Internationalisation at home in het hoger onderwijs
Wat is internationalisation at home?
Met internationalisation at home (IaH) ontwikkelen studenten internationale vaardigheden en interculturele competenties, zonder dat ze hiervoor naar het buitenland hoeven. Dit bereik je door internationale en interculturele elementen te verweven en toe te voegen in zowel het studieprogramma van je studenten als in de activiteiten die zij naast hun studie ondernemen.
Zo kun je een internationale gastspreker uitnodigen of een online internationaal samenwerkingsproject met een andere buitenlandse instelling opzetten. Maar denk ook aan een buddyprogramma van de studentenvereniging waar studenten met verschillende achtergronden aan elkaar gekoppeld worden: allemaal voorbeelden van internationalisation at home.
Door internationalisation at home leren studenten samenwerken met mensen van verschillende culturele achtergronden en zijn zij in staat om (mondiale) uitdagingen vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. Het is dé manier om in hun eigen (thuis) leeromgeving in aanraking te komen met de internationale samenleving waar zij deel van uitmaken.
Dit is belangrijk, omdat al je studenten op deze manier vaardigheden ontwikkelen die hen helpen mee te komen in de internationale maatschappij en arbeidsmarkt. Internationalisation at home is dan ook een laagdrempelige, inclusieve en duurzame manier van internationaliseren.
Aan de slag met internationalisation at home
We hebben de belangrijkste stappen voor je op een rij gezet, zodat je snel kunt starten met internationalisation at home.
Meer lezen over internationalisation at home
- Wat houdt IaH in de praktijk in? Je leest het in de blog Internationalisation at home in practice van Elspeth Jones.
- Een uitleg van de definitie en verschillende andere concepten die samenhangen met internationalisation at home, zoals internationalisering van het curriculum, vind je in Redefining Internationalisation at home door Jos Beelen en Elspeth Jones.
- Hoe internationalisation at home inclusie kan promoten lees je in Internationalisation at Home: an epistemology of equity, een blog van de EAIE.
Contact
Wil je meer weten over internationalisation at home, heb je nuttige tips over deze pagina of interesse in onze IaH Community? Neem contact op met Anouk Vermeulen, via avermeulen@nuffic.nl.
Ga je graag in gesprek met collega’s van andere hogescholen en universiteiten over internationalisation at home? Doe dan mee aan de IaH Community voor hoger onderwijs. Iedere zes weken komt deze community samen om ervaringen uit te wisselen. Handig als je vragen hebt of op zoek bent naar voorbeelden uit de praktijk.
Wil je op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen, good practices en activiteiten op het gebied van IaH, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief. Houd ook de agenda in de gaten voor onze IaH-activiteiten.