Tweetalig onderwijs 2.0: vernieuwing over de hele linie

meer over:
Tweetalig onderwijs is vernieuwd. Wat is er veranderd? En hoe maak je CLIL beter zichtbaar in je school?

Dit is sessie 3.9 van het Nuffic Congres. Bekijk alle sessies.

Waar gaat deze sessie over?

Tweetalig onderwijs bestaat sinds 1989 en heeft de tand van de onderwijstijd doorstaan. Recent is het hele concept tegen het licht gehouden en bij de tijd gebracht. In tto 2.0 is er meer aandacht voor wereldburgerschap en persoonsvorming, staat de visie van de school zelf voorop en wordt er waarderend gevisiteerd.

Deze ontwikkeling is eerst in het havo/vwo ingezet maar stopt daar niet. We staan ook op het punt om het tweetalig vmbo radicaal te updaten. Zo wordt tweetalig onderwijs een leerroute waarmee de bestaande tto-scholen vooruit kunnen, en nieuwe scholen met overtuiging kunnen starten.

In deze sessie gaan we in op de vernieuwing van het tweetalig onderwijs. Vervolgens kijken we naar het tweetalig vmbo aan de hand van de casus van het Hermann Wesslink College (HWC). In het schooljaar 2018-2019 deden we op het HWC onderzoek naar de praktijken en perspectieven van Content and Language Integrated Learning (CLIL) in het tweetalige vmbo-t bij zaak- en kunstvakken. We wilden namelijk weten hoe we zicht konden krijgen op de praktijk van en de denkbeelden over CLIL binnen het vmbo-t op het HWC.

Voor wie is deze sessie interessant?

  • scholen die tweetalig vmbo aanbieden

Wat levert deze sessie jou op?

  • Meerdere instrumenten om CLIL zichtbaar te maken in je eigen school.
  • Meer inzicht in de rol die CLIL kan spelen binnen tweetalig vmbo-t.

Werkvorm

  • presentatie

Sprekers

  • Onno van Wilgenburg, teamleider VO-Talen, Nuffic
  • Matthijs Ran, teamleider (tweetalig) vmbo-t, Hermann Wesselink College

Succesvol switchen tussen de straat en school

17 juni 2019
Jongeren die op straat groot zijn geworden, hebben moeite om op de schoolladder te klimmen. Gelijke prestaties leiden niet tot gelijke kansen. Hoe verander je de schoolcultuur zodat docenten en studenten geloven in hun eigen kunnen?

Nuffic Congres 2019

10 oktober 2019 09:00 - 17:00
Van Nelle Fabriek, Rotterdam
Duurzaam internationaliseren - hier, daar en online.