Keynote speaker: Barend Last “Technologie en de veranderende rol van de docent"

De rol van technologie (zowel digitaal als analoog). Wat verandert er nu eigenlijk echt? En hoe kun je daar als docent goed op inspelen?

Over Barend Last:
Barend Last begon als leerkracht in het basisonderwijs, waar zijn passie voor onderwijsinnovatie ontstond. Later werkte hij onder meer als docent, manager en onderwijsmaker in verschillende lagen van het onderwijs. De afgelopen jaren was hij als onderwijskundig adviseur verbonden aan de Universiteit van Maastricht, waar hij zich bezighield met de implementatie van blended learning. Barend treedt regelmatig op als spreker, schreef verschillende (kinder)boeken en is oprichter en eigenaar van zijn eigen training- en adviesbureau.

De workshops

Workshop 1.1 en 2.1: “Oh nee… ICT!”

Over de workshop: Hoe kan je met beperkte kennis van ICT toch een krachtige 21ste-eeuwse leeromgeving maken voor je leerlingen? Tijdens deze workshop leren deelnemers meer over verschillende leeromgevingen die kunnen ondersteund en verbeterd of uitgebreid worden door gebruik te maken van allerlei edtech tools. Geen rocket science, wel onderwijs zonder drempels.

Over de spreker: Jeroen De Keyser, motivational speaker en Head of Education bij i3-Technologies. Met zijn jarenlange ervaring als eTwinning coördinator in Vlaanderen weet hij als geen ander hoe je een innovatieve leeromgeving kunt ontwikkelen.

Workshop 1.2 “Blended leren ontwerpen in het basisonderwijs”

Over de workshop: Blended learning is een hip concept, dat in Nederland aan populariteit wint. Tegelijkertijd zijn er veel vragen. Wat is het concept precies? Waarom kan er het een handig, maar ook belemmerd concept zijn? En hoe kun je het concept toepassen in het basisonderwijs? In deze sessie duikt Barend in de wondere wereld van blended learning. Hij tackelt misvattingen, verkent modellen en bespreekt ingrediënten voor de optimale blend. Daarnaast zet hij de deelnemers aan de slag met een korte ontwerpopdracht. Het doel van de workshop is om kennis te maken met blended learning, met concrete handvatten om ermee aan de slag te gaan in jouw eigen praktijk.

Over de spreker: Barend Last, zie de introductie van Barend bij de keynote speech.

Workshop: 2.2 "Het Blended Golfjesspel" (vo/mbo/HO)

Over de workshop: Het Blended Golfjesspel is een dynamisch en onderwijskundig spel voor docenten die willen kennismaken met blended onderwijs ontwerpen. In het spel zitten 6 onderwijssituaties, uitgewerkt op een canvas, hierop ontwerp je een blended leerpad met werkvormenkaartjes. Je speelt in een team van 4-6 docenten. Samen ontwerpen jullie een zo goed mogelijk blended leerpad, pitch je deze aan een ander team en win je het spel!

Over de spreker: Joanne Heidinga, Onderwijsontwerper & trainer blended learning. Helpt organisaties en onderwijs met het vinden van de ideale match tussen doelgroep, lesinhoud en (online) werkvormen. Hierbij maakt ze gebruik van het Blended Golfjesspel en het Blended Design Canvas.

Workshop 1.3 en 2.3: “AI en het Onderwijs? Ja natuurlijk!”

Over de workshop: AI en het Onderwijs? Ja natuurlijk! In deze workshop start met een korte introductie over kunstmatige intelligentie (of in het Engels, Artificial Intelligence, kortweg AI). We bekijken wat er binnen Nederland zoal gebeurd op AI-onderwijsgebied en nemen een kijkje in de keuken van het Nationale Onderwijslab voor AI, het NOLAI. We reflecteren over ethische dilemma’s en risico’s van het gebruik van AI. Daarna gaan we aan de slag met enkele AI applicaties die je in het onderwijs kan gebruiken. Tot slot verkennen we met elkaar wat AI nog verder zou kunnen bieden aan ons onderwijs.

Neem je deel aan deze workshop, neem dan je laptop mee en maak alvast een account aan op ChatGPT, MidJourney en/of DALL-E-2.

Over de spreker: Wouter Jansen, docent NASK op het Corbulo College te Voorburg & Teacher-in-Residence voor het Nationaal Onderwijs Lab voor AI (NOLAI).

Workshop 1.4 en 2.4: Wereldburgerschap via Serious Games

Over de workshop: Via een interactieve workshop Serious Gaming van stichting Cross Your Borders worden er praktijkvoorbeelden gedeeld hoe (wereld)burgerschap en internationalisering in het onderwijs geïntegreerd zou kunnen worden. De verschillende creatieve werkvormen (games, films, muziek) kunnen u inspireren om met "ingewilkkelde thema's" op een alternatieve manier aan de slag te gaan op uw school.

Over de sprekers: Geert Brugmans (Directeur Cross Your Borders) en Anne van der Stelt (Projectmedewerker Cross Your Borders). Cross Your Borders is een ideële organisatie die jongeren mondiaal en maatschappelijk bewust maakt via interactieve onderwijsprojecten en ‘wereldse’ schoolreizen.

Aanmelden

Ben jij erbij? Meld je hier aan voor de conferentie.

Aanmeldformulier