Diplomawaardering voor vluchtelingen
Waar vraag je een diplomawaardering aan?
Je kunt een gratis diplomawaardering aanvragen via de website van het Informatiecentrum Diplomawaardering (IDW):
Vraag een diplomawaardering aan
Je ontvangt je diplomawaardering meestal na minimaal 6 weken. De overheid heeft Nuffic en SBB aangewezen om diplomawaarderingen te maken. IDW is het loket voor onze diplomawaarderingen.
Ben je je diploma kwijt?
Je kunt ook een diplomawaardering aanvragen als je je diploma en/of cijferlijst bent kwijtgeraakt. Geef dit aan in je aanvraag. Je krijgt dan extra vragen over je opleiding. En daarna krijg je misschien een ‘Indicatie Onderwijsniveau’. Dat is een inschatting van het niveau van je opleiding.
Heb je je opleiding niet kunnen afronden?
Als je minimaal 1 jaar van je opleiding hebt afgerond, doe dan ook een aanvraag bij IDW. We gaan dan kijken of we een opleidingswaardering voor je kunnen maken. Daarin vergelijken we het afgeronde deel van je opleiding met een deel van een Nederlandse opleiding.
Wat heb je nodig voor een diplomawaardering?
Je kunt alleen een gratis diplomawaardering aanvragen als je deze documenten hebt:
- een verblijfsvergunning asiel (asielvergunning) van de IND; en
- de brief Kennisgeving inburgering van DUO. Je ontvangt deze brief nadat je een verblijfsvergunning hebt ontvangen.
Wat is een diplomawaardering?
Een diplomawaardering is een vergelijking van jouw diploma met een Nederlands diploma. Je diplomawaardering geeft informatie over het niveau van je diploma. Dit kan handig zijn als je wilt werken of studeren in Nederland.
We vergelijken buitenlandse diploma's met Nederlandse diploma’s volgens de afspraken van de Lisbon Recognition Convention (LRC). Het uitgangspunt van de LRC: een buitenlands diploma heeft hetzelfde niveau als een Nederlands diploma, behalve als er belangrijke verschillen zijn. Wil je meer weten over de LRC? Zie het EAR manual (alleen in het Engels).
Let op:
- Een diplomawaardering is niet juridisch bindend. Dit betekent dat Nederlandse universiteiten en hogescholen zelf bepalen welke studenten ze toelaten. En Nederlandse werkgevers beslissen wie ze in dienst nemen.
- Een diplomawaardering is dus géén bewijs dat je in Nederland mag werken of studeren.
Informatie over werken of studeren in Nederland
Bekijk de volgende webpagina’s voor meer informatie over werken of studeren in Nederland met een buitenlands diploma: