Tips voor lesgeven op afstand in het basisonderwijs

Op deze pagina vind je websites en materiaal over onderwijs op afstand voor vvto, wereldburgerschap, meertaligheid en meer.

Vanwege COVID-19 hadden kinderen 8 weken onderwijs op afstand. Vanaf 11 mei zijn alle scholen in Nederland weer open, maar kinderen gaan nog geen hele lesweek naar school.

Veel organisaties bieden nu extra informatie en hulp, zoals gratis tijdelijke licenties. Ook is er al veel materiaal beschikbaar dat juist nu goed van pas komt.

Bekijk deze algemene tips en specifiek lesmateriaal voor talenonderwijs, wereldburgerschap en meertaligheid. We blijven deze lijst aanvullen waar mogelijk.

Let op: we hebben deze lijst samengesteld om zo snel mogelijk hulp te bieden bij de bijzondere situatie op dit moment. Nuffic is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de gelinkte websites en monitort de kwaliteit ervan niet.

Algemene tips en platforms voor online lesgeven en de heropening van de scholen sinds 11 mei

Engels

Tijdelijk gratis toegang tot materiaal

Tips voor activiteiten en zelf oefenen

Duits en Frans

Wereldburgerschap

Meertaligheid

  • Het project Meertaligheid in Beeld maakte drie filmpjes over meertaligheid met verwerkingsopdrachten. Verschillende opdrachten zijn ook heel geschikt voor thuis, eventueel met hulp van ouders: www.ru.nl/2in1project/meertaligheidinbeeld/.
  • Talen4all heeft een toolbox met 18 meertalige activiteiten zoals een taalboom, meertalig tellen, geheim gedicht en de app Monstertaal. Vind monsters verstopt in voetgangersborden en maak kennis met andere talen. Iets anders dan Berenjacht! http://talen4all.nl/.
  • De 3M-toolbox bevat lesactiviteiten rondom meertaligheid, ingedeeld op leeftijd en deelvaardigheid. Leerlingen uit groep 5 en 6 leren interactief en meertalig werken rond het thema natuur en techniek: http://3mproject.nl/producten.html.
  • ATO Amstelveen heeft een overzicht gemaakt van meertalige boeken die online toegankelijk zijn: https://www.ato-amstelveen.com/meertalige-boeken.
  • TaalTroost is een online en gratis project gericht op de verbinding tussen leerkracht, leerling, ouders en het dorp of de buurt: https://www.inspirerendmeertaligonderwijs.nl/taaltroost/

Vragen?

Heb je een vraag of nog een tip die bij deze lijst kan? Mail ons via: po@nuffic.nl

Coronavirus

Lees wat de gevolgen zijn van het coronavirus (COVID-19) op de dienstverlening van Nuffic op onze pagina over het coronavirus.

Lesgeven op afstand in het vo?

Werk je in het voortgezet onderwijs? Bekijk dan onze tips voor lesgeven op afstand in het voortgezet onderwijs.

'Onderwijs in wereldburgerschap nu belangrijker dan ooit'

8 mei 2020
Karen Peters, bestuurder basisonderwijs en lid adviesraad Nuffic, over de gevolgen van de coronacrisis.

“Meer kansengelijkheid door onderwijs in wereldburgerschap”

2 maart 2020
Joana da Silveira Duarte is per 1 maart benoemd tot bijzonder hoogleraar Wereldburgerschap en tweetalig onderwijs aan de Universiteit van Amsterdam. De expert in meertaligheid gaat een nieuwe aanpak ontwikkelen voor het onderwijs in wereldburgerschap.

Conferentie: 'Taal en wereldburgerschap in het basisonderwijs? Yes, ja bitte, oui!'

11 september 2020 09:00 - 16:30
De ReeHorst, Ede
Wil je beginnen met wereldburgerschap, vvto of uitwisselen? Of ben je toe aan de volgende stap? Kom dan naar dé conferentie over internationalisering in het primair onderwijs.