Werken in het buitenland met een Nederlands diploma
Beschermd beroep in een ander EU-land
Wil je met een Nederlands diploma werken in een ander EU-land, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland? Controleer dan eerst of je beroep een is in dat land:
- Open de database van de Europese Commissie (Engelstalig).
- Selecteer ‘Netherlands' bij ‘Country of Qualification’.
- Kies bij ‘Host Country’ het land waar je wilt werken.
- Onder ‘Profession’ typ je het beroep waarin je wilt werken.
- Klik daarna op ‘Refine Results’.
- Staat je beroep onder ‘In the host country’? Dan is het daar een beschermd beroep.
- Staat er onder ‘In the host country’ de zin 'This profession is not regulated in the country you want to practice’? Dan is het waarschijnlijk geen beschermd beroep. Neem bij twijfel contact op met de nationale autoriteit.
Beschermd beroep
Als een beroep beschermd is betekent dit dat je aan bepaalde eisen moet voldoen om het beroep te mogen uitoefenen. De eisen van een beschermd (gereglementeerd) beroep staan in de wet van een land. En in ieder land is er voor elk beschermd beroep een organisatie die controleert of je aan de eisen voldoet. Zo'n organisatie heet in vaktaal een bevoegde autoriteit (competent authority).
Je beroep is beschermd in een ander EU-land. Wat nu?
Je hebt gezien dat je beroep beschermd is. Volg dan deze 3 stappen:
1. Zoek op welke organisatie de eisen voor dit beroep controleert
- Klik in de database van de Europese commissie op de naam van het buitenlandse beroep onder ‘In the host country’.
- Klik onder ‘Page contents’ op 'Competent Authorities’. Daar zie je staan welke organisatie de eisen voor dit beroep controleert. Dit is de competent authority (bevoegde autoriteit).
2. Zoek uit hoe je aan de eisen kunt voldoen
Neem contact op met de competent authority om te vragen hoe je aan de eisen van het beroep kunt voldoen. Een van de eisen kan bijvoorbeeld zijn dat je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moet aanvragen. Je kunt ook vragen wat de regels zijn als je alleen tijdelijk wilt werken.
3. Controleer of je een Europese beroepskaart of AC-verklaring kunt aanvragen
Je kunt soms een Europese beroepskaart of een AC-verklaring aanvragen. Dat kan je helpen toestemming te krijgen om je beroep uit te oefenen.
Je beroep is niet beschermd in een ander EU-land. Wat nu?
Je beroep is niet beschermd in het land waar je wilt gaan werken. Dit betekent dat je in principe zonder toestemming aan het werk mag (als je geen werkvergunning nodig hebt). Wel kan het handig zijn om een diplomabeschrijving aan te vragen.
Werken buiten de EU
Zoek uit of je beroep beschermd is:
- Neem contact op met de ENIC-NARIC in het land waar je wilt werken. Vraag hoe je kunt opzoeken of je beroep beschermd is.
- Heeft het land geen ENIC-NARIC? Neem dan contact op met het ministerie van Onderwijs.
Als je beroep beschermd is, kan de ENIC-NARIC of het ministerie je vertellen wat je moet doen. Als je beroep niet beschermd is, mag je in principe zonder toestemming aan het werk (als je geen werkvergunning nodig hebt). Wel kan het handig zijn een diplomabeschrijving aan te vragen.
Klachten over erkenning van je diploma
Heb je problemen met de erkenning van je diploma voor een beschermd beroep in een EU-land, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland? Neem dan contact op met Solvit, het klachtenloket van de Europese Commissie.
Solvit kan je helpen als je denkt dat de overheid in 1 van die landen zich niet aan de EU-rechten houdt.
Wat zijn onze taken?
Nuffic is het Assistentiecentrum Beroepserkenning (AC) in Nederland. Er is een assistentiecentrum voor beroepserkenning in elk EU-land.
Als assistentiecentrum is het onze taak om informatie te geven aan mensen die in een beschermd beroep willen werken in de Europese Unie (EU), IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.
Heb je nog vragen over werken met je Nederlandse diploma in het buitenland? Neem dan contact met ons op.