Is mijn beroep beschermd?

Wat is een beschermd beroep?

Als je beroep beschermd is betekent dit dat je aan bepaalde eisen moet voldoen om het beroep te mogen uitoefenen. Deze eisen zijn per land in een wet vastgelegd. In ieder land is per beschermd beroep een bevoegde autoriteit die controleert of je aan de eisen voldoet.

Veel voorkomende beschermde beroepen zijn:

 • leraar/docent (teacher)
 • arts (doctor of medicine)
 • verpleegkundige (nurse)
 • fysiotherapeut (physiotherapist)
 • kinderopvang (child care worker)

Een beschermd beroep wordt ook wel een gereglementeerd beroep genoemd.

Hoe weet ik of een beroep beschermd is?

Werken in Nederland

Wil je met een buitenlands diploma werken in Nederland? Controleer dan of je beroep beschermd is. Volg deze stappen:

 1. Zoek je beroep in de database van de Europese Commissie
 2. Staat je beroep in de lijst? Dan is het beschermd.
 3. Staat je beroep niet in de lijst? Dan is het waarschijnlijk niet beschermd. Neem bij twijfel contact met ons op.

Werken in een ander EU-land

Wil je met een Nederlands diploma werken in een land binnen de EU of Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland? Controleer dan of je beroep beschermd is in dat land:

 1. Kies het land uit waar je naartoe gaat in de database van de Europese Commissie.
 2. Zoek het beroep in de lijst.
 3. Staat je beroep in de lijst? Dan is het beschermd.
 4. Staat je beroep niet in de lijst? Dan is het waarschijnlijk niet beschermd. Neem bij twijfel contact op met de nationale autoriteit.

Werken buiten de EU

Wil je met een Nederlands diploma werken in een land buiten de EU?

 • Neem contact op met het NARIC-kantoor in het betreffende land. Zij kunnen je vertellen hoe je kunt opzoeken of je beroep beschermd is.
 • Sommige landen hebben geen NARIC-kantoor. In dat geval kan het ministerie van onderwijs van het betreffende land je helpen.

Mijn beroep is beschermd. Wat nu?

Klik op de naam van het Nederlandse beroep of van het buitenlandse beroep in de Europese database. Daar vind je informatie over de bevoegde autoriteit (competent authority) die de eisen voor dit beroep controleert.

Neem contact op met die organisatie om te vragen hoe je toestemming krijgt om het beroep uit te oefenen. En wat de regels zijn als je alleen tijdelijk of af en toe wilt werken.

Blijf je binnen de EU of in Zwitserland, Noorwegen, Liechtenstein of IJsland? Dan kun je in sommige gevallen een van onderstaande middelen gebruiken, die je helpen om toestemming te krijgen om je beroep uit te oefenen:

Europese beroepskaart

De Europese beroepskaart is een elektronische procedure waarmee je beroepskwalificaties kunt laten erkennen in een ander EU-land. Je kunt een Europese beroepskaart aanvragen als je werkt als:

 • verpleger algemene zorg
 • apotheker
 • fysiotherapeut
 • berggids
 • onroerendgoedmakelaar

Kijk voor informatie over de aanvraagprocedure en kosten op de website Uw Europa.

AC-verklaring

Heb je een Nederlands diploma van een ander beschermd beroep en ga je naar een ander EU-land of IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland? Vraag dan gratis een AC-verklaring bij ons aan. Met een AC-verklaring kun je aantonen dat je beroep beschermd (gereglementeerd) is in Nederland. Je kunt de verklaring ook opvragen als je beroep wel beschermd is in deze landen, maar niet in Nederland.

Let op: Een AC-verklaring is geen beschrijving van je diploma. Het geeft ook geen toestemming om een beschermd beroep uit te oefenen in het buitenland. Het kan je alleen helpen om die toestemming te krijgen.

De verklaring is alleen van toepassing op beroepen in de EU, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland, en is in het Engels opgesteld.

