Wat heb je nodig?

Je weet dat je beroep beschermd is in het land waar je wilt werken. Dan kun je soms 1 van deze documenten gebruiken:

Europese beroepskaart

Werk jij in 1 van deze beroepen:

  • apotheker
  • berggids
  • fysiotherapeut
  • onroerendgoedmakelaar
  • verpleegkundige

Je kunt dan een Europese beroepskaart aanvragen. Met een Europese beroepskaart kun je toestemming vragen om je beroep uit te oefenen in een ander EU-land, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.

Wil je weten hoe je de Europese beroepskaart aanvraagt en wat het kost? Ga dan naar de website Your Europe.

AC-verklaring

Staat jouw beroep niet in de opsomming van de Europese beroepskaart? Maar is het wel een beschermd beroep in Nederland, een ander EU-land of IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland? Dan kun je soms een AC-verklaring aanvragen.

Wat is een AC-verklaring?

Een AC-verklaring kan je helpen om toestemming te krijgen om je beroep uit te oefenen. Het is een document waarmee je kunt aantonen dat je beroep beschermd (gereglementeerd) is in Nederland. Maar je kunt de verklaring ook opvragen als het beroep niet beschermd is in Nederland, maar wel in een ander EU-land, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland. Je kunt er dan mee aantonen dat je beroep niet beschermd is in Nederland en dat je dus toegang hebt tot het beroep in Nederland.

Let op:

  • Een AC-verklaring is geen beschrijving van je diploma. Het geeft ook geen toestemming om een beschermd beroep uit te oefenen in het buitenland. Je kunt het alleen gebruiken om informatie te geven over toegang tot je beroep in Nederland op basis van je Nederlandse diploma.
  • De verklaring is alleen van toepassing op beroepen in de EU, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland.
  • De verklaring is in het Engels.

Voor welke beschermde beroepen?

Wij stellen AC-verklaringen op voor bijna alle beschermde (gereglementeerde) beroepen, behalve voor:

Een AC-verklaring aanvragen

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)

Een VOG (certificate of conduct) is een officieel document waarin de overheid aangeeft dat je geen strafblad hebt of iets anders hebt gedaan waardoor je dit werk niet (meer) mag doen. Soms vraagt een buitenlandse werkgever om een VOG.

VOG aanvragen

Lees op de website van de Rijksoverheid hoe je een VOG aanvraagt.