Duurzaamheid duurt het langst

meer over:
Hoe kun je de wrijving tussen internationalisering en duurzaamheid oplossen?

Dit is een sessie van het Nuffic Congres. Je kunt hem volgen tijdens ronde 1 en ronde 2 en vindt hem in het aanmeldformulier onder de nummers 1.11 en 2.13. Bekijk alle sessies.

Waar gaat deze sessie over?

Veel mensen die werken in internationaal onderwijs geloven dat ze werken aan een betere wereld. (Internationaal) onderwijs draagt bij aan de ontwikkeling van mensen en landen. En de banden die het smeedt dragen bij aan kennis en welvaart. Maar een betere wereld betekent ook een schonere wereld. En dat wringt nog wel eens met het werk van internationale beleidsmedewerkers en international officers.

Het International Office van de Erasmus Universiteit Rotterdam wil milieubewuster worden en dat ook van haar studenten vragen. Het komende jaar gaan zij samen met collega’s en studenten verschillende duurzame challenges aan. Daarnaast willen ze studenten informeren over de mogelijkheden om duurzamer te reizen en zoeken ze naar duurzame partners, zoals een duurzamere bank.

In deze kampvuursessie schetsen we eerst een algemeen beeld van de knelpunten van internationalisering ten opzichte van het streven naar een duurzamere wereld. Ook geven we vanuit een meer praktische invalshoek een overzicht van onze bevindingen: wat leren we en tegen welke dilemma’s lopen we aan? Daarna geven we je een aantal prikkelende stellingen en vragen. Die dagen je uit met om met ons mee te denken. En om te ontdekken hoe jij en je organisatie een duurzame inhaalslag kunnen maken.

Wat levert deze sessie jou op?

  • Voorbeelden om duurzamer te internationaliseren.
  • Ideeën en oplossingen over de wrijving tussen internationalisering en duurzaamheid.
  • Inzicht in kleine acties of aanpassingen die een verandering in mindset kunnen voortbrengen en die op de lange termijn bijdragen aan duurzamer internationaliseren.

Werkvorm

Kampvuursessie

Deze sessie kun je volgen in ronde 1 en ronde 2

Sprekers

  • Mark Vlek de Coningh, partnerships & programme developer, Nuffic
  • Jenny Venhuizen, international relations officer, International Office Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Jesse Voetman, international relations officer, International Office Erasmus Universiteit Rotterdam

‘Dit was geen schoolreisje’

16 september 2019
De studenten van drie Groningse scholen bouwden vijf jaar op rij aan een huiswerkverblijf in Roemenië. Nu dat klaar is, gaan ze in hetzelfde dorp tiny houses bouwen.

Succesvol switchen tussen de straat en school

17 juni 2019
Jongeren die op straat groot zijn geworden, hebben moeite om op de schoolladder te klimmen. Gelijke prestaties leiden niet tot gelijke kansen. Hoe verander je de schoolcultuur zodat docenten en studenten geloven in hun eigen kunnen?