Wat is LinQ?

meer over:
LinQ is een netwerk van docenten Frans en Duits uit het Nederlandse voortgezet onderwijs. LinQ-docenten geven luisteren en spreken een volwaardige plek in de les.

Voordelen van LinQ

Heb jij de LinQ-didactiek al helemaal verweven in jouw lessen? Of is die nog nieuw voor jou? In beide gevallen is het de moeite waard om je in te schrijven voor LinQ.

Voordelen voor leerlingen

Leerlingen kunnen dankzij LinQ al snel echt met de taal uit de voeten. Ook verbreden zij hun blik op de wereld. Dat komt omdat een LinQ-docent tijdens de lessen ook aandacht heeft voor het land, de cultuur en de actualiteit.

Een LinQ-docent gebruikt afwisselende werkvormen die om een actieve houding van de leerlingen vragen. Zo sluit het leren van een vreemde taal aan bij verschillende leerstijlen en hebben meer leerlingen succeservaringen als ze Duits of Frans leren.

Voordelen voor docenten

Op LinQ-scholen hebben de vakken Frans en Duits een sterke positie. Als docent krijg je nieuwe handreikingen om je leerlingen actief te betrekken bij de les. Je kunt ervaringen en materialen uitwisselen met collega’s van andere scholen.

Ook kun je meewerken aan de ontwikkeling van nieuwe lesmaterialen in een van de LinQ-expertisegroepen. Dat is een mooie manier om je netwerk uit te breiden en jezelf verder te ontwikkelen.

Bekijk het lesmateriaal dat andere LinQ-docenten al ontwikkeld hebben

Voordelen voor scholen

LinQ-scholen die gecertificeerd zijn met het LinQ-label hebben iets unieks om zich mee te profileren in hun regio. Ook krijgen LinQ-scholen hulp bij de invoering van internationaal erkende taalcertificaten, zoals het Goethe Certificaat, het Deutsch Sprachdiplom en Delf. De nascholingsbijeenkomsten van LinQ tellen mee als registeruren in het Lerarenportfolio.

Wat krijg je?

Secties die zich aansluiten bij het LinQ-netwerk, krijgen het 1e jaar begeleiding bij het implementeren van de LinQ-didactiek in hun lessen. Het is belangrijk dat de schoolleiding achter de deelname aan LinQ staat, omdat je als sectie een aantal dagen niet op school bent vanwege nascholingsdagen. Die leveren het meest op als de hele sectie betrokken is bij LinQ.

Vanaf het 2e jaar blijf je als LinQ-school actief deel uitmaken van het netwerk en kun je toewerken naar het LinQ-label.

Kosten

Er kunnen per schooljaar maximaal 15 scholen meedoen aan LinQ. Het ministerie van Onderwijs financiert het LinQ-programma. Daarom kost deelname aan LinQ je geen geld. Het kost natuurlijk wel tijd. Je gaat een paar keer per jaar naar een LinQ-bijeenkomst. Nieuwe scholen gaan daarnaast een week op cursus naar het buitenland.

Aanmelden voor LinQ

Je kunt je sectie nu inschrijven voor LinQ voor het schooljaar 2019/2020.

Schrijf je in

Bijeenkomsten

Ieder jaar organiseren we bijeenkomsten voor startende scholen en voor scholen uit het hele LinQ-netwerk. Ook is er voor startende LinQ-scholen een nascholingsweek in Duitsland of Frankrijk. De nadruk van de netwerkbijeenkomsten ligt op nascholing en kennisuitwisseling.

Startbijeenkomst

 • Wanneer: donderdag 19 september 2019
 • Waar: Utrecht
 • Voor wie: Nieuwe LinQ-docenten
 • Wat: Maak kennis met elkaar en start met het invoeren van de LinQ-didaktiek op je school.

Conferentie taal en wereldburgerschap in het VO: the next level

 • Wanneer: 15 november 2019
 • Waar: Ede
 • Voor wie: docenten en coördinatoren van tto-scholen, LinQ-scholen en Global Citizen Schools
 • Wat: Tijdens de conferentie kan je workshops over onder meer CLIL, formatief toetsen, wereldburgerschap en persoonsontwikkeling verwachten. Daarnaast is er ruimte om te netwerken en breng je een bezoek aan de informatiemarkt. Keynote is Graham Moore, voormalig docent en spreker over een vernieuwende aanpak van onderwijs. Wij organiseren deze bijeenkomst samen met het netwerk tto en Global Citizen Network.
 • Kosten: 130 euro (ex. 21% BTW) per persoon; 80 euro (ex. 21% BTW) voor studenten.

LinQ-dag I

 • Wanneer: vrijdag 17 januari 2020
 • Waar: volgt
 • Voor wie: Het hele LinQ-netwerk
 • Wat: Werk samen met workshopleiders en LinQ-docenten van andere scholen uit hoe je de LinQ-didactiek verder invoert in je les. Leer tevens het LinQ-netwerk kennen en neem deel aan workshops. Voor de eerste keer organiseren wij twee LinQ-dagen, één in het voorjaar en één in het najaar.

Nascholing in het buitenland

 • Wanneer: van zondag 29 maart tot zaterdag 4 april 2020
 • Waar: Goethe-Institut in Berlijn of Cavilam in Vichy
 • Voor wie: Nieuwe LinQ-docenten
 • Wat: Een volledig verzorgde week waarin je kennis maakt met allerlei lesmethodes en -materialen en wordt ondergedompeld in de Duitse of Franse taal en cultuur. Per sectie is er plaats voor 2 LinQ-docenten.

LinQ-dag II

 • Wanneer: woensdag 20 mei 2020
 • Waar: volgt
 • Voor wie: Het hele LinQ-netwerk en docenten die zich oriënteren op LinQ
 • Wat: Werk samen met workshopleiders en LinQ-docenten van andere scholen uit hoe je de LinQ-didactiek verder invoert in je les. Leer tevens het LinQ-netwerk kennen en neem deel aan workshops. Voor de eerste keer organiseren wij twee LinQ-dagen, één in het voorjaar en één in het najaar. Tijdens deze dag zijn geïnteresseerde scholen ook van harte welkom om kennis te maken met het netwerk en het programma.

Aanmelden voor een bijeenkomst

Als je lid bent van het LinQ-netwerk ontvangt je automatisch een mail van ons met de details voor de volgende bijeenkomst.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze VO-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen en activiteiten op het gebied van internationalisering in het voortgezet onderwijs.

‘Scholen mogen meer de regie nemen in hun curriculum’

8 oktober 2019
Zeg je wereldburgerschap, dan zeg je framing, volgens pedagoog en onderwijskundige Madeleine Vreeburg. Of we nu willen of niet, allemaal denken we in frames. "Het begint bij zelf kritisch leren nadenken."

‘Vaardigheden moeten centraal staan bij burgerschap en taal’

17 juni 2019
Wat gaat er veranderen voor het talenonderwijs en hoe gaat burgerschap er uitzien? Voor het laatst kan feedback worden gegeven op de voorstellen van curriculum.nu.

Conferentie Taal en wereldburgerschap in het vo: the next level

15 november 2019 09:30 - 17:00
ReeHorst, Ede
In onze internationaler wordende samenleving spelen taal- en (wereld)burgerschapsonderwijs een hoofdrol. Kom naar de conferentie waar deze belangrijke onderwerpen centraal staan.

Tto 30 jaar

5 juni 2020 09:30 - 5 juni 2020 16:00
Cals College, Nieuwegein
We vieren 30 jaar tweetalig onderwijs samen met huidige en oud tto-leerlingen.