Verschillende organisaties stellen nu veel informatie, hulp en (tijdelijk) gratis licenties ter beschikking. Daarnaast bestaat er al veel materiaal dat nu erg handig is.

Bekijk deze lijst met tips en specifiek lesmateriaal voor moderne vreemde talen en wereldburgerschap. We blijven deze lijst aanvullen de komende tijd.

Let op: deze lijst is opgesteld om zo snel mogelijk hulp te bieden bij deze bijzondere situatie. Nuffic stelt zich echter niet verantwoordelijk voor de inhoud van de gelinkte websites en monitort de kwaliteit ervan niet.

Algemene tips en handige platforms

 • TedEd biedt verschillende korte lessen en filmpjes (Engelstalig) voor bijvoorbeeld de vakken kunst, economie, Engels, wiskunde en maatschappijleer.
 • LessonUp is een platform met een bibliotheek vol kant-en-klare onlinelessen voor alle vakken en niveaus (nu 2 maanden een gratis docentenlicentie).
 • Dagelijks een selectie van de beste informatie en tools voor afstandsonderwijs verzameld en bijgehouden door leraren zelf: www.wijslijst.nl
 • SLO heeft tips verzameld over onderwijs op afstand, ICT en de kwaliteit van huiswerk. Ook ontwikkelden zij enkele thuiswerkopdrachten voor praktijkonderwijs en vso: slo.nl/thuisonderwijs
 • Studenten helpen scholieren met bijles: studentenhelpenscholieren.nl
 • VB Educatief biedt voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs gratis accounts waarmee zowel de basis als gevorderde vaardigheden van Word, Excel en PowerPoint worden behandeld. Ook bieden ze online examentraining als voorbereiding op het vmbo-examen waarin MS Office-vaardigheden worden gevraagd: gratisoffice.nl
 • eTwinning is een gratis online platform waarmee je online projecten met leerlingen in het buitenland kunt starten. Op het YouTube-kanaal van eTwinning vind je veel video’s met lesideeën.

Wereldburgerschap

 • 'Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een eerlijke en duurzame wereld’ luidt de missie van het online (en offline) platform van OneWorld. Op hun website staan artikelen en video’s die zich uitstekend lenen om te werken aan wereldburgerschap in de les. Maak een actueel, maatschappelijk thema als discriminatie of klimaat op een laagdrempelige manier bespreekbaar en zet leerlingen aan het denken.
 • National Geographic Learning stelt tijdelijk hun Online Workbook (Engelstalig) bij de bekroonde serie Life gratis beschikbaar voor leerlingen. Mail Anne-Marie Pluijm voor de toegangscode voor je leerlingen via anne-marie.pluijm@cengage.com.
 • Stories That Move is een online toolbox over diversiteit en discriminatie voor docenten én leerlingen tussen 14 en 17 jaar.
 • World's Largest Lesson heeft kant en klare lesplannen opgesteld om met leerlingen te werken met één of meerdere Sustainable Development Goals (SDG’s). De lesplannen zijn handig gecategoriseerd op leeftijden.

Tweetalig onderwijs

Duits

Frans

Vragen?

Heb je een vraag of nog een tip die bij deze lijst kan? Mail ons via: vo-nieuwsbrief@nuffic.nl