Inclusievere internationale studentenmobiliteit

meer over:
Goede praktijken uit het Vlaamse hoger onderwijs.

Dit is sessie 1.10 van het Nuffic Congres. Bekijk alle sessies.

Waar gaat deze sessie over?

Sinds de start van het Erasmusprogramma is studentenmobiliteit steeds belangrijker geworden. Zowel het budget dat eraan besteed wordt, als de impact die het heeft op de persoonlijke, academische en professionele ontwikkeling van studenten die eraan deelnemen zijn groter geworden. De vraag klinkt steeds luider om studentenmobiliteit open te stellen voor alle groepen studenten, ook de ondervertegenwoordigde groepen.

In deze sessie stellen we voor hoe het Vlaamse hoger onderwijs daarop een antwoord probeert te bieden met 3 concrete maatregelen die geïmplementeerd werden in de hele hogeronderwijssector:

  • 25% van de beurzen voor uitgaande mobiliteit binnen het Vlaamse Actieplan Mobiliteit moet gaan naar studenten uit ondervertegenwoordigde groepen, die strikt gedefinieerd worden.
  • Ondersteuning van voorbereidende bezoeken voor studenten met een beperking voor Erasmusmobiliteit.
  • De oprichting van het Steunpunt voor Inclusief onderwijs in het Vlaamse Hoger Onderwijs.

Wat levert deze sessie jou op?

Aan de hand van inspiratiefilmpjes gaan we in deze sessie samen op zoek naar bruikbare definities en ondersteunende maatregelen voor het verbeteren van de studentenmobiliteit van ondervertegenwoordigde groepen. Verder delen we ook bruikbare sjablonen en praktijken.

Werkvorm

Inspiratiesessie

Sprekers

  • Renilde Knevels, beleidsadviseur internationalisering, Flanders Knowledge Area
  • Valerie van Hees, coördinator, Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO)

Succesvol switchen tussen de straat en school

17 juni 2019
Jongeren die op straat groot zijn geworden, hebben moeite om op de schoolladder te klimmen. Gelijke prestaties leiden niet tot gelijke kansen. Hoe verander je de schoolcultuur zodat docenten en studenten geloven in hun eigen kunnen?

Nuffic Congres 2019

10 oktober 2019 09:00 - 17:00
Van Nelle Fabriek, Rotterdam
Duurzaam internationaliseren - hier, daar en online.