Voordat je aan de slag gaat

 • Check of je in je werk al bezig bent met internationalisation at home (IaH) met behulp van het ATIAH-project.
 • Kijk wat er al aan IaH-activiteiten georganiseerd wordt binnen je onderwijsinstelling. Ga in gesprek met je collega’s. Zij hebben vast ook voorbeelden van IaH die je kunt gebruiken.
 • Blijf op de hoogte op het gebied van internationalisation at home in het hoger onderwijs en wissel ervaringen uit met collega’s door deel te nemen aan onze IaH Community.

Welke leeruitkomsten vind je belangrijk?

Je hebt een leuk idee voor een online internationaal samenwerkingsproject. Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om eerst de leeruitkomsten te bepalen.

Wat hebben je studenten uiteindelijk nodig in de internationale maatschappij en arbeidsmarkt? Als je dit hebt bepaald, kijk je naar welke vorm van IaH hier het beste bij past. Want per opleiding of studieprogramma zijn andere competenties belangrijk en heb je andere leeruitkomsten. IaH ziet er dus anders uit, per onderwijscontext.

Er zijn veel manieren om leeruitkomsten te bepalen en te behalen. We geven je hieronder een korte uitleg van veelvoorkomende leeruitkomsten die ook via andere vormen van internationalisering behaald kunnen worden, zoals bij fysieke studentenmobiliteit. We gebruiken voor de uitleg het internationale competentiemodel (61,11 kB). Volgens het internationale competentiemodel bestaan internationale competenties uit 3 onderdelen:

 1. Interculturele competenties. Je studenten hebben o.a. een open houding en respect voor andere culturen ontwikkeld. Ze zijn instaat om samen te werken in (internationale) teams.
 2. Internationale oriëntatie. Je studenten zijn bekend met o.a. internationale thema’s en kunnen verschillende perspectieven op vraagstukken en hun vakgebied toepassen.
 3. Persoonlijke ontwikkeling. Je studenten hebben bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen, flexibiliteit en aanpassingsvermogen ontwikkeld.

Dit model is in lijn met het ICOM-kader dat vijf domeinen van competenties van internationalisering identificeert, namelijk persoonlijke groei, interculturele competentie, taalvaardigheid, internationale betrokkenheid en internationale vakkennis. Je kunt het ICOM-kader ook gebruiken bij het beschrijven en clusteren van je leeruitkomsten.

  Meer lezen

  Welke vorm(en) van internationalisation at home kies je?

  Je kunt IaH in verschillende vormen toepassen. Van laagdrempelige opdrachten in de les tot aan internationale online samenwerkingsprojecten. Je kunt de verschillende vormen ook combineren. Je kunt zowel offline als online aan de slag met internationalisation at home.

  Aangezien je uit verschillende leeruitkomsten en vormen van internationalisation at home kunt kiezen, helpen we je graag op weg. Hieronder geven we je een idee van een aantal leeruitkomsten en mogelijk bijpassende vormen van internationalisation at home.

  Internationale sprekers, thema’s en casestudies

  Wanneer je een gastspreker inzet, krijgen je studenten de kans om aan hun internationale oriëntatie en interculturele competenties te werken. Ze komen op deze manier in aanraking met internationale thema’s en leren andere perspectieven te kennen.

  Je kunt ook mondiale maatschappelijke thema’s onderdeel maken van je cursus of programma. Zo kun je de Sustainable Development Goals in je lessen behandelen. Op deze manier werken je studenten aan het ontwikkelen van hun internationale oriëntatie.

  Voorbeeld: maatschappelijke thema's

  Community Engaged Learning (CEL), opgezet door het Centre for Global Challenges van de Universiteit Utrecht is een manier van internationalisation at home waar studenten aan hun internationale oriëntatie werken door bezig te zijn met maatschappelijke thema’s in internationaal perspectief.

  Wil je graag dat je studenten durven te communiceren met andere culturen (en in een andere taal) of meer kennis en begrip opdoen voor andere benaderingen op een onderwerp? Dan kun je in de les of het studieprogramma gebruik maken van casestudies uit het buitenland of internationale bedrijven. Je studenten ontwikkelen hiermee ook meteen hun internationale oriëntatie.

  Voorbeeld: businesscases voor lokale startups

  Studenten van de opleiding International Business van Saxion werken aan (internationale) businesscases voor zowel lokale startups als internationale bedrijven. Zo hebben studenten al samengewerkt met een cosmeticabedrijf uit Zuid-Korea, maar werkten ze ook samen met een lokale startup om een supplychain op te zetten voor cradle to cradle sokken. Op deze manier krijgen de studenten een ander perspectief mee, leren ze omgaan met andere (werk)culturen en leren zij de juiste afweging te maken tussen People, Planet, Profit.

  COIL

  Collaborative Online International Learning (COIL), Massive Online Open Courses (MOOCs) is een voorbeeld dat je kunt inzetten als onderdeel van internationalisation at home.

  Door online samen te werken met studenten en docenten die zich in een ander land bevinden, wordt het voor je studenten steeds makkelijker aan hun interculturele competenties, internationale oriëntatie en persoonlijke ontwikkeling te werken.

  Hoe maak je internationalisation at home onderdeel van het curriculum?

  Je hebt inmiddels een uitdagende internationalisation at home-activiteit opgezet en afgerond. Je studenten zijn enthousiast! Hoe zorg je er nu voor dat je dit volgend semester weer kunt doen? Door internationalisation at home vast te leggen in het curriculum waarborg je niet alleen de continuïteit en kwaliteit, maar wordt ook het belang van deze vorm van internationalisering erkend. Dat is belangrijk, want alleen door internationalisation at home vast te leggen, wordt het mogelijk een internationale ervaring aan al je studenten aan te bieden.

  Ga je aan de slag met het vastleggen van je IaH-activiteiten en hun leeruitkomsten? Probeer dan zoveel mogelijk verschillende collega’s te betrekken. Door een inclusieve aanpak waarbij je verschillende belanghebbende betrekt, wordt internationalisation at home pas echt onderdeel van je onderwijsinstelling. Niet alleen docenten, maar o.a. ook international officers, onderwijskundigen en managers zijn waardevol (én nodig) om te betrekken. Vergeet ook niet je studenten: zij kunnen je vertellen wat zij nodig hebben en verwachten van IaH.

   Meer lezen over internationalisation at home en het curriculum

   Hoe waarborg je de kwaliteit van internationalisation at home?

   Of je nu net begonnen bent met internationalisation at home of dat het al een vast onderdeel van het studieprogramma vormt: kwaliteit staat voorop. Niet alleen het monitoren van IaH is belangrijk, ook je eigen professionele ontwikkeling speelt hierin een rol. Door aan je eigen internationale vaardigheden en interculturele competenties te werken, kun jij deze ook beter overbrengen op je studenten.

   Er zijn nog weinig tools beschikbaar die zich specifiek richten op kwaliteitszorg en het monitoren van IaH. Veel van de informatie en instrumenten richten zich vooralsnog vooral op kwaliteitszorg van internationalisering in het algemeen.

    Meer lezen over kwaliteitszorg