Trainingen voor tto-docenten

Diverse lerarenopleidingen in Nederland besteden aandacht aan tweetalig onderwijs. Zowel in Nederland als daarbuiten.

Veel tto-scholen maken al jaren gebruik van diverse trainingsmogelijkheden voor hun tto-docenten. Bekijk een selectie van opleidings- en trainingsmogelijkheden op het gebied van tto die interessant zijn voor startende en ervaren docenten.

Trainingen van Nuffic

Wij hebben 3 cursussen voor tto-docenten en -coordinatoren in het voortgezet onderwijs.

Kennismaken met tweetalig onderwijs (tto)

Subject Meetings tto (tto-docentendagen)

Opleiding Coördinator tweetalig onderwijs (tto)

Lerarenopleidingen in Nederland

Deze lerarenopleidingen besteden specifiek aandacht aan tweetalig onderwijs.

Minor Teaching in English: the bilingual classroom Hogeschool van Amsterdam

Volg je een lerarenopleiding of pabo en wil je aan de slag met tweetalig onderwijs en internationalisering op school dan is de minor Teaching in English interessant voor jou. Lees meer op www.hva.nl/teachinenglish.

Meer informatie voor het primair onderwijs:
Mw. L. Taylor

Meer informatie voor het voortgezet onderwijs:
Dhr. F. Kranenburg

Traject Biligual Education/English Stream (BEES) – Fontys Tilburg

Interessante training als je een opleiding volgt tot tweedegraads vakdocent en je wilt richten op tweetalig onderwijs. Het traject Biligual Education/English Stream bestaat uit 3 onderdelen:

  • taalvaardigheid op CAE en CPE niveau
  • EIO
  • CLIL

Meer informatie:
Mw. H. Dam

World Teachers Training Programme – ICLON – Universiteit Leiden

Combineer je eerstegraads lerarenopleiding met het World Teachers Training Programme. Daarmee kun je in de toekomst lesgeven aan een tweetalige of internationale school. Deze training is ontstaan uit de jarenlange werkrelatie tussen de lerarenopleiding van de Universiteit Leiden (het ICLON) en een van haar opleidingsscholen.

Meer informatie:
Mw. T. Egberts

Utrecht Teacher Education Academy (U-TEAch) – Universiteit Utrecht

Wil je een eerstegraads lesbevoegdheid en het internationaal erkende Cambridge Certificate for Bilingual Teaching behalen? Volg dan deze honours track binnen de postdoctorale masteropleiding gericht op lesgeven in tweetalig en internationaal onderwijs.

Meer informatie:
Dhr. G. J. Koopman

Nascholing in Nederland

Deze opleidingen en trainingsinstituten besteden specifiek aandacht aan tweetalig onderwijs.

ICLON-Universiteit Leiden

Trainingen voor tto-docenten. Volg bijvoorbeeld een in-service training of een cursus op maat zoals CLIL skills en classroom English en Just like a CLIL Coach.

Meer informatie:
Tessa Mearns
Tamara Platteel

Onderwijsadvies & Training - Universiteit Utrecht

Nascholingsadvies en training voor de afdeling tweetalig onderwijs van je school. Onderwijsadvies & Training stemt cursussen speciaal af op jouw behoeften en biedt ook CLIL-cursussen en -coaching.

Meer informatie:
Ada Kool

Radboud in’to Languages – Radboud Universiteit Nijmegen

Ben je docent in het tweetalig primair of voortgezet onderwijs? Of in het tweetalig vmbo of mbo? Radboud in’to Languages biedt naast nascholing op het gebied van CLIL ook Cambridge-trainingen, workshops en intervise. Onze trainingen sluiten altijd aan bij de leefwereld van je leerlingen en je school.

Meer informatie:
Gonny van Hal

Centrum voor meertalig onderwijs – Hogeschool Windesheim

Voor begeleiding en professionalisering van je docenten kun je naar het Centrum voor meertalig onderwijs. Je kunt er kiezen uit taalvaardigheidstrainingen Engels (Cambridge Exams) of Duits (Goethe-Zertifikate) en begeleiding op didactisch gebied. Het Centrum werkt vanuit het CLIL-principe: integratie van taalverwerving en inhoud.

Meer informatie Engels:
Tanya Broers

Meer informatie Duits:
Esther Geerse

Fontys Tilburg

Met de cursussen Engels voor tweetalig onderwijs kun je je taalvaardigheid Engels naar het niveau C1/C2 brengen van het Common European Framework of References (CEFR). Er zijn 2 cursussen:

  • Cambridge Advanced English (CAE) voor beginners
  • Cambridge Proficiency in English (CPE) voor gevorderden

Tijdens beide cursussen is er aandacht voor de praktijk van het lesgeven in het Engels en Classroom English.

