Engels in het onderwijs
Voorwaarde is wel dat er een goede visie is op de balans tussen het Nederlands en Engels. Hierbij moet aandacht zijn voor taalvaardigheid, internationale competenties en toepassing per sector.
Goed onderwijs in een andere taal biedt leerlingen en studenten de mogelijkheid om hun taalvaardigheid te verbeteren en om hun perspectief op de wereld te vergroten. De aanwezigheid van internationale studenten en docenten draagt daar aan bij.
De kwaliteit van het onderwijs moet altijd voorop staan en er moet aandacht blijven voor het Nederlands. We zien daarvan veel goede voorbeelden in het basis- en voortgezet onderwijs en in het middelbaar beroepsonderwijs. De aanpak die daar gehanteerd wordt, kan als inspiratiebron dienen voor het hoger onderwijs. Ons standpunt:
Engels in het hoger onderwijs instrumenteel voor internationale ervaring (102,55 kB)
Tweetalige scholen als voorbeeld voor hoger onderwijs
Tweetalig onderwijs (tto) in het voortgezet onderwijs bestaat al 30 jaar. In maart 2018 verscheen op nrc.nl een opinie waarin uitgelegd wordt hoe het hoger onderwijs zijn voordeel kan doen met de schat aan ervaring van tweetalige scholen.
Tweetalige scholen stellen strengere eisen dan universiteiten
Engels of Nederlands? That’s the question
Transfer Magazine heeft een zomerspecial gewijd aan de voors en tegens van opleidingen in het Engels. In deze special worden de feiten van de meningen gescheiden en zetten we wetenschappelijk onderzoek en adviezen op een rij:
Transfer Magazine zomerspecial 2017 (2,75 MB)
Feiten en cijfers
