Erkenning voor jouw eTwinning-project

Er zijn verschillende manieren om erkenning te krijgen voor je project.

In Nederland wordt een paar keer per jaar een project in de spotlights gezet. Ook kun je een kwaliteitslabel voor je project aanvragen. Daarnaast reikt Nuffic ieder jaar een prijs uit aan het Project van het jaar.

Op Europees niveau worden er ook prijzen uitgereikt: het Europees Kwaliteitslabel en de Europese eTwinningprijs.

Kwaliteitslabels

Een kwaliteitslabel geeft aan dat het project een bepaalde nationale en/of Europese standaard heeft. Er zijn 2 kwaliteitslabels.

Nationaal Kwaliteitslabel

Het Kwaliteitslabel is voor leerkrachten en scholen een concrete erkenning van het hoge niveau van hun eTwinning-activiteiten. Voor leerlingen is dit een flink duwtje in de rug voor hun werkinspanningen. Voor de school is het een bevestiging van het streven naar kwaliteit en openheid in Europees gemeenschappelijk werk.

Als je vindt dat je eTwinning-project een extra blijk van succes verdient, kun je via je eTwinning-Bureaublad onder ‘Labels’ het Nationale Kwaliteitslabel aanvragen. Als je meer dan een project hebt waarvan je vindt dat het het label verdient, vul je gewoon een aanvraag in voor elk project.

Wie kent het Nationale Kwaliteitslabel toe?

De Nationale Ondersteuningsdienst (NOD) in elk land beoordeelt de aanvragen van scholen voor het Nationale Kwaliteitslabel. De labels worden gedurende het hele jaar toegekend. Zodra de aanvraag is goedgekeurd of geweigerd, wordt er contact met je opgenomen. Er worden 5 specifieke minimumvereisten voor het toekennen van een Kwaliteitslabel aan een project gehanteerd. Er moet aan al deze vereisten worden voldaan.

De vereisten

 • Het project moet gemeenschappelijke doelstellingen en een gedeeld plan hebben.
 • Het moet afgelopen zijn, of in de laatste fases zitten.
 • De leerkracht die de aanvraag doet, moet een aanzienlijke bijdrage aan het project hebben geleverd.
 • Er moet een zekere mate van samenwerking aanwezig zijn.
 • De resultaten van het project moeten zichtbaar zijn.
 • Zodra aan deze vijf vereisten is voldaan, wordt het project beoordeeld op acht vereiste criteria. Het project zou uitmuntend moeten zijn op deze vlakken.

De criteria

 • Pedagogische innovatie
 • Curriculaire integratie in één of meerdere vakken
 • Communicatie en uitwisseling tussen partnerscholen
 • Samenwerking tussen partnerscholen
 • Het gebruik van technologie
 • Vakoverstijgend
 • Innovatief
 • Resultaten, impact en documentatie

Europees Kwaliteitslabel

Dit hoef je niet zelf aan te vragen! Het Europese Kwaliteitslabel is een tweede blijk van succes. Dit wordt door de Centrale Ondersteuningsdienst toegekend aan scholen in een project:

 • die door minstens één Nationale Ondersteuningsdienst werden voorgedragen voor het Europese Kwaliteitslabel na een screeningprocedure;
 • waarbij ten minste twee partners al een Nationaal Kwaliteitslabel ontvingen. Het Europese Kwaliteitslabel wordt slechts één keer per jaar uitgereikt en verschijnt op het eTwinning Portaal.

Om te kunnen deelnemen aan de Europese competitie rond de eTwinning-prijzen moet je in het bezit zijn van een Europees Kwaliteitslabel.

Project van het jaar

Jaarlijks wijst Nuffic de 3 beste internationale samenwerkingsprojecten van het afgelopen schooljaar aan. De 3 winnaars krijgen ieder € 1.000. Je kunt je niet meer aanmelden voor de editie van 2018.

Prijswinnaars 2017

De prijzen voor 2017 zijn op 4 oktober 2017 uitgereikt op het eTwinning-congres in Nijmegen.

Beste project van 4 t/m 12 jaar (po)

Story of my life
Adinda van Schaik en Annemarie Steenbergen van OBS Stedeke (Diepenheim)

Beste project van 12 jaar en ouder

Alice in Waterland
Nelleke Krijger van het Calvijn College

Beste beroepsgerichte project

STEP 'Share test Exchange Practice'
Markwin Jagt van Terra Emmen (Groene Lyceum)

Meer weten?

Lees meer over de winnende projecten in ons nieuwsbericht over de prijsuitreiking.

Project in the spotlight

Een paar keer per jaar zet eTwinning een project in de spotlight, omdat het bijzonder en aansprekend is. Het kan gaan om een project uit alle onderwijssectoren, over alle mogelijke vakken. Inspirerend voor nieuwe en ervaren eTwinners. De leraar ontvangt een kleine attentie.

Wil jij ook je project in de spotlight? Mail naar eTwinning@nuffic.nl.

Internationalisering op scholen nu ook interactief in beeld

11 februari 2019
Welke scholen in Nederland zijn bezig met internationalisering? Met één muisklik krijg je dat nu in beeld dankzij de nieuwe dashboards voor po en vo.

Prijzen voor digitale samenwerking Europese leerlingen

10 oktober 2018
Op 10 oktober reikten we prijzen uit aan de drie beste internationale eTwinningprojecten van het afgelopen schooljaar. In drie categorieën: primair, voortgezet en beroepsonderwijs.

Finale GNE awards by Nuffic

3 april 2019 van 09:30 tot 16:00
Deltion College, campus deel oost, Zwolle
Na de voorrondes eerder dit jaar houden de 16 halvefinalisten een geïmproviseerde speech van 3 minuten. Wil je de finale meemaken? Meld je dan aan.

Conferentie Taal en wereldburgerschap in het vo: the next level

15 november 2019 van 09:30 tot 17:00
ReeHorst, Ede
In onze internationaler wordende samenleving spelen taal- en (wereld)burgerschapsonderwijs een hoofdrol. Kom naar de conferentie waar deze belangrijke onderwerpen centraal staan.