht nodig zijn om veilig en gezond op te groeien.

Lesidee kinderrechten (350,80 kB)

Middenbouw

Darwins ‘lookouts’! Bloemen en planten om de hoek en over de grens: ga aan de slag met het thema biodiversiteit.

Lesidee biodiversiteit (374,51 kB)

Groen en gezond: samen duurzaam bouwen. Leer over problemen als fijnstof en werk samen aan duurzame oplossingen.

Lesidee duurzaamheid (527,93 kB)

Kinderen voor kinderen: kom in actie voor kinderrechten. Bedenk samen een actie om geld in te zamelen voor een organisatie die kinderen helpt.

Lesidee kinderrechten (502,50 kB)

Bovenbouw

Biodiversiteit op aarde: een les over dieren en hun leefomgeving.

Lesidee biodiversiteit (352,77 kB)

Kleding en duurzaamheid: verdient jouw idee een lintje? Je leerlingen werken rondom het thema ‘kleding’ een duurzaam idee uit dat ze zelf kunnen realiseren.

Lesidee duurzaamheid (348,66 kB)

Overal ter wereld hebben kinderen rechten. Welke kom jij dagelijks tegen? Is dat hetzelfde voor kinderen in het buitenland? Laat je leerlingen hierover online uitwisselen met hun leeftijdsgenootjes over de grens.

Lesidee kinderrechten (303,51 kB)