Wat levert het op?

 • Verrijking van je lessen door zijn/haar culturele achtergrond.
 • Een collega die intensief aan de slag gaat met kleine groepjes leerlingen.
 • Extra oefening in spreek- en luistervaardigheid voor jouw leerlingen.
 • Leerlingen kunnen meer gesprekken voeren in het Frans of Duits.
 • Dynamischere lessen, waardoor leerlingen het vak meer gaan waarderen.
 • Jouw school kan zich hiermee profileren als internationaal georiënteerde school.

Wat kost het?

De assistent of leraar in opleiding krijgt een beurs van Nuffic. De school hoeft alleen de reiskosten voor het woon-werkverkeer te vergoeden.

Je helpt hem/haar daarnaast om woonruimte te vinden en zich te settelen in Nederland. Ook begeleid je de assistent in zijn of haar ontwikkeling.

Franstalige moedertaalspreker

Wil je een Franstalige moedertaalspreker in je klas? Dan kun je kiezen voor een tweedegraads leraar Frans.

Tweedegraads leraar Frans

Een leraar in opleiding in het VAD2-programma (van assistent tot docent tweedegraads):

 • Is een Franse moedertaalspreker die bewust kiest voor het Nederlandse onderwijssysteem.
 • Spreekt bij aanvang van de HBO-opleiding Nederlands op minimaal B2-niveau.
 • Heeft minimaal een bacheloropleiding in een aanverwant vak afgerond.

De HvA biedt voor deze moedertaalsprekers een verkort opleidingstraject aan. Deze studenten kunnen in twee jaar tijd een tweedegraads lesbevoegdheid Frans krijgen in Nederland.

Wil je een tweedegraads leraar Frans (VAD2) opleiden? Solliciteer dan met een korte motivatie bij Martine Thoraval van de HvA.

Stuur motivatie naar: m.r.thoraval@hva.nl

Het is een voordeel als de school al de status heeft van een opleidingsschool en samenwerkt met de HvA. De HvA selecteert in samenwerking met Nuffic de scholen die aan dit traject mogen deelnemen.

Wil je meer weten over dit programma? Kijk op de website van de HvA.

Duitstalige moedertaalspreker

Wil je een Duitstalige moedertaalspreker in je klas? Dan zijn er 2 opties.

1. Tweedegraads leraar Duits

Een leraar in opleiding in het VAD2-programma:

 • Is een Duitse moedertaalspreker die bewust kiest voor het Nederlandse onderwijssysteem.
 • Spreekt bij aanvang van de HBO-opleiding Nederlands op minimaal B1-niveau.
 • Heeft minimaal een bacheloropleiding in een aanverwant vak afgerond.

De HvA biedt voor deze moedertaalsprekers een verkort opleidingstraject aan. Deze studenten kunnen in twee jaar tijd een tweedegraads lesbevoegdheid Duits krijgen in Nederland.

Wil je een tweedegraads leraar Duits (VAD2) opleiden? Solliciteer dan met een korte motivatie bij Susanne Görlich van de HvA.

Stuur je motivatie naar: s.gorlich@hva.nl

Het is een voordeel als de school al de status heeft van een opleidingsschool en samenwerkt met de HvA. De HvA selecteert in samenwerking met Nuffic de scholen die aan dit traject mogen deelnemen.

Wil je meer weten over dit programma? Kijk op de website van de HvA.

2. Eerstegraads leraar Duits

Een leraar in opleiding in het VAD1-programma:

 • Is een Duitse moedertaalspreker die bewust kiest voor het Nederlandse onderwijssysteem.
 • Heeft meestal in het thuisland een universitaire master afgerond.
 • Het beginniveau waarop de studenten Nederlands beheersen verschilt sterk. Met een intensief traject van taallessen biedt Nuffic de studenten de kans om binnen afzienbare tijd een certificaat op C1-niveau te behalen. De meeste studenten halen dit in januari.

Het VAD1-programma is een samenwerking van Nuffic met verschillende eerstegraads lerarenopleidingen door het hele land. De nominale studieduur is maximaal twee jaar. Daarnaast biedt het DIA (Duitsland Instituut Amsterdam) in samenwerking met Nuffic een nevenprogramma aan waarbij de nadruk ligt op het overbruggen van de interculturele verschillen tussen het Nederlandse en Duitse onderwijs.

Ben je een opleidingsschool en wil je een VAD1-assistent begeleiden? Meld je dan aan bij Irma Nentjes: inentjes@nuffic.nl

Internationale student als gastdocent

Laat je leerlingen kennismaken met andere landen en hun culturen. Het programma Erasmus in schools brengt de wereld bij jou in de klas door internationale studenten in te zetten als gastdocent.

Via het programma Erasmus in Schools stellen buitenlandse uitwisselingsstudenten hun eigen land voor aan jouw leerlingen. Dat doen ze op een creatieve en inspirerende manier. Ze zijn betrokken bij de lessen en voeren samen met de klas een kleinschalig project uit. Bijvoorbeeld over culturele verschillen of over een inhoudelijk onderwerp bij een specifiek vak.

Het Erasmus Student Network (ESN) voert het programma Erasmus in Schools al enkele jaren succesvol uit in Nederland en Europa. ESN is een studentenorganisatie die de sociale integratie van internationale studenten wil bevorderen.

Wil je een internationale student uitnodigen voor een gastles bij jou op school? Neem dan contact op met de lokale sectie van ESN die het dichtst bij je in de buurt is.