Mbo-student in het buitenland

Studenten hebben veel aan een ervaring in het buitenland. Naast de ontwikkeling van hun beroeps- en taalvaardigheden groeien ze er als persoon van.
Poster: The future you - buitenlandse studie of stage - Anne

We helpen jouw studenten daarbij onder de noemer WilWeg.

WilWeg-materiaal

Een goede voorbereiding van een stage of uitwisseling in het buitenland begint met WilWeg.

Op www.wilweg.nl/mbo vinden studenten informatie over mogelijkheden, beurzen, praktische tips voor de voorbereiding en landeninformatie. Ook staan er verhalen van andere studenten. De WilWegWijzer ondersteunt studenten bij hun keuze voor een tussenjaar, studie of stage in het buitenland. Zij kunnen eenvoudig de online test doen via www.wilwegwijzer.nl.

Gebruik het WilWeg-promotiemateriaal om je studenten enthousiast te maken. Je kunt de posters en flyers downloaden een gratis promotiepakket aanvragen voor je school. Dit ontvang je dan per post.

Promotiepakket bestellen

Bekijk de poster 'Ibrahim liep stage in Spanje'‌ (662.8 kB)

Bekijk de poster 'Anne liep stage in Spanje'‌ (808.5 kB)

Bekijk de flyer 'Ibrahim ging naar Spanje'‌ (144.1 kB)

Bekijk de flyer 'Anne ging naar Spanje'‌ (165.3 kB)

WilWeg in je les

Wil je een presentatie geven aan je studenten over stage lopen in het buitenland? Gebruik dan de WilWeg-presentatie. In de lesbrief 'Aan de slag met WilWeg' lees je hoe je studenten kunt voorlichten over praktijkleren in het buitenland.

WilWeg-presentatie‌ (6.2 MB)

Lesbrief 'Aan de slag met WilWeg'‌ (88.0 kB)

Bij stage in het buitenland kun je het keuzedeel internationaal II inzetten. Naast de beroepsvaardigheden is er aandacht voor interculturele vaardigheden, omgaan met nieuwe situaties en kennismaken met andere culturen. Tip: gebruik de Lesbrief WilWeg ter voorbereiding.

Filmpjes buitenland

Mbo-studenten vertellen over hun buitenlandervaring. Je kunt deze filmpjes gebruiken om studenten te enthousiasmeren voor een tijd in het buitenland.

Waarom stage in het buitenland?

Leven in het buitenland

Wat moet ik regelen?

Buitenlandambassadeurs

WilWeg-ambassadeurs zijn studenten die net terug zijn van een studie of stage in het buitenland. Ze lopen over van enthousiasme en helpen graag andere studenten op weg met hun buitenlandervaring.

Zet ook buitenlandambassadeurs in op jouw school. Studenten vinden het prettig om met leeftijdsgenoten ervaringen uit te wisselen. Nuffic biedt een ambassadeurstraining en een netwerk om ervaringen te delen met andere ambassadeurs.

Wat doen WilWeg-ambassadeurs?

  • Andere studenten enthousiasmeren voor een buitenlandervaring
  • Voorlichting en presentaties geven op school
  • Individuele vragen van studenten beantwoorden
  • Obstakels signaleren voor een buitenlandervaring
  • Ervaringsverhalen online en via social media delen
  • Op regionale en landelijke beurzen staan

Social media

Studenten kunnen hun vragen stellen via Facebook of Instagram van WilWeg. Heeft je school een Facebookpagina of een eigen promotiefilm gericht op studenten met plannen om naar het buitenland te gaan? Laat het ons weten: wilweg@nuffic.nl. We kunnen je Facebookpagina 'liken' en je promotiefilmpjes op ons YouTube-kanaal zetten (maximaal 3 per inzender).

Ken je een enthousiaste student die op dit moment in het buitenland verblijft en hiervan verslag wil doen? Dan kan dat via onze Instagram takeover-actie. Elke week vertelt een andere student op het WilWeg-Instagram account zijn verhaal. Ook kunnen ze hun buitenlandervaring delen via WilWeg.

Statement van Nuffic over coronavirus

13 maart 2020
Bericht van directeur Freddy Weima over het coronavirus.

Nederlandse student centraal in Week van de Internationale Student

11 november 2019
Van 16 tot en met 22 november vindt weer de Week van de Internationale Student plaats. Hogescholen, universiteiten en mbo-scholen door het hele land doen mee.