Jouw buitenlandse diploma in Nederland

Heb je een diploma gehaald in het buitenland en wil je nu in Nederland werken of studeren? Dan moet je een aantal dingen weten.

Als je hier wilt studeren zijn er andere richtlijnen dan als je hier wilt werken. Hieronder vind je de informatie voor beide situaties.

Studeren in Nederland met een buitenlands diploma

Als je hier wilt studeren dan is het handig om te weten of je diploma voldoet aan de algemene toelatingseisen van het hoger onderwijs.

Weet je het al?

Komt je diploma volgens jou overeen met de toelatingseisen voor het hoger onderwijs? Dan kun je ervoor kiezen om je direct aan te melden bij een studie aan een specifieke hogeronderwijsinstelling. De onderwijsinstelling kan bij ons een advies aanvragen over de waardering van jouw diploma, maar bepaalt zelf of ze je toelaten.

Hou er rekening mee dat instellingen extra toelatingseisen, zoals een taaltoets, kunnen opleggen.

Weet je het nog niet zeker?

Weet je niet zeker wat het niveau van je diploma is? Of weet je nog niet welke studie aan welke instelling je wilt volgen? Dan kun je ook zelf een diplomawaardering aanvragen. Dit doe je via de website van het Informatiecentrum Diplomawaardering (IDW). Hieraan zijn wel kosten verbonden.

Vraag een diplomawaardering aan

Wij hebben voor een heleboel landen een overzicht van de meest gangbare diploma’s en hoe die zich verhouden tot een Nederlands diploma. Dit kun je gebruiken als algemeen hulpmiddel bij het bepalen van je niveau.

Diplomawaardering voor vluchtelingen en nieuwkomers

Ben je als vluchteling of nieuwkomer in Nederland? En heb je inburgeringsplicht? Dan kun je een gratis diplomawaardering aanvragen. Ook als je geen diploma of cijferlijst van je opleiding meer hebt. Lees alles hierover op de pagina Information for refugees about diplomas (Engelstalig).

Werken in Nederland met een buitenlands diploma

Wil je met een buitenlands diploma in Nederland werken? Dan moet je eerst controleren of je beroep in Nederland beschermd is.

Wat is een beschermd beroep?

Een beschermd beroep wordt ook wel een gereglementeerd beroep genoemd. Dit betekent dat je aan bepaalde eisen moet voldoen om het beroep uit te oefenen. Deze eisen heeft de Nederlandse overheid in een wet vastgelegd.

Per beroep is er een bevoegde autoriteit die controleert of je aan de eisen voldoet.

Hoe weet ik of een beroep beschermd is?

Controleer of je beroep beschermd is in Nederland in de database van de Europese Commissie.

Mijn beroep is beschermd. Wat nu?

Klik op de naam van het beroep in de Europese database. Daar vind je informatie over de bevoegde autoriteit die de eisen voor dit beroep controleert – de competent authority. Neem contact op met die organisatie om te vragen hoe je toestemming krijgt om het beroep in Nederland uit te mogen oefenen.

Mijn beroep is niet beschermd. Wat nu?

Je mag het beroep in Nederland uitoefenen. Als je aan je werkgever informatie wilt geven over je buitenlandse diploma, kijk dan bij ons overzicht van buitenlandse onderwijssystemen.

Je kunt (tegen betaling) een waardering van je diploma aanvragen op de website van het Informatiecentrum Diplomawaardering (IDW).

Vraag een diplomawaardering aan

Diplomawaardering voor vluchtelingen en nieuwkomers

Ben je als vluchteling of nieuwkomer in Nederland? En heb je inburgeringsplicht? Dan kun je een gratis diplomawaardering aanvragen. Ook als je geen diploma of cijferlijst van je opleiding meer hebt. Lees alles hierover op de pagina Information for refugees about diplomas (Engelstalig).

Europese samenwerking voor erkenning van diploma's

Wij zijn het ENIC-NARIC-centrum voor Nederland. ENIC staat voor European Network of Information Centres. NARIC staat voor National Academic Recognition Information Centres. De Europese ENIC-NARIC-centra werken nauw samen, o.a. in projecten om het beleid en de processen voor de erkenning van diploma's te verbeteren.

Lees meer over deze projecten (Engelstalig).

Nederlands Assistentiecentrum beroepserkenning

Wij zijn ook het Assistentiecentrum voor beroepserkenning in Nederland. Elk EU-land heeft zo’n assistentiecentrum (AC), dat informatie geeft aan mensen die hun beroep willen uitoefenen in dat land.

Brexit en beschermde beroepen

Het Verenigd Koninkrijk heeft op 31 januari 2020 de Europese Unie verlaten. Als je een Brits diploma hebt en in Nederland in een beschermd beroep wilt werken, kun je met nieuwe regels te maken krijgen.

Kijk voor actuele informatie over Brexit op de website van de Rijksoverheid.

Diplomawaardering tijdens COVID-19

20 mei 2020
Wat zijn de mogelijke gevolgen van COVID-19 op de erkenning van diploma's? Wereldwijde samenwerking zorgt voor eenduidigheid.

Acht initiatieven voor nieuwkomers en vluchtelingen

20 juni 2019
Goed onderwijs is belangrijk voor de integratie van nieuwkomers en vluchtelingen. Zeven handige initiatieven voor een goede start in Nederland, en één in het buitenland.