Internationalisation at home

Met Internationalisation at home doe je als mbo internationale en interculturele vaardigheden op zonder dat je naar het buitenland hoeft.
Starten met tweetalig mbo

Door de internationale dimensie van het vak of de sector, diversiteit van de studenten en docenten en internationaal georiënteerde organisaties in je regio.

Activiteiten

Er zijn verschillende activiteiten die je kunt inzetten om je mbo-studenten een internationale ervaring mee te geven.

eTwinning

Doe een project met een Europese partnerschool via online samenwerking. Registreer je gratis op eTwinning.

Bordspel Globi-trotter

Doe het bordspel in de klas en reflecteer op interculturele dilemma’s. Bestel Globi-trotter.

Training Nuffic Academy

Voor mbo-docenten en internationaal coördinatoren. Schrijf je in voor een training of vraag maatwerkadvies.

Meer weten over Internationalisation at Home? Neem contact met ons op.

Stel je vraag

Tweetalig mbo

Studenten die tweetalig onderwijs volgen, maken een sterke persoonlijke ontwikkeling door. Ze zijn beter voorbereid op de arbeidsmarkt die steeds meer gericht is op internationale contacten.

Deze studenten krijgen minimaal de helft van de tijd les in een vreemde taal. Dat kan Engels zijn, maar ook Duits of een andere taal. Ook wordt er bij tweetalig onderwijs uitgebreid aandacht besteed aan internationale oriëntatie. Dit kan door een internationaal (virtueel) samenwerkingsproject of door een stage in het buitenland.

Studeren in twee talen: een groot pluspunt

Wil je tweetalig onderwijs invoeren op jouw opleiding? In de brochure Starten met tweetalig mbo‌ (388.4 kB) vind je een handige checklist om tweetalig onderwijs op jouw school in te voeren.

Wanneer is een opleiding tweetalig?

In de Standaard tweetalig onderwijs‌ (248.3 kB) lees je aan welke voorwaarden een tweetalige mbo-opleiding moet voldoen. Studenten krijgen bijvoorbeeld minimaal de helft van de tijd les in een vreemde taal en je geeft aandacht aan internationalisering in de les.

Welke scholen bieden tweetalig onderwijs aan?

Bekijk alle mbo-opleidingen die tweetalig onderwijs aanbieden of dit van plan zijn.

Netwerk Tweetalig mbo

Het netwerk Tweetalig mbo bestaat uit opleidingen die tweetalig onderwijs ingevoerd hebben of dit van plan zijn. De scholen in dit netwerk helpen elkaar door het delen van ervaringen en kennis. Ook werken de scholen in het netwerk samen aan de kwaliteit van tweetalig onderwijs. Opleidingen die voldoen aan de kwaliteitstandaard krijgen het certificaat ‘tweetalig mbo’. Lid worden van dit netwerk? Neem dan contact op met Lineke Ouwendijk.

Internationaal georiënteerde leerbedrijven

Laat studenten stage lopen bij een internationaal georiënteerd bedrijf in de regio. Zo kunnen studenten leren van de internationale dimensie van het vak en de sector. Daarnaast leren zij hoe het is om samen te werken met collega’s met verschillende nationaliteiten en achtergronden en leren ze een vreemde taal te spreken op het werk.

Gastcollege

Vraag een internationaal bedrijf of organisatie om een gastcollege te verzorgen over de internationale dimensie van het vak of sector. Denk bijvoorbeeld aan een chefkok, een security expert of iemand uit de gaming industrie. Zo krijgen studenten een realistisch beeld van internationalisering op de werkvloer.

Meer tips voor internationalisation at home

Wet burgerschapsonderwijs wordt aangepast

11 juni 2018
De huidige wet op het gebied van burgerschapsonderwijs is te onduidelijk. Veel scholen worstelen met de invulling van het vak. Nuffic geeft daarom trainingen over burgerschapsonderwijs.

Nuffic bondgenoot van Gelijke Kansen Alliantie

17 april 2018
Aandacht voor kansenongelijkheid blijft nodig, zo blijkt uit het rapport ‘De Staat van het Onderwijs 2018’. De Gelijke Kansen Alliantie werkt aan dit thema en ziet Nuffic als bondgenoot.

Themaconferentie 'Samenwerken met een school in het buitenland'

10 oktober 2018 van 09:30 tot 16:30
The Hague Marriot Hotel, Den Haag
Vind jij het belangrijk dat jouw leerlingen of studenten in contact komen met leeftijdsgenoten uit een andere cultuur?

Europese eTwinning-conferentie 'Cultural Heritage'

25 oktober 2018 van 14:00 tot 15:00
Warschau
Je ontmoet collega’s uit 42 Europese landen, er is een inspirerende keynote speaker en je volgt praktische workshops over internationaal samenwerken.