Onderzoekers van buiten de EER
Dit dashboard presenteert gegevens van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) over onderzoekers van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) in Nederland in 2022 en 2023. Deze onderzoekers hebben een verblijfsvergunning onderzoeker (Richtlijn (EU) 2016/801) en werken in Nederland als promovendus, betaald onderzoeker of onbetaald onderzoeker met een beurs. Ze besteden ten minste 50% van hun tijd aan onderzoek.
In dit dashboard kun je informatie vinden over de landen waar de onderzoekers vandaan komen* en waar ze in Nederland werken. Om het risico op herleidbaarheid tot personen te beperken, worden resultaten met minder dan 10 onderzoekers niet getoond.
*Land van herkomst verwijst enkel naar het geregistreerde identiteitsbewijs van de onderzoeker en zegt niets over de (eerdere) woonplaats van de onderzoeker.
2023 Samenvatting
- Er waren 15.810 onderzoekers van buiten de EER met een verblijfsvergunning onderzoeker (Richtlijn (EU) 2016/801) in Nederland. In 2022 waren dat 15.360 personen.
- De top 5 landen van herkomst waren China, India, Iran, Turkije en de Verenigde Staten.
- 81,1% van de niet-EER onderzoekers werkte bij een universiteit, terwijl het aandeel niet-EER onderzoekers bij hogescholen opvallend laag is (0,4%). Na universiteiten zijn (universitair) medische centra de meest voorkomende type instelling (13,4%).
- De top 3 van de instellingen waar deze onderzoekers werkzaam waren, bestond volledig uit technische universiteiten: Technische Universiteit Delft, Technische Universiteit Eindhoven en Wageningen Universiteit. 37% van alle niet-EER onderzoekers werkte bij een van deze drie technische universiteiten of bij Universiteit Twente (8e plaats).
- Zuid-Holland was met meer dan een derde van alle niet-EER onderzoekers, de populairste bestemming om te werken. Dit was meer dan twee keer zoveel als Noord-Brabant, dat op de tweede plaats stond.
- De bovenstaande bevindingen komen overeen met die van 2022.
Disclaimer
Dit dashboard is gebaseerd op gegevens van de IND over niet-EER onderzoekers. Voor informatie over EER-onderzoekers verwijzen wij naar het Rathenau Instituut.
In 2023 kwam 48,2% van het wetenschappelijk personeel van universiteiten uit het buitenland (25,7% uit EER, 3,8% was Europees, maar niet EER en 18,7% was niet Europees of uit onbekende landen).
NB: Wetenschappelijk personeel is een bredere categorie dan onderzoekers, waarvoor geen minimum geldt m.b.t. tijd die wordt besteed aan onderzoek. Het Rathenau-rapport gaat alleen over universiteiten (exclusief medische centra) en personeel met een contract bij een universiteit. Het bevat dus geen informatie over bijvoorbeeld beurspromovendi.