Voorbeeld AC-verklaring‌ (150,39 kB) (Engelstalig).

Aanvragen

Heb je een mbo-opleiding afgerond?

Vraag een AC-verklaring aan bij S-BB

Heb je een hbo- of universitaire opleiding afgerond?

Vraag een AC-verklaring aan bij ons

Uitzonderingen

Wij stellen AC-verklaringen op voor bijna alle beschermde ('gereglementeerde') beroepen, behalve voor:

Wat is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) of een certificate of conduct?

Sommige bevoegde autoriteiten melden op hun website dat je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig hebt voordat je kunt beginnen met werken.

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (of certificate of conduct in het Engels) is een officieel document waarin een overheidsinstantie aangeeft dat je gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het uitvoeren van een specifieke taak of functie in de samenleving.

Lees op de website van de Rijksoverheid hoe je een VOG aanvraagt.

Mijn beroep is niet beschermd. Wat nu?

Je mag het beroep uitoefenen.

Werken in Nederland

Vraagt je werkgever om een waardering van je diploma? Vraag deze dan aan (tegen betaling) via de website van het Informatiecentrum Diplomawaardering (IDW).

Let op! Een diplomawaardering is een advies en niet bindend.

Ben je op zoek naar algemene informatie over je buitenlandse diploma? Of wil je een indicatie met welk Nederlands diploma je buitenlandse diploma te vergelijken is? Kijk dan bij ons overzicht van buitenlandse onderwijssystemen.

Werken in een ander EU-land

Als je in het buitenland gaat werken met een Nederlands diploma kan het handig zijn om (tegen betaling) een diplomabeschrijving aan te vragen. Dit is een document dat een indicatie geeft met welk lokaal diploma je Nederlandse diploma te vergelijken is.

Kijk of een diplomabeschrijving voor jouw situatie handig is op de pagina over studeren in het buitenland met een Nederlands diploma.

Werken in het buitenland met een Nederlands mbo-diploma

Wil je met een Nederlands mbo-diploma werken in het buitenland? Dan kun je bij SBB het Europass Certificaatsupplement (CS) aanvragen.

Dit is een korte, praktische beschrijving van een Nederlandse mbo-kwalificatie. De informatie komt rechtstreeks uit de kwalificatiedossiers die de minister van OCW heeft vastgesteld. Het CS is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits. Kijk voor meer informatie hierover op de website van SBB.

Hulp bij problemen met erkenning

Heb je problemen met de erkenning van je beroep binnen de EU? Neem dan contact op met SOLVIT, het klachtenloket van de Europese Commissie.

Solvit kan je helpen door te bemiddelen als je denkt dat een overheidsdienst in een ander EU-land je EU-rechten niet naleeft.

Meer informatie

Nuffic is aangewezen als het Assistentiecentrum voor beroepserkenning in Nederland. Er is een assistentiecentrum voor beroepserkenning in elk EU-land.

Het assistentiecentrum heeft als taak informatie te geven aan mensen die in een beschermd beroep willen werken in de Europese Unie (EU), Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland.

Lees meer over onze rollen in de internationale diploma- en beroepserkenning op onze pagina over Nuffic als nationaal expertisecentrum voor onderwijsvergelijking en diplomawaardering.

Meer weten over werken in Nederland?

Wil je meer algemene informatie over het uitoefenen van een gereglementeerd beroep in loondienst of als zelfstandige? Kijk dan op de website van de Kamer van Koophandel (Nederlands) of op de Engelstalige website van de Rijksoverheid.

Brexit

Het Verenigd Koninkrijk heeft op 31 januari 2020 de Europese Unie verlaten. Lees meer informatie over wat dit voor jou betekent op onze pagina over Brexit.

Vragen?

Heb je nog vragen? Stel je vraag via ons contactformulier.

Your Europe

Nuffic en Your Europe bieden je samen deze informatie aan. Bezoek de Nederlandse website van Your Europe voor informatie over je rechten en plichten in de EU.

Logo Your Europe