Moedertaalspreker in jouw klas

meer over:
Wil je iemand in de klas met een Duits- of Franstalige achtergrond die 3 dagen per week jouw lessen verrijkt? Lees dan verder wat de mogelijkheden zijn.

Wat levert het op?

 • Verrijking van je lessen door zijn/haar culturele achtergrond.
 • Een collega die intensief aan de slag gaat met kleine groepjes leerlingen.
 • Extra oefening in spreek- en luistervaardigheid voor jouw leerlingen.
 • Leerlingen kunnen meer gesprekken voeren in het Frans of Duits.
 • Dynamischere lessen, waardoor leerlingen het vak meer gaan waarderen.
 • Jouw school kan zich hiermee profileren als internationaal georiënteerde school.

Wat kost het?

De assistent of leraar in opleiding krijgt een beurs van Nuffic. De school hoeft alleen de reiskosten voor het woon-werkverkeer te vergoeden.

Je helpt hem/haar daarnaast om woonruimte te vinden en zich te settelen in Nederland. Ook begeleid je de assistent in zijn of haar ontwikkeling.

Franstalige moedertaalspreker

Wil je een Franstalige moedertaalspreker in je klas? Dan zijn er 2 opties.

1. Taalassistent Frans

Een taalassistent is een jonge Franstalige student die in het thuisland de opleiding tot docent FLE (Français Langue Etrangère) volgt. Hij/zij spreekt over het algemeen nog nauwelijks Nederlands.

Scholen uit heel Nederland kunnen een taalassistent Frans aanvragen. De taalassistent heeft vooral in het begin wat hulp nodig. Denk daarbij aan het vinden van een kamer en het regelen van praktische zaken zoals het aanvragen van een basiszorgverzekering. Nieuwe scholen krijgen voorrang op scholen die al eens een assistent hebben gehad.

De plekken voor taalassistenten Frans voor schooljaar 2019-2020 zijn verdeeld. Vanaf 1 november 2019 kun je weer een aanvraag indienen voor een taalassistent Frans voor schooljaar 2020-2021.


2. Tweedegraads leraar Frans

Een leraar in opleiding in het VAD2-programma (van assistent tot docent tweedegraads):

 • Is een Franse moedertaalspreker die bewust kiest voor het Nederlandse onderwijssysteem.
 • Spreekt bij aanvang van de HBO-opleiding Nederlands op minimaal B2-niveau.
 • Heeft minimaal een bacheloropleiding in een aanverwant vak afgerond.

De HvA biedt voor deze moedertaalsprekers een verkort opleidingstraject aan. Deze studenten kunnen in twee jaar tijd een tweedegraads lesbevoegdheid Frans krijgen in Nederland.

Wil je een tweedegraads leraar Frans (VAD2) opleiden? Solliciteer dan met een korte motivatie bij Martine Thoraval van de HvA.

Stuur motivatie naar: m.r.thoraval@hva.nl

Het is een voordeel als de school al de status heeft van een opleidingsschool en samenwerkt met de HvA. De HvA selecteert in samenwerking met Nuffic de scholen die aan dit traject mogen deelnemen.

Wil je meer weten over dit programma? Kijk op de website van de HvA.

Duitstalige moedertaalspreker

Wil je een Duitstalige moedertaalspreker in je klas? Dan zijn er 2 opties.

1. Tweedegraads leraar Duits

Een leraar in opleiding in het VAD2-programma:

 • Is een Duitse moedertaalspreker die bewust kiest voor het Nederlandse onderwijssysteem.
 • Spreekt bij aanvang van de HBO-opleiding Nederlands op minimaal B1-niveau.
 • Heeft minimaal een bacheloropleiding in een aanverwant vak afgerond.

De HvA biedt voor deze moedertaalsprekers een verkort opleidingstraject aan. Deze studenten kunnen in twee jaar tijd een tweedegraads lesbevoegdheid Duits krijgen in Nederland.

Wil je een tweedegraads leraar Duits (VAD2) opleiden? Solliciteer dan met een korte motivatie bij Susanne Görlich van de HvA.

Stuur je motivatie naar: s.gorlich@hva.nl

Het is een voordeel als de school al de status heeft van een opleidingsschool en samenwerkt met de HvA. De HvA selecteert in samenwerking met Nuffic de scholen die aan dit traject mogen deelnemen.

Wil je meer weten over dit programma? Kijk op de website van de HvA.

2. Eerstegraads leraar Duits

Een leraar in opleiding in het VAD1-programma:

 • Is een Duitse moedertaalspreker die bewust kiest voor het Nederlandse onderwijssysteem.
 • Heeft meestal in het thuisland een universitaire master afgerond.
 • Het beginniveau waarop de studenten Nederlands beheersen verschilt sterk. Met een intensief traject van taallessen biedt Nuffic de studenten de kans om binnen afzienbare tijd een certificaat op C1-niveau te behalen. De meeste studenten halen dit in januari.

Het VAD1-programma is een samenwerking van Nuffic met verschillende eerstegraads lerarenopleidingen door het hele land. De nominale studieduur is maximaal twee jaar. Daarnaast biedt het DIA (Duitsland Instituut Amsterdam) in samenwerking met Nuffic een nevenprogramma aan waarbij de nadruk ligt op het overbruggen van de interculturele verschillen tussen het Nederlandse en Duitse onderwijs.

Ben je een opleidingsschool en wil je een VAD1-assistent begeleiden? Meld je dan aan bij Irma Nentjes: inentjes@nuffic.nl

Internationale student als gastdocent

Laat je leerlingen kennismaken met andere landen en hun culturen. Het programma Erasmus in schools brengt de wereld bij jou in de klas door internationale studenten in te zetten als gastdocent.

Via het programma Erasmus in Schools stellen buitenlandse uitwisselingsstudenten hun eigen land voor aan jouw leerlingen. Dat doen ze op een creatieve en inspirerende manier. Ze zijn betrokken bij de lessen en voeren samen met de klas een kleinschalig project uit. Bijvoorbeeld over culturele verschillen of over een inhoudelijk onderwerp bij een specifiek vak.

Het Erasmus Student Network (ESN) voert het programma Erasmus in Schools al enkele jaren succesvol uit in Nederland en Europa. ESN is een studentenorganisatie die de sociale integratie van internationale studenten wil bevorderen.

Wil je een internationale student uitnodigen voor een gastles bij jou op school? Neem dan contact op met de lokale sectie van ESN die het dichtst bij je in de buurt is.

‘Scholen mogen meer de regie nemen in hun curriculum’

8 oktober 2019
Zeg je wereldburgerschap, dan zeg je framing, volgens pedagoog en onderwijskundige Madeleine Vreeburg. Of we nu willen of niet, allemaal denken we in frames. "Het begint bij zelf kritisch leren nadenken."

Minister beantwoordt vragen over ‘Grenzeloos mbo’

27 juni 2019
“Internationalisering is meer dan het volgen van een stage of opleiding in het buitenland”, schrijft de minister in haar reactie op een vraag van mbo-studenten tijdens de ‘V-100’.

Conferentie Taal en wereldburgerschap in het vo: the next level

15 november 2019 09:30 - 17:00
ReeHorst, Ede
In onze internationaler wordende samenleving spelen taal- en (wereld)burgerschapsonderwijs een hoofdrol. Kom naar de conferentie waar deze belangrijke onderwerpen centraal staan.