Vroeg vreemdetalenonderwijs (vvto)

Vroeg vreemdetalenonderwijs (vvto) betekent dat basisscholen hun leerlingen vanaf groep 1 een vreemde taal aanbieden.

Wat is vroeg vreemdetalenonderwijs?

Op een natuurlijke manier de taal leren staat bij vvto voorop en juist vanaf groep 1 is dat goed te realiseren. In de onderbouw draait het allereerst om het begrijpen en spreken. In de hogere groepen leren kinderen ook lezen en schrijven in de vreemde taal.

Op jonge leeftijd een vreemde taal leren stimuleert daarnaast de algemene taalontwikkeling en maakt kinderen internationaal bewust.

Wettelijke norm

Wettelijk is het toegestaan tot 15% van de lestijd in het Engels, Frans of Duits te geven. Dat komt neer op zo’n 4 uur per week. In de pilot tweetalig primair onderwijs (tpo) krijgen leerlingen 30 tot 50% van de tijd les in het Engels.

Voor vvto Spaans is een ontheffing nodig. Deze kun je aanvragen bij het ministerie van Onderwijs (Directeur Primair Onderwijs, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag). Instituto Cervantes is het aanspreekpunt voor vragen over nascholing, cursussen en culturele activiteiten.

Vvto in de praktijk

Bekijk hoe basisschool de Edese Schoolvereniging vroeg Engels in de praktijk brengt.

Alle Nederlandse vvto-scholen

Inmiddels bieden ruim 1.150 basisscholen in Nederland vvto aan.

Bekijk de kaart met alle vvto-scholen

Wil je jouw school aanmelden als vvto-school? Neem contact met ons op: po@nuffic.nl.

Wil je weten welke scholen een keurmerk hebben? Bekijk dan het overzicht van vvto-scholen met vvto-keurmerk‌.

Doorlopende leerlijn

Het is zonde als leerlingen met vvto Engels in de brugklas weer van voren af aan moeten beginnen. Daarom is een doorlopende leerlijn tussen het primair onderwijs (po) en het voortgezet onderwijs (vo) belangrijk. Hoe pak je dit aan?

Om te zorgen voor een doorlopende leerlijn, moet je eerst weten wat je leerlingen kunnen aan het einde van de basisschool. Met de IEP Eindtoets Engels kun je het ERK-niveau van de leerling bepalen. Andere toetsen Engels kun je vinden in de Materialenlijst vvto Engels‌ (350.1 kB). Met de toetsresultaten kun je daarnaast gericht je vvto-onderwijs verbeteren.

Rapporteren

Het eindniveau van de leerling kun je doorgeven aan de middelbare school door een formulier toe te voegen aan het standaard onderwijskundig rapport voor de overdracht.

Toevoeging onderwijskundig rapport vvto Engels‌ (69.4 kB)

Schooladvies

Leerlingen die vvto hebben gedaan en door willen gaan met Engelstalig onderwijs kunnen kiezen voor een school die versterkt talenonderwijs aanbiedt of voor een tto-school. Daar krijgen ze, net als op de basisschool, een deel van de lessen in het Engels. Tweetalig voortgezet onderwijs is er niet alleen op vwo-, maar ook op havo- en vmbo-niveau. Als je leerling doorstroomt naar regulier voortgezet onderwijs, praat er dan over met de brugklasdocent Engels.

Samenwerken

Steeds meer tto-scholen werken samen met basisscholen om een doorlopende leerlijn op te zetten of gezamenlijke nascholing te organiseren. Er zijn regelmatig tto-studiedagen voor basisscholen. Neem contact op met een tto-school bij jou in de buurt.

Schoolgids en website in het Engels

Wil je de schoolgids en website van jouw school ook in het Engels publiceren? Gebruik dan ons sjabloon.

Sjabloon Engelse schoolgids en website‌ (124.1 kB)

Meer weten?

5 tips voor een inclusievere middelbare schoolklas

6 juli 2020
Met deze tips maak je inclusie en diversiteit bespreekbaar met jongeren

Junior Speaking Contest: ‘Als het jouw verhaal is, komen de woorden vanzelf’

8 juni 2020
Bij de Junior Speaking Contest geven scholieren een speech in het Engels. De landelijke finales vinden normaliter plaats in het Onze Lieve Vrouwe Theater in Utrecht, maar door corona droegen de finalisten dit jaar hun speech online voor.

Maand van Taal en Wereldburgerschap in het basisonderwijs

11 september 2020 14:00 - 10 oktober 2020 21:00
Online
Van 11 september tot 10 oktober 2020 vindt de maand van Taal en Wereldburgerschap in het basisonderwijs plaats. Elke woensdagmiddag en donderdagavond kun je webinars volgen.