Inclusie, belangrijk maar ingewikkeld

meer over:
Hoe bereiken we studenten voor wie het niet vanzelfsprekend is om naar het buitenland te gaan?

Dit is sessie 2.6 van het Nuffic Congres. Bekijk alle sessies.

Waar gaat deze sessie over?

Internationale ervaring verrijkt de persoonlijke ontwikkeling en interculturele vaardigheden van elke student. Een goede beheersing van deze internationale vaardigheden is essentieel om goed te kunnen functioneren op een internationaal georiënteerde arbeidsmarkt.

Zowel in Nederland als in België gaan kinderen van hoogopgeleide en welvarende ouders vaker voor een studie of voor een stage naar het buitenland, dan bijvoorbeeld de eerste generatie studenten, of studenten met migratieachtergrond. Ook voor studenten met een handicap kan het ingewikkeld zijn om internationale ervaring op te doen.

Financiering is een van de belangrijkste obstakels voor een buitenlandervaring; dit geldt voor alle groepen studenten. Maar hoe bereiken we studenten voor wie het niet vanzelfsprekend is om naar het buitenland te gaan en hoe zorgen we ervoor dat zij zich aanmelden? Zowel de Universiteit van Antwerpen, de Fulbright Commission the Netherlands als het VSBfonds hebben ervaring met inclusie.

Voor wie is deze sessie interessant?

Voor alle internationaliseerders in het voortgezet- en hoger onderwijs die op zoek zijn naar inspiratie rondom inclusie.

Wat levert deze sessie jou op?

Tijdens de inspiratiesessie spreken de drie organisaties over hun ervaringen in het bereiken en begeleiden van studenten met minder kansrijke achtergronden. Aan de hand van good practices en uitdagingen uit de praktijk willen zij komen tot goede ideeën waarmee de deelnemers verder aan de slag kunnen met inclusie op hun eigen onderwijsinstelling of in hun organisatie.

Werkvorm

Inspiratiesessie

Sprekers

  • Annemarijn Boelen, projectleider Beurzen, VSBfonds
  • Sara Bervoets, coördinator Antwerp Summer University, Universiteit Antwerpen
  • Mattie Bekink, executive director, Fulbright Commission the Netherlands
  • Kasia Bruning, communicatieadviseur, Nuffic

'Internationale ervaring moet voor iedereen zijn'

7 oktober 2019
Roos van Leeuwen en Rico Tjepkema zijn kersverse bestuurders van respectievelijk de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Allebei hebben ze internationalisering in hun portefeuille.

Kansengelijkheid in het onderwijs

5 september 2019
Wat zorgt ervoor dat leerlingen en studenten waarvan de omgeving minder verwacht, tóch goed gaan presteren?