Aan de slag met internationalisation at home in het hoger onderwijs
Voordat je aan de slag gaat
- Check of je in je werk al bezig bent met internationalisation at home (IaH) met behulp van het ATIAH-project.
- Kijk wat er al aan IaH-activiteiten georganiseerd wordt binnen je onderwijsinstelling. Ga in gesprek met je collega’s. Zij hebben vast ook voorbeelden van IaH die je kunt gebruiken.
- Blijf op de hoogte op het gebied van internationalisation at home in het hoger onderwijs en wissel ervaringen uit met collega’s door deel te nemen aan onze IaH Community.
Welke leeruitkomsten vind je belangrijk?
Je hebt een leuk idee voor een online internationaal samenwerkingsproject of een opdracht voor je studenten waarbij ze hun eigen international classroom moeten inzetten. Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om eerst de leeruitkomsten te bepalen.
Wat hebben je studenten uiteindelijk nodig om zich te redden in de internationale maatschappij en arbeidsmarkt? Als je dit hebt bepaald, kijk je naar welke vorm van IaH hier het beste bij past. Want per opleiding of studieprogramma zijn andere competenties belangrijk en heb je andere leeruitkomsten.
Er zijn veel manieren om leeruitkomsten te bepalen en behalen. We geven je hieronder een korte uitleg van veelvoorkomende leeruitkomsten die ook via andere vormen van internationalisering behaald kunnen worden, zoals bij fysieke studentenmobiliteit. We gebruiken voor de uitleg het internationale competentiemodel (61,11 kB). Volgens het internationale competentiemodel bestaan internationale competenties uit 3 onderdelen:
- Interculturele competenties. Je studenten hebben o.a. een open houding en respect voor andere culturen ontwikkeld. Ze zijn instaat om samen te werken in (internationale) teams.
- Internationale oriëntatie. Je studenten zijn bekend met o.a. internationale thema’s en kunnen verschillende perspectieven op vraagstukken en hun vakgebied toepassen.
- Persoonlijke ontwikkeling. Je studenten hebben bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen, flexibiliteit en aanpassingsvermogen ontwikkeld.
Dit model is in lijn met het ICOM-kader dat vijf domeinen van competenties van internationalisering identificeert, namelijk persoonlijke groei, interculturele competentie, taalvaardigheid, internationale betrokkenheid en internationale vakkennis. Je kunt het ICOM-kader ook gebruiken bij het beschrijven en clusteren van je leeruitkomsten.
Meer lezen over (internationale) leeruitkomsten
- Is het schrijven van leeruitkomsten nieuw voor je? The European Consortium for Accreditation of higher education (ECA) heeft een introductie geschreven voor het schrijven van leeruitkomsten.
- Wil je meer weten hoe je leeruitkomsten kunt internationaliseren? Jos Beelen schreef er voor de Haagse Hogeschool een handige gids over.
- De Radboud Universiteit heeft een handige website met duidelijke beschrijvingen en hulp bij het bepalen van leeruitkomsten.
- Je kunt de vragen van de self-assessment tool Cultural competence/Multicultural Personality Questionnaire gebruiken om de interculturele competenties van je studenten te meten.
- Je kunt ook een generator gebruiken die je kan helpen welke leeruitkomsten je toe kunt passen, zoals Learning Objectives Builder en Easy generator.
- Je leest meer over de relatie tussen internationale competenties en internationaliseringsactiviteiten in het rapport Begeleiders aan het woord (617,94 kB).
Welke vorm(en) van internationalisation at home kies je?
Je kunt IaH in verschillende vormen toepassen. Van laagdrempelige opdrachten in de les tot aan internationale online samenwerkingsprojecten. Je kunt de verschillende vormen ook combineren. Je kunt zowel offline als online aan de slag met internationalisation at home.
Aangezien je uit verschillende leeruitkomsten en vormen van internationalisation at home kunt kiezen, helpen we je graag op weg. Hieronder geven we je een idee van een aantal leeruitkomsten en mogelijk bijpassende vormen van internationalisation at home.
