Coronavirus

Op deze pagina lees je wat de gevolgen zijn van het coronavirus (COVID-19) voor het onderwijs en voor onze dienstverlening.

Algemene informatie

Tot en met 1 juni worden al onze evenementen in het binnen- en buitenland opgeschort. We houden voortdurend de actuele situatie in de gaten en geven via deze pagina eventuele wijzigingen door. Als je twijfelt of een evenement doorgaat, neem dan contact op met de organisatoren.

Ons kantoor in Den Haag is gesloten tot en met dinsdag 28 april. We volgen het advies van de Rijksoverheid. Over de periode daarna is nog geen duidelijkheid. We zijn bereikbaar via ons contactformulier.

Onze medewerkers staan zoveel mogelijk voor je klaar om te helpen. Momenteel reizen medewerkers niet naar het buitenland. We volgen hierbij de reisadviezen van Buitenlandse Zaken.

Nuttige websites

Voor algemene vragen rondom het coronavirus en het onderwijs verwijzen we je naar de website van de Rijksoverheid.

Algemene informatie van het RIVM vind je op de Nederlandstalige RIVM-website en de Engelstalige RIVM-website.

We raden aan om het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken te volgen.

Primair onderwijs en voortgezet onderwijs


Erasmus+

Alle actuele informatie over het programma Erasmus+ vind je op de website van Erasmus+.

eTwinning

Veel uitwisselingen zijn uitgesteld. Via eTwinning kun je je project digitaal door laten gaan. Lees er meer over op de website van eTwinning.

Les op afstand

Tot en met de meivakantie is er geen onderwijs op locaties van basisscholen en middelbare scholen, behalve voor kinderen met ouders in een vitale functie. Ook is er opvang voor kwetsbare kinderen. Voor 28 april neemt het kabinet een besluit over de maatregelen en wordt duidelijk wat dit betekent voor het onderwijs.

De meeste onderwijsinstellingen geven online onderwijs. Wil je ook op afstand aandacht blijven besteden aan vroeg vreemdetalenonderwijs, wereldburgerschap en/of meertaligheid in het basisonderwijs? Bekijk onze tips voor les op afstand.

Hoger onderwijs en mbo

Tot en met 28 april is er geen onderwijs op locaties van mbo-scholen, hogescholen en universiteiten.

Dit geldt voor zowel onderwijsactiviteiten als tentamens. Een deel van de onderwijsinstellingen is voor de rest van dit collegejaar gesloten. Een groeiend aantal onderwijsinstellingen biedt online onderwijs en toetsing aan.

Of instellingen open zijn voor andere activiteiten, verschilt per instelling. Kijk voor meer informatie op de website van de onderwijsinstelling.

Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.


Nederlandse studenten in het buitenland

Studenten die zich in risicogebieden bevinden, moeten de lokale maatregelen volgen. Het kan zijn dat ze niet mogen reizen, dus ook niet terug naar Nederland.

Studenten die wel mogen reizen, kunnen zelf beslissen of ze terug naar Nederland willen komen. Ze kunnen daarvoor eventueel overleggen met hun onderwijsinstelling. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Hulp voor studenten

Nederlandse studenten in het buitenland kunnen contact opnemen met hun eigen reisverzekeraar. Daarnaast zijn deze kanalen beschikbaar:

  • De Nederlandse ambassades in het buitenland zijn 24/7 telefonisch bereikbaar via +31 247 247 247. Vanuit daar word je doorverwezen naar de juiste ambassade.
  • Buitenlandse Zaken is via WhatsApp bereikbaar op +31 6 82 38 77 96.
  • Buitenlandse Zaken is via Twitter bereikbaar op @24/7BZ.


Buitenlandse studenten en wetenschappelijk personeel in Nederland

Verblijfsrecht

Het coronavirus kan gevolgen hebben voor het verblijfsrecht van buitenlandse studenten die in Nederland zitten. Werk je bij een universiteit of hogeschool en heb je vragen over individuele gevallen? Neem dan rechtstreeks contact op met de IND.

De IND houdt contact met alle relevante instanties over de snel wijzigende omstandigheden. Volg de informatie op de IND-website en houd er rekening mee dat de IND momenteel minder goed bereikbaar is. Bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen aan de IND.

Als je zelf opmerkingen hebt over het verblijfsrecht, geef die dan door aan ons Mobstacles-team: mobstacles@nuffic.nl.

Ben je een internationale student of onderzoeker en heb je een vraag over je verblijfsvergunning? Neem dan contact op met je Nederlandse hogeschool of universiteit.

Toelating

Of studenten uit risicogebieden naar Nederland mogen komen voor studie of stage, hangt af van de lokale maatregelen. Er kan sprake zijn van een reisverbod. Verder is het een afweging die je als onderwijsinstelling of werkgever zelf moet maken, in samenspraak met de lokale instanties. De medische situatie en veiligheid ter plekke spelen hierbij een rol.

