Tips voor lesgeven op afstand in het voortgezet onderwijs

Momenteel zitten veel leerlingen thuis door de coronacrisis. Wat kun je doen om je onderwijs op afstand in te richten? Bekijk deze lijst met initiatieven en handige websites.

Verschillende organisaties stellen nu veel informatie, hulp en (tijdelijk) gratis licenties ter beschikking. Daarnaast bestaat er al veel materiaal dat nu erg handig is.

Bekijk deze lijst met tips en specifiek lesmateriaal voor moderne vreemde talen en wereldburgerschap. We blijven deze lijst aanvullen de komende tijd.

Let op: deze lijst is opgesteld om zo snel mogelijk hulp te bieden bij deze bijzondere situatie. Nuffic stelt zich echter niet verantwoordelijk voor de inhoud van de gelinkte websites en monitort de kwaliteit ervan niet.

Algemene tips en handige platforms

 • TedEd biedt verschillende korte lessen en filmpjes (Engelstalig) voor bijvoorbeeld de vakken kunst, economie, Engels, wiskunde en maatschappijleer.
 • LessonUp is een platform met een bibliotheek vol kant-en-klare onlinelessen voor alle vakken en niveaus (nu 2 maanden een gratis docentenlicentie).
 • Dagelijks een selectie van de beste informatie en tools voor afstandsonderwijs verzameld en bijgehouden door leraren zelf: www.wijslijst.nl
 • SLO heeft tips verzameld over onderwijs op afstand, ICT en de kwaliteit van huiswerk. Ook ontwikkelden zij enkele thuiswerkopdrachten voor praktijkonderwijs en vso: https://slo.nl/thuisonderwijs
 • Studenten helpen scholieren met bijles: https://studentenhelpenscholieren.nl
 • VB Educatief biedt voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs gratis accounts waarmee zowel de basis als gevorderde vaardigheden van Word, Excel en PowerPoint worden behandeld. Ook bieden ze online examentraining als voorbereiding op het vmbo-examen waarin MS Office-vaardigheden worden gevraagd: https://gratisoffice.nl
 • eTwinning is een gratis online platform waarmee je online projecten met leerlingen in het buitenland kunt starten: www.etwinning.net. Op het YouTubekanaal van eTwinning vind je veel video’s met lesideeën: www.youtube.com/channel/UC5w1-G859kegy0gUmWmzt9w

Wereldburgerschap

 • 'Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een eerlijke en duurzame wereld’ luidt de missie van het online (en offline) platform van OneWorld. Op hun website staan artikelen en video’s die zich uitstekend lenen om te werken aan wereldburgerschap in de les. Maak een actueel, maatschappelijk thema als discriminatie of klimaat op een laagdrempelige manier bespreekbaar en zet leerlingen aan het denken.
 • National Geographic Learning stelt tijdelijk hun Online Workbook (Engelstalig) bij de bekroonde serie Life gratis beschikbaar voor leerlingen. Mail Anne-Marie Pluijm voor de toegangscode voor je leerlingen via anne-marie.pluijm@cengage.com.
 • Stories That Move is een online toolbox over diversiteit en discriminatie voor docenten én leerlingen tussen 14 en 17 jaar.
 • World's Largest Lesson heeft kant en klare lesplannen opgesteld om met leerlingen te werken met één of meerdere Sustainable Development Goals (SDG’s). De lesplannen zijn handig gecategoriseerd op leeftijden.

Tweetalig onderwijs

Duits

Frans

Vragen?

Heb je een vraag of nog een tip die bij deze lijst kan? Mail ons via: vo-nieuwsbrief@nuffic.nl

Lesgeven op afstand in het po?

Werk je in het basisonderwijs? Bekijk dan onze tips voor lesgeven op afstand in het basisonderwijs.

5 tips voor een inclusievere middelbare schoolklas

6 juli 2020
Met deze tips maak je inclusie en diversiteit bespreekbaar met jongeren

Junior Speaking Contest: ‘Als het jouw verhaal is, komen de woorden vanzelf’

8 juni 2020
Bij de Junior Speaking Contest geven scholieren een speech in het Engels. De landelijke finales vinden normaliter plaats in het Onze Lieve Vrouwe Theater in Utrecht, maar door corona droegen de finalisten dit jaar hun speech online voor.

Kick-off: Maand van Taal en Wereldburgerschap in het basisonderwijs

11 september 2020 14:00 - 11 september 2020 15:00
Online
Van 11 september tot 10 oktober 2020 vindt de maand van Taal en Wereldburgerschap in het basisonderwijs plaats. De maand wordt gestart met een kick-off.

Uitreiking Europees Talenlabel 2020

30 oktober 2020 09:00 - 30 oktober 2020 17:00
Online
Tijdens het online Congres Levende Talen reiken wij het Europees Talenlabel uit aan de meest innovatieve taalprojecten van Nederland.