Praktijkvoorbeelden en lesideeën eTwinning
Inspirerende projectvoorbeelden
Een paar keer per jaar zet eTwinning een succesvol project in de spotlight. Het kan gaan om een project uit alle onderwijssectoren, over alle mogelijke vakken. Deze keer is dat Boukje Jonkheer met haar project: Strong and independent women in our history.
Geschiedenisdocent Boukje Jonkheer van het Keizer Karel College in Amstelveen pakte haar geschiedenislessen met haar 2 vwo-leerlingen heel anders aan, zonder af te stappen van het curriculum. Ze sloot namelijk aan bij een eTwinning-project opgezet door een docent in Polen. Het project 'Strong and Independent Women in our History' paste goed in haar lessen, aangezien ze net de 19e-eeuwse uitbreiding van democratisering, de opkomst van het feminisme en de strijd om het vrouwenkiesrecht behandelde.
Wil jij ook je project in de spotlight? Mail naar etwinning@nuffic.nl.
eTwinning-project op de basisschool
Op basisschool De Dukdalf (Leiden) heeft het thema ‘wereldburgerschap’ prioriteit. “Leerlingen zo vroeg mogelijk kennis laten maken met andere culturen is belangrijk”, vindt directeur Henk Frenken. Zijn leerlingen leren samenwerken in het Engels met leerlingen uit Spanje, Polen, Portugal en Italië. In het eTwinning-project You are not alone maken de leerlingen kennis met elkaars cultuur door onder andere traditionele dans en recepten aan elkaar te demonstreren. Ook gaan de leerlingen vanaf groep 6 bij elkaar op bezoek tijdens een uitwisseling.
Bekijk de video van het project.
eTwinning-project op de middelbare school
Engels docent Dennis Jurhill heeft een succesvol eTwinning-project opgestart: Cultural Heritage. Zijn leerlingen werkten samen met scholen in Griekenland, Italië, Georgië en Frankrijk. Het doel was om het cultureel erfgoed van ieder land onder de aandacht te brengen bij de leerlingen. De leerlingen deelden via eTwinning niet alleen materialen en feiten over het cultureel erfgoed van hun eigen land, maar deden ook onderzoek naar het cultureel erfgoed van de andere landen.
Bekijk de video van het project.
eTwinning-project in het mbo
Op het Koning Willem I college in Den Bosch werkten de studenten van Simone van Belkom aan een virtuele onderneming, ‘Space Café’ genaamd. “Mijn studenten zijn een stuk zelfverzekerder geworden", vertelt Simone (docent Engels). In het project 'Space Café' werken haar studenten met leeftijdsgenoten uit Polen en Duitsland. In tijden van corona waren ze zelfs het enige café dat wel open mocht! De studenten konden solliciteren naar de functie van 'café manager', ze leerden over diverse marketingmethoden en leerden werken aan hun Engelse spreek- en schrijfvaardigheden.
Bekijk hier de video van het project.
Meer weten?
Starten met eTwinning
Heb je vragen of heb je hulp nodig? Bekijk onze helpdesk pagina. Onze helpdesk is van maandag t/m vrijdag bereikbaar via etwinning@nuffic.nl en telefonisch via 070 - 4260 260. Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Volg het via onze nieuwsbrief en sociale media zoals Instagram, Twitter en TikTok.