Virtuele mobiliteit: een innovatief instrument in internationalisering

meer over:
Doe ideeën op voor internationale en interculturele leeromgevingen.

Dit is sessie 1.1 van het Nuffic Congres. Bekijk alle sessies.

Waar gaat deze sessie over?

Virtuele mobiliteit is een veelbelovende vorm van internationale ervaring opdoen in eigen land. De ecologische voetafdruk hiervan is kleiner dan van traditionele fysieke mobiliteit.

Een voorbeeld van virtuele mobiliteit is Visual Problem Appraisal, ofwel de VPA-methode van Hogeschool Van Hall Larenstein. Dit is een manier om internationale problemen in classroom learning te behandelen. Die bestaat uit een grote serie gefilmde portretten en documentaires. Ze zijn geproduceerd voor en samen met partners in India, Zuid-Afrika, Ghana en de Guayana‘s. Hiermee kunnen studenten complexe situaties op realistische manier onderzoeken. Daarbij leidt de diversiteit aan actoren tot reflectie, sociaal leren en interdisciplinaire systeemanalyse.

Tijdens deze sessie presenteren we de leerstrategie, de leerroute en de materialen van deze innovatieve leeromgeving. En we geven korte interactieve oefeningen waarmee je de VPA-methode kunt ontdekken.

Daarnaast geven we een overzicht van de opbrengsten van de Peer Learning Activity Virtual Mobility en de Task Force Virtual Mobility. We besteden aandacht aan het concept en de verschillende soorten van virtuele mobiliteit. En aan de kwaliteit en leeruitkomsten daarvan. Ook presenteren we richtlijnen voor het erkennen van virtuele mobiliteit die niet binnen reguliere programma’s plaatsvindt.

Voor wie is deze sessie interessant?

  • docenten
  • programmacoördinatoren
  • onderwijsontwerpers

Wat levert deze sessie jou op?

Na deze sessie heb je ideeën voor internationale en interculturele leeromgevingen. Daarin combineer je lokaal specifieke aspecten van complexe (milieu)problemen met wereldwijd gedeelde vraagstukken van duurzaamheid en sociale uitsluiting.

Werkvorm

Inspiratiesessie

Sprekers

  • George Ubachs, managing director, EADTU
  • Loes Witteveen, onderzoeker Communication, Participation & Social-Ecological Learning, hogeschool Van Hall Larenstein
  • Tjallie Botden, beleidsmedewerker internationalisering hogeschool Van Hall Larenstein
  • Katrien Bardoel, beleidsmedewerker, Nuffic

Minister beantwoordt vragen over ‘Grenzeloos mbo’

27 juni 2019
“Internationalisering is meer dan het volgen van een stage of opleiding in het buitenland”, schrijft de minister in haar reactie op een vraag van mbo-studenten tijdens de ‘V-100’.

Merlijns formule voor internationalisering in het speciaal basisonderwijs

15 april 2019
'leerlingen gaan echt grenzen over, ze komen los en durven meer'

Nuffic Congres 2019

10 oktober 2019 09:00 - 17:00
Van Nelle Fabriek, Rotterdam
Duurzaam internationaliseren - hier, daar en online.