Meer informatie:
Susanne Smulders

Fontys Pro-educatie

Wil je een in-service training of professionalisering volgen? Dan zijn er bij Fontys Pro-educatie 3 trainingen die je kunt volgen:

  • Cambridge Engels
  • CLIL-training
  • Cambridge Certificate in Teaching Bilingual Learners

Meer informatie:
www.fontys.nl/pro

Minor Teaching in English: the bilingual classroom Hogeschool van Amsterdam

Volg je een lerarenopleiding of pabo en wil je aan de slag met tweetalig onderwijs en internationalisering op school dan is de minor Teaching in English interessant voor jou. Je vind meer informatie op de website van de Hogeschool van Amsterdam.

Meer informatie:
Mw. L. Taylor

Rosie Tanner – CLIL-adviseur

Docenten of teams die een op maat gemaakte CLIL-cursus of classroom CLILL-coaching willen volgen, kunnen terecht bij Rosie Tanner. Zij heeft ook een CLIL-quickscan ontwikkeld waarmee je kan zien hoe ver je bent met het invoeren van CLIL.

Meer informatie:
Rosie Tanner

Het Tilburg University Language Centre

Ben je op zoek naar een cursus Classroom English in combinatie met general proficiency voor tto-docenten? Of zoek je cursussen op maat of individuele coaching? Dan kun je terecht bij het Tilburg University Language Centre.

Meer informatie:
Mw. L. Mous

InspirEducation, Deborah Wüst – CLIL-coach en -adviseur, tto-coördinator en docent biologie

Tijdens de CLIL-cursussen en -workshops van InspirEducation kun je de CLIL-didactiek ervaren door mee te doen aan CLIL-activiteiten. Deze activiteiten kun je daarna gemakkelijk aanpassen en gebruiken in je eigen lessen. Daarnaast kun je in (vak)groepen lessen en/of vakoverstijgende projecten ontwerpen en een CLIL-iPad workshop volgen. In die laatste leer je hoe je de iPad en andere technologie kunt inzetten in je CLIL-lessen.

Meer informatie:
Deborah Wüst

Expertisecentrum Vakdidactiek Noord – Rijksuniversiteit Groningen

Wil je aan de slag met CLIL of je daar verder in professionaliseren? Dan zijn de cursussen op maat van het EVN interessant voor jou en je team. Onder begeleiding van ervaren lerarenopleiders, leer je CLIL-principes, activiteiten en strategieën toe te passen in je eigen onderwijspraktijk.

Voor meer informatie of een intake:
Nienke Smit

Nascholing in het buitenland

Er zijn in het buitenland verschillende nascholingsinstituten die CLIL-cursussen verzorgen. Let op: niet alle cursussen die worden aangekondigd als CLIL-cursus gaan daadwerkelijk uit van de koppeling van een vreemde taal aan niet-talenvakken. Nederlandse scholen hebben goede ervaringen met:

Hilderstone College – Broadstairs

St Peter’s Road

Broadstairs

Kent CT10 2JW

United Kingdom

+ 44 (0) 1843 869171

info@hilderstone.ac.uk

www.hilderstone.ac.uk

Cumbria CLIL – Janet Streeter

Carlisle

Cumbria CA4 0EN

United Kingdom

+ 44 (0) 1228 561106

+ 44 (0) 7858 479930

Skype: janetstreeter

info@cumbriaclil.com

www.cumbriaclil.com

Praat mee over moderne vreemde talen en burgerschap

18 juni 2018
De ontwikkelteams van Curriculum.nu hebben hun tweede werksessies afgerond, waarin ze zich buigen over de vraag wat leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs moeten kennen.

eQuest vereenvoudigt internationalisering mbo

20 maart 2018
Meer mbo-scholen zouden de online community eTwinning moeten gebruiken, vinden Amanda van Dijk en Marcel Kuiten. Zij bedachten een raamwerk om dat eenvoudiger te maken.

Rectorenberaad tto

22 november 2018 van 12:30 tot 15:45
Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten, Soesterberg
Praat mee over tto 2.0 bij het tweejaarlijkse rectorenberaad. Dit vindt plaats op 22 november voorafgaand aan de netwerkvergadering tto.

Junior Speaking Contest

17 april 2019 van 12:00 tot 17:00
Theater De Lieve Vrouw, Amersfoort
Leerlingen uit de 2e en 3e klas havo/vwo dragen hun eigen Engelse speech voor tijdens de Junior Speaking Contest. Dit jaar is het thema 'What makes the world go round'.