6 tips voor het starten met wereldburgerschap

Met wereldburgerschap op school help je je leerlingen belangrijke vaardigheden ontwikkelen. Zoals samenwerken met anderen, kritisch denken en reflecteren op zichzelf en op hun plek in de wereld. Maar wat is er allemaal mogelijk? En waar begin je? Wij helpen je graag op weg met 6 handige tips.

1. Kijk waar jouw school staat
Vul de internationaliseringsmeter in om inzicht te krijgen in wat jouw school al doet op het gebied van wereldburgerschap. Je ontvangt meteen een praktisch advies over mogelijke vervolgstappen.

2. Volg een gratis cursus of webinar
We organiseren regelmatig cursussen en webinars voor scholen die willen starten met wereldburgerschap. Kijk in de agenda wanneer de volgende is.

3. Sluit je aan bij de klankgroep Wereldburgerschap
In de klankbordgroep wereldburgerschap kun je ervaringen, tips en inspiratie delen met collega's van andere basisscholen.

4. Ga aan de slag met een lesidee
Breng de wereld in de klas met een van onze uitgewerkte lesideeën . Laat je leerlingen bijvoorbeeld nadenken over kinderrechten of duurzaamheid, ga met ze in gesprek over biodiversiteit of doe samen onderzoek naar dieren in andere landen.

5. Werk samen met een school in het buitenland
Via eTwinning werk je samen met een partnerschool in Europa. Dit doe je aan de hand van de verplichte lesstof, en thema’s als het klimaat of mediawijsheid. Zo komen je leerlingen in contact met andere talen en culturen én doen ze ICT-ervaring op.

6. Vraag subsidie aan
Maak gebruik van financiële ondersteuning: de IFO-subsidie en de Erasmus+-subsidie.

Meer informatie over Wereldburgerschap?

In onze brochure Wereldburgerschap op de basisschool (546,93 kB) vind je:

  • meer over wat we ermee bedoelen en hoe je eraan kunt werken met je leerlingen;
  • een praktisch overzicht van mogelijke activiteiten die je kunt doen om ermee aan de slag te gaan;
  • mooie voorbeelden van hoe je collega’s er op hun school aan werken en hoe ze het verankeren in curriculum en schoolbeleid;
  • een overzicht van onze diensten en informatie over subsidies om je op weg te helpen;
  • informatie over wereldburgerschapsthema’s en internationale competenties;
  • een korte omschrijving van onze lesideeën.

Contact

Heb je een vraag of wil je sparren over wereldburgerschap op jouw school? Stuur een mail naar po-vo@nuffic.nl. Of neem contact op met een van onze adviseurs internationalisering.