International classroom
Wil je graag dat je studenten een open houding ontwikkelen richting anderen en in staat zijn samen te werken? Dan kun je je eigen (international) classroom gebruiken. Door gericht de verschillende culturele achtergronden van je studenten in te zetten, leren ze van elkaar en zijn ze in staat samen te werken met mensen met verschillende achtergronden.
Voorbeeld: cross-border Journalism
De Hogeschool Utrecht benut de international classroom onder andere binnen het specialisatiesemester ‘Cross-border Journalism’. De studenten van vier verschillende instroomprofielen vormen samen een interculturele en interdisciplinaire redactie. Op deze manier leren deze toekomstige journalisten niet alleen om te gaan met de diversiteit op de werkvloer, maar ook het nieuws vanuit verschillende internationale en culturele invalshoeken te belichten.
Internationale sprekers, thema’s en casestudies
Wanneer je een gastspreker inzet, krijgen je studenten de kans om aan hun internationale oriëntatie en interculturele competenties te werken. Ze komen op deze manier in aanraking met internationale thema’s en leren andere perspectieven te ontwikkelen.
Je kunt ook mondiale maatschappelijke thema’s onderdeel maken van je cursus of programma. Zo kun je de Sustainable Development Goals in je lessen behandelen. Op deze manier werken je studenten aan het ontwikkelen van hun internationale oriëntatie.
Voorbeeld: maatschappelijke thema's
Community Engaged Learning (CEL), opgezet door het Centre for Global Challenges van de Universiteit Utrecht is een manier van internationalisation at home waar studenten aan hun internationale oriëntatie werken door bezig te zijn met maatschappelijke thema’s in internationaal perspectief.
Wil je graag dat je studenten durven te communiceren met andere culturen (en in een andere taal) of meer kennis en begrip opdoen voor andere benaderingen op een onderwerp? Dan kun je in de les of het studieprogramma gebruik maken van casestudies uit het buitenland of internationale bedrijven. Je studenten ontwikkelen hiermee ook meteen hun internationale oriëntatie.
Voorbeeld: businesscases voor lokale startups
Studenten van de opleiding International Business van Saxion werken aan (internationale) businesscases voor zowel lokale startups als internationale bedrijven. Zo hebben studenten al samengewerkt met een cosmeticabedrijf uit Zuid-Korea, maar werkten ze ook samen met een lokale startup om een supplychain op te zetten voor cradle to cradle sokken. Op deze manier krijgen de studenten een ander perspectief mee, leren ze omgaan met andere (werk)culturen en leren zij de juiste afweging te maken tussen People, Planet, Profit.
Virtuele mobiliteit en virtuele uitwisseling
Collaborative Online International Learning (COIL), Massive Online Open Courses (MOOCs) en online intercultural dialogue. Het zijn zomaar een aantal voorbeelden van virtuele mobiliteit en virtuele uitwisseling die je kunt inzetten als onderdeel van internationalisation at home.
Door online samen te werken met studenten en docenten die zich in een ander land bevinden, wordt het voor je studenten steeds makkelijker aan hun interculturele competenties, internationale oriëntatie en persoonlijke ontwikkeling te werken.
Meer lezen over virtuele mobiliteit en virtuele uitwisseling
- Benieuwd hoe studenten en docenten COIL ervaren? Studenten en docenten van de Hogeschool Amsterdam en RMIT Vietnam vertellen in een video over hun ervaring.
- Ben je op zoek naar achtergrondinformatie over virtuele uitwisseling? NAFSA schreef er het artikel Virtual Exchange 101 over.
- De EAIE geeft 7 tips voor succesvolle virtuele mobiliteit.
- Hoe zorg je dat een virtuele stage succesvol is en wat is hiervoor nodig? Je leest het in The Rise of Remote Global Internships.
- Hoe kun je je studenten goed online begeleiden? De Inspectie van het Onderwijs geeft tips Effectief afstandsonderwijs of bekijk de infographic.
