Jouw buitenlandse mbo-diploma in Nederland

Heb je een mbo-diploma gehaald in het buitenland en wil je in Nederland werken of studeren? Dan kun je bij SSB een diplomawaardering aanvragen.

SBB is het expertisecentrum voor buitenlandse vmbo- en mbo-diploma's.

Mijn mbo-diploma laten waarderen

Hoe je een diploma laat waarderen, lees je op de website van SBB.

Het ministerie van Onderwijs heeft SBB aangewezen als National Reference Point. SBB maakt diploma's internationaal transparanter. Dat bevordert het werken en studeren over de grenzen.

Beschermd beroep

Een beschermd beroep wordt ook wel een gereglementeerd beroep genoemd. In de EU-lidstaten zijn verschillende beroepen gereglementeerd of beschermd. Dit zijn beroepen waarvoor wettelijke toegangsregelingen gelden, bijvoorbeeld verpleegkundige. Welke beroepen gereglementeerd zijn, verschilt per EU-lidstaat.

Wil je in een gereglementeerd beroep wil werken? Dan kun je bij SBB een AC-verklaring aanvragen voor jouw mbo-diploma. Dat kost je niets.

Hoe weet ik of een beroep beschermd is?

Kijk in de database van de Europese Commissie of je beroep beschermd is in Nederland.

Mijn beroep is beschermd. Wat nu?

Klik op de naam van het beroep in de database van de Europese Commissie. Daar vind je welke organisatie de eisen voor dit beroep controleert – dit heet de ‘competent authority’. Neem contact op met die organisatie om te vragen hoe je toestemming krijgt om in Nederland te werken. Heb je daarna nog vragen, dan kun je terecht bij SBB.

Gereglementeerde opleiding

Sommige opleidingen zijn ook gereglementeerd. Dit betekent dat het beroep niet is gereglementeerd maar de opleiding wel. In Nederland zijn alle mbo-opleidingen op niveau 3 en 4 gereglementeerd. Dit wordt toegelicht in de Engelstalige uitleg gereglementeerde opleidingen.

Kijk voor meer informatie hierover op de website van SBB.

De diploma-uitdaging van het online leren

19 november 2019
Over de vraag hoe de waarde van een grote verscheidenheid aan certificaten, badges en andere micro-diploma’s moet worden beoordeeld.

Handreiking 'Examinering in het buitenland' beschikbaar

17 juni 2019
De handreiking ‘Examinering in het buitenland’ maakt helder welke ruimte er voor mbo-opleidingen is om examinering in het buitenland te organiseren.