Je hebt je geregistreerd op www.etwinning.net. Je hebt een account en een partner in het buitenland gevonden en wat nu? Volg dan de 5 stappen!

Heb je nog geen account of partner in het buitenland? Maak een account aan en vind een schoolpartner

1. Project aanvragen via eTwinning Live

Wanneer je bent ingelogd via www.etwinning.net ga je naar je persoonlijke omgeving: eTwinning Live. Volg dan deze stappen:

 • Bij het menu-item ‘Projecten’ maak je een project aan.
 • Selecteer de partner(s) met wie je wil samenwerken. Je kunt alleen mensen selecteren die in je lijst met contactpersonen staan.
 • Denk bij het maken van je projectplan vooral na over de doelstellingen, het werkproces en de verwachte resultaten. Voldoen de doelstellingen en wordt je project goedgekeurd? Dan krijg je toegang tot jullie TwinSpace. Dat is een virtuele ruimte waarin de leerlingen en docenten samenwerken. Je bepaalt zelf wie er toegang krijgt tot de TwinSpace van jouw project.
 • Werk je samen met meer dan 1 buitenlandse partner, voeg dan zelf de overige partners toe aan je TwinSpace.

Bekijk het webinar ‘Alles over de Twinspace’ (1 uur).

2. Leerlingen toevoegen aan je TwinSpace

Je hebt toegang tot je TwinSpace en je kunt nu je leerlingen of studenten toevoegen. Je kunt ze individueel toegang geven, of in groepjes. Dit doe je zelf. Zij komen direct in de TwinSpace terecht zodra ze inloggen op www.etwinning.net.

3. Activiteiten starten in je TwinSpace

Heb je een project aangemaakt en toegang tot je Twinspace? Dan kun je nu aan de slag met je leerlingen of studenten en je buitenlandse schoolpartner(s). Je mag de activiteiten tijdens je eTwinning-project zelf bepalen. De volgende projectstructuur kan je helpen. Deze komt vaak terug bij ieder project:

Kennismaking van de leerlingen of studenten

Enkele ideeën voor een eerste kennismaking:

 • Ze introduceren zichzelf in een filmpje.
 • Ze schrijven een brief over zichzelf.
 • Ze maken een fotocollage van zichzelf, hun school en hun omgeving.

­Leerlingen of studenten werken samen een opdracht uit

Je kunt je leerlingen of studenten een onderzoek laten doen. Ze voeren deze opdrachten uit:

 • Ze verzamelen informatie over het thema.
 • Ze nemen interviews af.
 • Ze bestuderen grammaticaregels.
 • Ze geven feedback.

Leerlingen of studenten maken samen een eindproduct

Een paar voorbeelden:

 • Ze maken een magazine.
 • Ze maken kunstwerken.
 • Ze maken een receptenboek.

Bekijk de praktijkvoorbeelden van andere scholen

4. Werken met de tools in TwinSpace

In de TwinSpace kun je op verschillende manieren samenwerken. Bijvoorbeeld via een mailprogramma, een forum en een chatbox. Gebruik je tijdens je project een programma als Word, Photoshop of MovieMaker? Dan kun je de bestanden die je daarmee maakt delen via de TwinSpace. Inspiratie nodig?

Bekijk de lesmaterialen en hulpmiddelen die je kunt gebruiken tijdens je eTwinning-project.

5. Project afgerond, wat nu?

Als je project is afgerond kun je het eindproduct met anderen delen door (een deel van) je TwinSpace openbaar te maken. Dan kun je het bijvoorbeeld delen in een nieuwsbrief van je school.

Evaluatie

Ieder project eindigt met een evaluatie. Dat is niet verplicht, maar we adviseren het wel. In de evaluatie vraag je de leerlingen of studenten wat ze geleerd hebben en wat ze van het project vonden. Dit kun je het beste doen via een korte enquête. De leerlingen kunnen zelfs samen de enquête opstellen.

Met een afgerond project kun je kans maken op een kwaliteitslabel of een eTwinning-prijs. Bekijk de Kwaliteitslabels en prijzen voor meer informatie.

Nu je een projectpartner hebt en een project succesvol hebt afgerond kan een fysieke uitwisseling een volgende stap in jullie samenwerking zijn.
Meer informatie over uitwisseling en subsidies

Meer weten?

Bekijk de online trainingen, bijeenkomsten en workshops van eTwinning

Heb je vragen of heb je hulp nodig? Bel of mail ons. We zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via etwinning@nuffic.nl en 070 4260 260.­­

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van eTwinning Daarin lees je onder andere voorbeelden van geslaagde eTwinning-projecten.