Native speaker in jouw klas

Je lessen worden nog leuker en jouw werkdruk wordt lager met een internationale gastdocent of assistent.

Internationale student als gastdocent

Laat je leerlingen kennismaken met andere landen en hun culturen. Het programma Erasmus in schools brengt de wereld bij jou in de klas door internationale studenten in te zetten als gastdocent.

Via het programma Erasmus in Schools stellen buitenlandse uitwisselingsstudenten hun eigen land voor aan jouw leerlingen. Dat doen ze op een creatieve en inspirerende manier. Ze zijn betrokken bij de lessen en voeren samen met de klas een kleinschalig project uit. Bijvoorbeeld over culturele verschillen of over een inhoudelijk onderwerp bij een specifiek vak.

Het Erasmus Student Network (ESN) voert het programma Erasmus in Schools al enkele jaren succesvol uit in Nederland en Europa. ESN is een studentenorganisatie die de sociale integratie van internationale studenten wil bevorderen.

Wil je een internationale student uitnodigen voor een gastles bij jou op school? Neem dan contact op met de lokale sectie van ESN die het dichtst bij je in de buurt is.

Native taalassistent of leraar in opleiding Duits of Frans

Wat is het?

  • Een assistent die 3 dagen per week meedraait in jouw klassen.
  • Een native speaker die jouw lessen verrijkt met zijn of haar culturele achtergrond.
  • Een collega die intensief aan de slag gaat met kleine groepjes leerlingen.
  • Extra oefening in spreek- en luistervaardigheid voor jouw leerlingen.
  • De kans voor jouw leerlingen om echte gesprekken te voeren in het Frans of Duits.

Wat levert het op?

Met een native assistent Frans of Duits wordt er meer Frans of Duits gesproken in jouw les. De les wordt dynamischer en meer leerlingen gaan jouw vak echt leuk vinden. Ook bestaat de kans dat meer leerlingen Frans of Duits als examenvak kiezen.

Als je een leraar in opleiding toegewezen krijgt, ontvangt jouw sectie een eenmalige stimuleringssubsidie van € 1.000. Daarmee kun je bijvoorbeeld nieuw lesmateriaal aanschaffen of een project financieren. Als je een taalassistent krijgt toegewezen, ontvang je geen stimuleringssubsidie.

Jouw school kan zich met de inzet van native speakers profileren als internationaal georiënteerde school.

Wat kost het?

Het kost niet veel geld om een taalassistent in te zetten. Jouw school hoeft alleen de reiskosten voor het woon-werkverkeer te vergoeden. De assistent krijgt een beurs van ons.

Het kost je wel tijd. Je moet de assistent helpen om woonruimte te vinden en zich te settelen in Nederland. Ook moet je de assistent begeleiden in zijn of haar ontwikkeling tot leraar. Dit kost je minimaal 1 uur per week.

Hoeveel assistenten zijn er?

We kunnen ieder jaar 26 assistenten plaatsen en verdelen dat ongeveer zo:

  • 10 taalassistenten Frans
  • 3 leraren in opleiding Frans
  • 13 leraren in opleiding Duits

Wie kan een taalassistent Frans aanvragen?

Scholen uit heel Nederland kunnen een taalassistent Frans aanvragen. Nieuwe scholen krijgen voorrang op scholen die al eens een assistent hebben gehad, voor zover dat aansluit bij de wensen van de assistenten. In de praktijk blijkt dat zij vaak een voorkeur hebben voor de Randstad.

Wie kan een leraar in opleiding Frans of Duits aanvragen?

Scholen uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht kunnen een leraar in opleiding Frans of Duits aanvragen. Voor scholen uit andere provincies is de kans op een match erg klein. De assistenten zijn vanwege hun lerarenopleiding gebonden aan de Randstad. De druk op deze beginnende leraren is al erg hoog. Lange reistijd zou die druk onwerkbaar hoog maken.

Meer weten?

Irma Nentjes
inentjes@nuffic.nl
070 4260 252

Aanvragen

Vraag een native assistent Duits of Frans aan

Internationalisering in het onderwijs raakt op stoom

31 januari 2019
Het opdoen van een internationale ervaring in het onderwijs wordt steeds gebruikelijker, blijkt uit de nieuwe publicatie Internationalisering in Beeld.

Prijzen voor digitale samenwerking Europese leerlingen

10 oktober 2018
Op 10 oktober reikten we prijzen uit aan de drie beste internationale eTwinningprojecten van het afgelopen schooljaar. In drie categorieën: primair, voortgezet en beroepsonderwijs.

Conferentie Buurtaal - Konferenz Nachbarsprache

26 maart 2019 van 09:00 tot 18:00
Schip Graaf van Bylant bij Rederij Witjes, Tolkamer
Wil je meer weten over buurtalen, internationalisering en burgerschap? En hoe je dit kunt implementeren op je school? Vaar dan met ons mee op de Dag van de Duitse taal.

Conferentie internationalisering op de basisschool

27 maart 2020 van 00:00 tot 00:00
Locatie nog niet bekend
Dé conferentie over internationalisering op de basisschool.