Virtuele mobiliteit: een innovatief instrument in internationalisering

meer over:
Doe ideeën op voor internationale en interculturele leeromgevingen.

Dit is sessie 1.1 van het Nuffic Congres. Bekijk alle sessies.

Waar gaat deze sessie over?

Virtuele mobiliteit is een veelbelovende vorm van internationale ervaring opdoen in eigen land. De ecologische voetafdruk hiervan is kleiner dan van traditionele fysieke mobiliteit.

Een voorbeeld van virtuele mobiliteit is Visual Problem Appraisal, ofwel de VPA-methode van Hogeschool Van Hall Larenstein. Dit is een manier om internationale problemen in classroom learning te behandelen. Die bestaat uit een grote serie gefilmde portretten en documentaires. Ze zijn geproduceerd voor en samen met partners in India, Zuid-Afrika, Ghana en de Guayana‘s. Hiermee kunnen studenten complexe situaties op realistische manier onderzoeken. Daarbij leidt de diversiteit aan actoren tot reflectie, sociaal leren en interdisciplinaire systeemanalyse.

Tijdens deze sessie presenteren we de leerstrategie, de leerroute en de materialen van deze innovatieve leeromgeving. En we geven korte interactieve oefeningen waarmee je de VPA-methode kunt ontdekken.

Daarnaast geven we een overzicht van de opbrengsten van de Peer Learning Activity Virtual Mobility en de Task Force Virtual Mobility. We besteden aandacht aan het concept en de verschillende soorten van virtuele mobiliteit. En aan de kwaliteit en leeruitkomsten daarvan. Ook presenteren we richtlijnen voor het erkennen van virtuele mobiliteit die niet binnen reguliere programma’s plaatsvindt.

Voor wie is deze sessie interessant?

  • docenten
  • programmacoördinatoren
  • onderwijsontwerpers

Wat levert deze sessie jou op?

Na deze sessie heb je ideeën voor internationale en interculturele leeromgevingen. Daarin combineer je lokaal specifieke aspecten van complexe (milieu)problemen met wereldwijd gedeelde vraagstukken van duurzaamheid en sociale uitsluiting.

Werkvorm

Inspiratiesessie

Sprekers

  • George Ubachs, managing director, EADTU
  • Loes Witteveen, onderzoeker Communication, Participation & Social-Ecological Learning, hogeschool Van Hall Larenstein
  • Tjallie Botden, beleidsmedewerker internationalisering hogeschool Van Hall Larenstein
  • Katrien Bardoel, beleidsmedewerker, Nuffic

'Internationale ervaring moet voor iedereen zijn'

7 oktober 2019
Roos van Leeuwen en Rico Tjepkema zijn kersverse bestuurders van respectievelijk de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Allebei hebben ze internationalisering in hun portefeuille.

Kansengelijkheid in het onderwijs

5 september 2019
Wat zorgt ervoor dat leerlingen en studenten waarvan de omgeving minder verwacht, tóch goed gaan presteren?