Neem eventueel contact op met de GGD in je regio. Mochten studenten of stagiairs naar Nederland afreizen, dan is goede voorlichting belangrijk. Kijk hiervoor ook op de website van de RIVM.

Gezondheid en veiligheid

Als je vragen hebt over de veiligheids- en gezondheidssituatie in Nederland, neem dan contact op met je Nederlandse onderwijsinstelling.

De meeste instellingen hebben een dienst of contactpersoon voor vragen over het coronavirus bij wie buitenlandse studenten terechtkunnen. Houd daarnaast de informatie van de ambassade van je land van herkomst in de gaten.

Late visumaanvragen

In sommige landen worden examens en Engelse taaltoetsen uitgesteld vanwege het coronavirus. Studenten die in Nederland willen studeren, krijgen dan mogelijk te laat de uitslag om nog op tijd een (regulier) visum aan te vragen. We kunnen helaas nog niet vertellen wat dit voor hen betekent.

Het probleem is bekend en de betrokken overheidsorganisaties overleggen momenteel over mogelijke oplossingen. We zijn hierbij aangesloten via het Mobstacles-netwerk en het Landelijk Admissions Overleg.


Mobiliteitsobstakels voor studenten en wetenschappelijk personeel

Het coronavirus heeft vergaande gevolgen voor de internationale mobiliteit van studenten en wetenschappelijk personeel.

We zoeken samen met onderwijskoepels en overheidsinstanties naar oplossingen voor problemen op dit gebied. Zowel voor Nederlanders die naar het buitenland gaan, als voor buitenlandse studenten in Nederland. Het is momenteel onduidelijk wat de gevolgen hiervan zijn voor de internationale instroom in het aankomende studiejaar.

Daarnaast is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn van veranderingen in middelbareschoolexamens in andere landen op de toelaatbaarheid tot het Nederlandse hoger onderwijs.

Vragen over mobiliteit kun je mailen naar mobstacles@nuffic.nl.


Erasmus+

Alle actuele informatie over het programma Erasmus+ vind je op de website van Erasmus+.


Visum bijna verlopen

Kun je als student, onderzoeker, wetenschapper of instellingsmedewerker in een risicogebied niet terugreizen en dreigt je visum te verlopen? Neem contact op met je eigen onderwijsinstelling, en met de consulaire afdeling van de ambassade van jouw nationaliteit in het land waar je zit. Zij kunnen je verder adviseren.


Diplomawaardering

We werken thuis. Daardoor kunnen we documenten die we per post ontvangen, niet verwerken. Documenten die we online of per e-mail ontvangen, verwerken we wel. Het kan langer duren dan normaal. Onze excuses voor het ongemak en bedankt voor je begrip.


Nuffic-certificaat voor Chinese studenten

Chinese studenten kunnen door het reisverbod en de sluiting van examencentra in hun land vaak geen taaltoets afleggen. Toch kunnen ze alvast een Nuffic-certificaat aanvragen voor toelating tot een opleiding in Nederland.

Studenten kunnen de aanvraag indienen met een language waiver request. We verstrekken het Nuffic-certificaat dan onder voorbehoud, zodat het inschrijfproces kan doorgaan. De onderwijsinstelling moet achteraf zelf het TOEFL- of IELTS-certificaat opvragen bij de student, voordat de visumaanvraag in gang wordt gezet.

Zo voorkomen we vertraging als het reisverbod in China wordt opgeheven.

Meer informatie vind je op de website van NCAS.Nuffic Neso-kantoren

Onze Neso-kantoren volgen de lokale situatie nauwlettend en staan in contact met de Nederlandse ambassades en consulaten-generaal. Indien nodig passen ze hun openingstijden en bereikbaarheid aan. Volg de socialmediakanalen van de Neso-kantoren voor het laatste nieuws of neem contact op met het betreffende Neso-kantoor.

In veel landen gelden aanvullende reisbeperkingen voor reizigers die terugkeren, zoals een verplichte quarantainetijd van 1 tot 2 weken. Controleer dat altijd bij de overheid van het land waar je heen reist.

Op dit moment werken onze Neso-collega’s vanuit huis. Wij hebben dagelijks contact met ze.

Orange Knowledge Programme

Kijk voor de richtlijnen voor het OKP op onze Engelstalige coronapagina.

Meer vragen

Heb je een vraag en vind je op deze pagina geen antwoord? Neem dan contact met ons op.

Statement van Nuffic over coronavirus

13 maart 2020
Bericht van directeur Freddy Weima over het coronavirus.

'2019 was een taai jaar voor Nuffic'

16 december 2019
Toch houdt de directeur van Nuffic vertrouwen in de toekomst. “Wij zijn een veerkrachtige organisatie.”