Vroeg vreemdetalenonderwijs (vvto)
Wat is vroeg vreemdetalenonderwijs?
Op een natuurlijke manier de taal leren staat bij vvto voorop en juist vanaf groep 1 is dat goed te realiseren. In de onderbouw draait het allereerst om het begrijpen en spreken. In de hogere groepen leren kinderen ook lezen en schrijven in de vreemde taal.
Op jonge leeftijd een vreemde taal leren stimuleert daarnaast de algemene taalontwikkeling en maakt kinderen internationaal bewust.
Wettelijke norm
Wettelijk is het toegestaan tot 15% van de lestijd in het Engels, Frans of Duits te geven. Dat komt neer op zo’n 4 uur per week. In de pilot tweetalig primair onderwijs (tpo) krijgen leerlingen 30 tot 50% van de tijd les in het Engels.
Alle Nederlandse vvto-scholen
Inmiddels bieden ruim 1.150 basisscholen in Nederland vvto aan.
Bekijk de kaart met alle vvto-scholen
Wil je jouw school aanmelden als vvto-school? Neem contact met ons op: po@nuffic.nl.
Wil je weten welke scholen een keurmerk hebben? Bekijk dan het overzicht van vvto-scholen met vvto-keurmerk.
Doorlopende leerlijn
Het is zonde als leerlingen met vvto Engels in de brugklas weer van voren af aan moeten beginnen. Daarom is een doorlopende leerlijn tussen het primair onderwijs (po) en het voortgezet onderwijs (vo) belangrijk. Hoe pak je dit aan?
Rapporteren
Het eindniveau van de leerling kun je doorgeven aan de middelbare school door een formulier toe te voegen aan het standaard onderwijskundig rapport voor de overdracht.
Toevoeging onderwijskundig rapport vvto Engels (71,9 kB)
Schooladvies
Leerlingen die vvto hebben gedaan en door willen gaan met Engelstalig onderwijs kunnen kiezen voor een school die versterkt talenonderwijs aanbiedt of voor een tto-school. Daar krijgen ze, net als op de basisschool, een deel van de lessen in het Engels. Tweetalig voortgezet onderwijs is er niet alleen op vwo-, maar ook op havo- en vmbo-niveau. Als je leerling doorstroomt naar regulier voortgezet onderwijs, praat er dan over met de brugklasdocent Engels.
Samenwerken
Steeds meer tto-scholen werken samen met basisscholen om een doorlopende leerlijn op te zetten of gezamenlijke nascholing te organiseren. Er zijn regelmatig tto-studiedagen voor basisscholen. Neem contact op met een tto-school bij jou in de buurt.
Schoolgids en website in het Engels
Wil je de schoolgids en website van jouw school ook in het Engels publiceren? Gebruik dan ons sjabloon.