Mijn school werd tweemaal zo groot!

In tijden van krimp is het voor veel scholen een behoorlijke uitdaging om hun leerlingaantallen op peil te houden, met alle nadelige gevolgen van dien.

"Terugloop kan fors drukken op de moraal in een team, formatieve consequenties hebben, enzovoort. Ik merkte dit goed op de school waar ik in 2013 directeur werd. Met een kleine 200 leerlingen behoorde de school tot de kleinste scholen in Zwijndrecht, terwijl de school 10 jaar daarvoor nabij de 400 leerlingen telde. De school deed al 3 jaar aan vvto, maar dit had geen enkel effect gehad op groei."

"Ik stelde mezelf een doel: over 5 jaar moest de school weer 400 leerlingen hebben. Ik werd het lachertje van mijn bestuur, collega-directeuren en concurrentscholen. Dat doel ging in hun ogen echt never-nooit-niet lukken. Ik smeedde echter een ‘masterplan’ en 5 jaar later -op 1 oktober 2018- telde de school 403 leerlingen. Tijdens deze workshop vertel ik hoe het plan in elkaar zat en met name hoe ik de keuze voor vvto effectief in de etalage heb gezet."

Loop je als bestuurder, directeur of leerkracht tegen teruglopende leerlingenaantallen aan en wil je dat het roer omgaat, dan is dit dé workshop voor jou. Of misschien ben je gewoon geïnteresseerd in het verhaal van hoe iets waar niemand in geloofde tóch echt realiteit werd.

Praktische informatie

Workshopleider: Sandor van der Laan, basisschool Develhoek
Thema: vvto
Werkvorm: presentatie
Doelgroep: directeuren
Niveau: beginner, gevorderd

Dit is workshop A12 van de Conferentie Taal en Wereldburgerschap in het basisonderwijs? Yes, ja bitte, oui!. Bekijk alle workshops.