Praktijkvoorbeelden en lesmateriaal eTwinning

meer over:
Bekijk de praktijkvoorbeelden van eTwinning-projecten uit het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het mbo Kies uit de lijst met hulpmiddelen en het lesmateriaal.
Log direct in bij eTwinning

Heb je nog geen account?
Maak een account aan en vind een schoolpartner.

Project in the spotlight

Een paar keer per jaar zet eTwinning een succesvol project in de spotlight. Het kan gaan om een project uit alle onderwijssectoren, over alle mogelijke vakken.
Deze keer is dat Debby Willems met haar project: Daily life in my country.

Debby Willems is docent havo-vwo op en kreeg voor haar eTwinning project Daily life in my country een nationaal kwaliteitslabel. Zij is werkzaam op het Commanderij College en deze school is dit jaar officieel benoemd tot eTwinning-school.

Tijdens het project werkten haar leerlingen samen met leeftijdgenoten uit ruim tien verschillende landen. De leerlingen kregen de opdracht om in groepjes een video te maken om te laten zien hoe hun dagelijkse leven er uitziet. Op deze manier ontstonden er gesprekken over de overeenkomsten en de verschillen tussen de landen en leerden ze meer over elkaar en de culturen.

Wat maakt dit project nu zo succesvol volgens Willems? “De leerlingen maakten de filmpjes niet voor een cijfer of omdat het moest, maar omdat ze wisten dat het bekeken zou worden door leeftijdsgenootjes. Die drijfveer zorgde voor veel enthousiasme. De leerlingen leken te zijn vergeten dat ze ondertussen ook leerden”.

Wil jij ook je project in de spotlight? Mail naar etwinning@nuffic.nl.

eTwinning-project op de basisschool

Op basisschool De Dukdalf (Leiden) heeft het thema ‘wereldburgerschap’ prioriteit. “Leerlingen zo vroeg mogelijk kennis laten laten maken met andere culturen is belangrijk”, vindt Henk Frenken (directeur). Zijn leerlingen leren samenwerken in het Engels met leerlingen uit Spanje, Polen, Portugal, Italië. In het eTwinning-project You are not alone maken de leerlingen kennis met elkaars cultuur door onder aandere traditionele dans en recepten aan elkaar te demonstreren. Ook gaan de leerlingen vanaf groep 6 bij elkaar op bezoek tijdens een uitwisseling.

Bekijk de video van het project.

eTwinning-project op de middelbare school

Engels docent Dennis Jurhill heeft een succesvol eTwinning-project opgestart: Cultural Heritage. Zijn leerlingen werkten samen met scholen in Griekenland, Italië, Georgië en Frankrijk. Het doel was om het cultureel erfgoed van ieder land onder de aandacht te brengen bij de leerlingen. De leerlingen deelden via eTwinning niet alleen materialen en feiten over het cultureel erfgoed van hun eigen land, maar deden ook onderzoek naar het cultureel erfgoed van de andere landen.

Bekijk de video van het project.

eTwinning-project in het mbo

Op het Terra college in Meppel werken studenten al jaren internationaal samen met beroepsscholen in het buitenland. Studenten en docenten vertellen over wat dit voor hen betekent en toevoegt aan hun persoonlijke ontwikkeling.

Bekijk hier de video van het project.

Lesmaterialen en hulpmiddelen

Er zijn veel verschillende soorten programma’s en tools die je kunt gebruiken binnen je eTwinning-project. Het product kun je in veel gevallen opslaan en met behulp van de code in de TwinSpace embedden.

Dit zijn enkele voorbeelden:

Animoto: Verzamel foto’s over een bepaald thema en maak er eenvoudig een mooie presentatie van. Er kan ook een leuk muziekje onder gezet worden.

Answergarden: Creëer een omgeving waarin je leerlingen online kunnen brainstormen en plaats dit in de TwinSpace.

EUROPA: Bekijk inspirerend lesmateriaal over de Europese Unie. Er is een aparte sectie voor zowel leerlingen als docenten.

Kahoot: Maak een interactieve quiz voor je leerlingen en voer die vervolgens klassikaal uit.

Muvizu: Maak je een eigen animatiefilm.

Padlet: Maak je eigen muur die je kunt gebruiken tijdens het lesgeven, voor discussies, om te brainstormen en om bijvoorbeeld feedback te verzamelen.

Popplet: Maak een online mindmap.

SuperLame: Maak online stripverhalen.

Voki: Stel jezelf voor in het buitenland aan de hand van een Voki (sprekende avatar).

Meer weten?

Bekijk de video’s voor nog meer lesideeën.

Heb je je geregistreerd op www.etwinning.net en heb je een schoolpartner? Dan kun je aan de slag!

Bekijk hoe je een project start in 5 stappen.

Heb je vragen of heb je hulp nodig? Mail of bel ons. We zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via etwinning@nuffic.nl en 070 42 60 260.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van eTwinning. Daarin lees je onder andere voorbeelden van geslaagde eTwinning-projecten.

Nuffic Congres: kies nu je workshops en presentaties

17 juni 2019
Volledig programma met meer dan 40 workshops en presentaties online.

5 manieren om meer te doen met meertaligheid

4 juni 2019
De samenleving is meertalig, de klas ook. Doe er je voordeel mee in de les, bijvoorbeeld op 5 manieren uit de masterclass van Mirjam Günther.

Innovatieve eTwinning-workshop in Madeira

3 oktober 2019 09:00 - 5 oktober 2019 18:00
Innovatieve eTwinning-workshop, Funchal, Madeira
Werk je in het onderwijs en heb je ervaring met het opstarten van een internationaal project via eTwinning? Kom dan naar de Professional Development Workshop in Funchal, Madeira.

Save the date: eTwinning inspiratiemiddag

22 januari 2020 13:00 - 17:00
eTwinning bestaat binnenkort 15 jaar. Dat gaan we vieren, met jou!