Over de grens tijdens de pandemie
(Gepubliceerd op 30 juli 2021)
Plannen aanpassen, of niet?
Twee op de drie studenten met buitenlandplannen voor 2021-2022 geven aan die te hebben moeten wijzigen vanwege de pandemie. Eén op de drie zet de plannen niet door vanwege de onzekerheden. Reisbeperkingen en andere coronamaatregelen zijn de voornaamste reden om plannen te wijzigen.
Toch de grens over
Meer leren over jezelf en over andere culturen. Dat is wat de ondervraagde studenten motiveert om voor hun studie, stage of tussenjaar naar het buitenland te gaan. En ook tijdens een pandemie kan je jezelf in die zin inderdaad ontwikkelen. Dat blijkt uit de reacties van studenten die afgelopen jaar in het buitenland zaten: zij zeggen zelfredzamer, zelfverzekerder en zelfbewuster te zijn geworden.
Waar naar toe?
Studenten die hun plannen doorzetten, in aangepaste vorm, besluiten bijvoorbeeld naar een ander land te gaan. Dat is vaker dichter bij huis. Europese landen zijn daardoor nog populairder dan normaal en Aziatische juist minder.
Gevoel van veiligheid
Bij hun keuze voor een bepaald land speelt is voor deze studenten het gevoel van veiligheid een beslissende factor. Kwaliteit van het onderwijs of de aantrekkelijkheid van het studentenleven worden nu minder belangrijk gevonden.
Kansen voor online onderwijs
Meer dan een kwart van de ondervraagde studenten is positief over online onderwijs maar het gebrek aan sociaal contact met klasgenoten is een belangrijk nadeel ervan. Tegelijkertijd stelt het meer studenten in staat om internationale competenties op te doen. Dat kan namelijk bijvoorbeeld ook met een internationale stage online.
Rapport
Lees meer over onze bevindingen, conclusies en aanbevelingen in het rapport Over de grens tijdens de pandemie (671,99 kB)
Lees ook het nieuwsartikel over dit onderzoek: Buitenlandervaring populair ondanks corona-obstakels.