- Ben je op zoek naar manieren om aan de slag te gaan met virtuele mobiliteit en wil je meer leren over deze vormen van virtuele mobiliteit? De OpenVM Learning Hub biedt docenten en studenten een online leeromgeving voor het ontwikkelen, toetsen en erkennen van virtuele mobiliteitsvaardigheden (VM-vaardigheden) in het hoger onderwijs.
Hoe maak je internationalisation at home onderdeel van het curriculum?
Je hebt inmiddels een uitdagende internationalisation at home-activiteit opgezet en afgerond. Je studenten zijn enthousiast! Hoe zorg je er nu voor dat je dit volgend semester weer kunt doen? Door internationalisation at home vast te leggen in het curriculum waarborg je niet alleen de continuïteit en kwaliteit, maar wordt ook het belang van deze vorm van internationalisering erkend. Dat is belangrijk, want alleen door internationalisation at home vast te leggen, wordt het mogelijk een internationale ervaring aan al je studenten aan te bieden.
Ga je aan de slag met het vastleggen van je IaH-activiteiten en hun leeruitkomsten? Probeer dan zoveel mogelijk verschillende collega’s te betrekken. Door een inclusieve aanpak waarbij je verschillende belanghebbende betrekt, wordt internationalisation at home pas echt onderdeel van je onderwijsinstelling. Niet alleen docenten, maar o.a. ook international officers, onderwijskundigen en managers zijn waardevol (én nodig) om te betrekken. Vergeet ook niet je studenten: zij kunnen je vertellen wat zij nodig hebben en verwachten van IaH.
Meer lezen over internationalisation at home en het curriculum
- Jos Beelen beantwoordt in How to implement internationalisation at home een aantal vragen over hoe je internationalisation at home kunt implementeren.
- De blog Advancing internationalision at home van de EAIE geeft 5 inzichten over hoe internationalisation at home een vaste plek in het curriculum kan krijgen.
- De website IoC in action biedt handvatten en duidelijke uitleg over hoe je het curriculum kunt internationaliseren.
- De Haagse Hogeschool heeft een kompas voor internationalisering ontwikkeld gebaseerd op het kompas van Elspeth Jones waarin de tien indicatoren van internationalisering worden beschreven. Het kompas biedt richting voor de koers die je als studieprogramma en onderwijsinstelling wilt varen.
- Curriculumontwikkeling voor dummies, ontwikkeld door Zuyd Hogeschool, biedt handleidingen en achtergronden bij het ontwikkelen van het curriculum.
Hoe waarborg je de kwaliteit van internationalisation at home?
Of je nu net begonnen bent met internationalisation at home of dat het al een vast onderdeel van het studieprogramma vormt: kwaliteit staat voorop. Niet alleen het monitoren van IaH is belangrijk, ook je eigen professionele ontwikkeling speelt hierin een rol. Door aan je eigen internationale vaardigheden en interculturele competenties te werken, kun jij deze ook beter overbrengen op je studenten.
Er zijn nog weinig tools beschikbaar die zich specifiek richten op kwaliteitszorg en het monitoren van IaH. Veel van de informatie en instrumenten richten zich vooralsnog vooral op kwaliteitszorg van internationalisering in het algemeen.
Meer lezen over kwaliteitszorg
- Je kunt je eigen internationale competenties meten met behulp van de international competence matrix, ontwikkeld door Els van der Werf van Hanzehogeschool Groningen.
- Het artikel The Missing link in internationalisation van Jos Beelen biedt achtergrondinformatie over de rol en het belang van de professionele ontwikkeling van docenten binnen internationalisation at home.
- Ga na wat er binnen jouw onderwijsinstelling mogelijk is om je eigen internationale vaardigheden en interculturele competenties verder te ontwikkelen. Kijk ook eens op Nuffic Academy voor een passende training.
- Kijk voor good practices op het internationalisation platform van The European Consortium for Accreditation of higher education (ECA). Ook vind je daar diverse frameworks over het meten van de kwaliteit van internationalisering.
- De publicatie European Approach For Quality Assurance of Joint Programmes bevat veel interessante informatie over kwaliteitszorg, wat ook ingezet kan worden binnen internationalisation at home.