Leerlingenactiviteiten

Landelijke activiteiten met een internationale dimensie waarbij de leerlingen hun Engels in een andere (praktijk)situatie kunnen gebruiken en zich meten met tto-leeftijdgenoten.

Team Mathematics Challenge

Teams uit de eerste en tweede klas havo en vwo lossen wiskundige problemen op tijdens de Team Mathematics Challenge. Ze doen dat in het Engels en zo snel mogelijk.

De teams bestaan uit 2 leerlingen uit klas een, 2 leerlingen uit klas twee en een docent mathematics. De wedstrijd bestaat uit meerdere rondes met verschillende werkvormen. De competitie wordt begeleid door oudere leerlingen en docenten van een Engelse middelbare school.

Wij organiseren de Team Mathematics Challenge sinds 2007. De competitie is sindsdien gegroeid van 12 naar 40 teams in 2018! In Engeland is de Challenge een wijdverbreid fenomeen.

De Team Mathematics Challenge 2019 vind plaats op vrijdag 14 juni.

Cricket Challenge

Leerlingen uit de tweede klas vmbo, havo en vwo spelen een crickettoernooi. Hun docenten kunnen meedoen aan clinics.

Cricket is een uitgelezen manier voor tto-leerlingen om het Engels spreken te oefenen. De sport kan heel goed terugkomen bij bijna alle andere theorievakken op tto-scholen.

Het is een dynamisch spel van gooien, slaan en tactiek. Bovendien is het een sport waarbij je echt strategisch inzicht nodig hebt. Last but not least: cricket voegt een bijzondere internationale dimensie toe aan je tto-programma.

Het toernooi bestaat uit regiorondes en een finaledag die plaatsvindt in Utrecht. Daarnaast kunnen de docenten deelnemen aan docentenclinics. De beste 8 teams strijden op de finaledag tegen elkaar in poules.

De finale van 2018 vond plaats op 28 juni in Utrecht.

Wij organiseren de Cricket Challenge samen met de Koninklijke Nederlandse Cricket Bond.

Junior Speaking Contest

Leerlingen uit de tweede en derde klas van havo en vwo schrijven een Engelse speech en dragen die voor tijdens de Junior Speaking Contest. Er is een aparte competitie voor beide leerjaren.

De leerlingen krijgen een thema waar ze een Engelse speech over moeten schrijven. Die mag maximaal vier minuten duren. Ze dragen hem voor en beantwoorden vragen van de jury en het publiek. De wedstrijd is dus interactief.

De jury beoordeelt de deelnemers op inhoud, originaliteit en overtuigingskracht van hun speech. Ook weegt de jury hun presentatie mee en de manier waarop ze vragen beantwoorden.

Wij organiseren de jaarlijkse Junior Speaking Contest sinds 2004. De finale van 2018 vond plaats op dinsdag 10 april.

Winnaars 2018

In 2018 deden er 87 scholen mee aan de Junior Speaking Contest. Het thema was”Living my fantasy”. De winnaars van de voorrondes streden op 10 april 2018 in Amersfoort tegen elkaar om de nationale titel.

Winnaar tweede klas

Winnares Allegressa Kidimbu van het Heerenlanden College in Leerdam maakte indruk met "Legacy or fantasy?", haar verhaal over hoe zij graag wil dat haar nalatenschap liefde, blijdschap en inspiratie is en hoopt anderen, o.a. via haar vlogs, te inspireren hun eigen nalatenschap te creëren.

Runner-up Rosanne Botland van OBC Bemmel speechte met "F.A.C.E." dat wereldvrede volgens haar wél haalbaar is, ook al is het ons tot nu toe niet gelukt om te realiseren.

Winnaar derde klas

Winnaar Simon van Gelder van Het Stedelijk Lyceum, College Zuid in Enschede imponeerde de jury met "1977", over zijn wens de ruimte te verkennen. Hij vraagt zich af wat daar allemaal is, net als een van de hoofdpersonages in de eerste Star Wars film, die in 1977 uitkwam.

Quincy Janssen van het Marnix College in Ede speechte zich met “The why of fantasy”, over waarom iemand zou moeten fantaseren en dagdromen, naar een tweede plaats.

Publieksprijs

De winnaar van de publieksprijs, Tim Stoelinga, derdejaars op Wolfert Tweetalig in Rotterdam, deelde op humorvolle wijze zijn wens een draak te willen zijn met het publiek. Iets dat iedereen zou moeten willen volgens hem.

Bekijk de samenvatting van de Junior Speaking Contest 2018:

Drama Contest

Leerlingen uit de tweede en derde klas van het vmbo, havo en vwo bereiden een scène voor en spelen die tijdens de Drama Contest. Deze wedstrijd is volledig in het Engels.

Drama geeft leerlingen de mogelijkheid om zich in een ‘alledaagse’ situatie te verplaatsen en actief gebruik te maken van de Engelse taal. Bij een dynamisch vak als drama leert de leerling samenwerken, communiceren, presenteren en creëren en dat allemaal in de tweede taal.

Alle deelnemende scholen ontvangen van tevoren dezelfde opdracht. De leerlingenteams bedenken een scène waarin deze opdracht terugkomt. Op de finaledag strijden de scholen onder toeziend oog van een onafhankelijke jury om de hoofdprijs.

Wij organiseren de Drama contest sinds 2013. De volgende contest vindt plaats in 2019

Tvmbo Mastermind Quiz and Drama Challenge

Leerlingen uit de 2e en 3e klas van het tweetalig vmbo kunnen meedoen aan deze activiteit. In het eerste deel wordt hun kennis op de proef gesteld. In het tweede deel laten de leerlingen zich van hun creatieve kant zien.

Deze activiteit beslaat een middag of een ochtend. Vooral tijdens het dramagedeelte komt het voor een groot deel aan op de improvisatievaardigheden van de leerlingen. Dit leidt tot mooie, grappige en verrassende performances. Uiteraard zijn de activiteiten tijdens deze dag geheel in het Engels.

Nuffic organiseert de tvmbo Mastermind Quiz and Drama Challenge sinds 2015. De laatste editie vond plaats in 2017.

Winnaars 2017

De tvmbo Mastermind Quiz and Drama Challenge vond in 2017 plaats op het Lentiz Dalton Mavo in Naaldwijk. Deze school won dit jaar de eerste prijs. De tweede prijs werd uitgereikt aan het Lentiz Groen van Prinstererlyceum uit Vlaardingen.

Praat mee over moderne vreemde talen en burgerschap

18 juni 2018
De ontwikkelteams van Curriculum.nu hebben hun tweede werksessies afgerond, waarin ze zich buigen over de vraag wat leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs moeten kennen.

Winnaars eTwinningprijs 2017

4 oktober 2017
Obs Stedeke, het Calvijn College Tholen en Terra Het Groene Lyceum hebben de eTwinning-prijzen 2017 gewonnen.

Opleiding coördinator tto

26 september 2018 van 00:00 tot 00:00
Woudschoten, Zeist en Utrecht
Met deze opleiding vergroot je je expertise en versterk je de vaardigheden die nodig zijn om het tto (tweetalig onderwijs) coördinatorschap succesvol in te vullen.

Trainingen voor Global Perspectives

8 oktober 2018 van 09:00 tot 17:00
Op 8, 9 en 10 oktober organiseert Nuffic, samen met Cambridge International, 4 trainingen voor Global Perspectives.