Terug naar boven

Wereldskills

Jouw leerlingen hebben later mogelijk collega’s uit alle continenten. En krijgen te maken met wereldwijde uitdagingen als klimaatverandering en migratie. Als docent wil je ze daar goed op voorbereiden, en ze helpen opgroeien tot zelfbewuste wereldburgers.

Met internationalisering help je ze belangrijke skills ontwikkelen. Zoals samenwerken met mensen die anders denken, of zich aanpassen aan nieuwe situaties. Skills die hen straks helpen hun weg te vinden in een complexe en diverse samenleving.

Nuffic helpt je op weg

Maar hoe vind je hier tijd en ruimte voor? En hoe krijg je jouw school enthousiast? Wij helpen je graag verder. Met lesideeën, handleidingen, subsidies en veel meer!

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Direct aan de slag

Contact met een adviseur

Wil je horen wat de mogelijkheden zijn voor jouw school? Onze adviseurs internationalisering denken graag met je mee.

Neem contact op

Praktische handleidingen en lesideeën

Direct aan de slag? Bekijk dan de praktische handleidingen en lesideeën.

6 tips voor starten met wereldburgerschap en internationalisering
Met internationalisering help je leerlingen belangrijke skills ontwikkelen. Zoals samenwerken met mensen die anders denken, of zich aanpassen aan nieuwe situaties. Maar wat is er allemaal mogelijk? En waar begin je?

  1. Besteed een studiedag aan wereldburgerschap en internationalisering en maak met elkaar bewuste keuzes over jullie visie en curriculum. Betrek ook de schoolleiding hierbij!
  2. Werk online samen met een school in het buitenland. Het gratis platform eTwinning brengt je in contact met leraren uit Europa. Je leerlingen werken samen met leeftijdsgenoten en doen zo kennis op over andere talen en culturen.
  3. Nodig een gastdocent of spreker uit die veel samenwerkt met andere culturen of interessant kan vertellen over cultuurverschillen. Op die manier stimuleer je het culturele en interculturele bewustzijn van je leerlingen.
  4. Maak gebruik van financiële ondersteuning. Vraag IFO-subsidie aan. Of, voor activiteiten buiten Nederland, Erasmus+ subsidie.
  5. Laat je leerlingen een bezoek brengen aan een organisatie of bezienswaardigheid met een internationale dimensie en hier een opdracht over maken. Betrek leraren van verschillende vakken om samen de inhoudelijke invulling vorm te geven.
  6. Niet alleen leerlingen, ook voor leraren is de ontwikkeling van internationale competenties van belang. Vraag collega's hoe ze zich verder willen professionaliseren en onderzoek samen de mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan job-shadowing in het buitenland via Erasmus+.

Dit lesidee voor klas 2 en 3 helpt leerlingen begrijpen hoe hun keuzes invloed hebben op het milieu. En ze zien hoe ze zelf met kleine veranderingen een steentje kunnen bijdragen aan een beter klimaat.
De thema's klimaat, milieu en duurzaamheid worden verbonden met het dagelijkse leven.

Hoe duurzaam leef jij? Lesidee voor klas 2 en 3, vmbo, havo en vwo (366,6 kB)

cover van lesidee met leerling die werkt aan opdracht

In dit lesidee voor de bovenbouw van havo en vwo laat je je leerlingen onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn van economische groei te aanzien van het klimaatprobleem.

Economie en klimaat, lesidee voor bovenbouw havo en vwo (403,32 kB)

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

cover van lesidee met docent die uitleg geeft aan leerling

Meer lezen

Via onze nieuwsbrieven delen we tips en inspiratie en houden we je op de hoogte van onze programma's. Meld je aan voor de nieuwsbrief voortgezet onderwijs.

Sluit je aan bij onze actieve LinkedIn-groep en wissel tips en inspiratie uit met ruim 3.200 andere leraren.

Je vindt meer informatie op onze pagina Beginnen met internationalisering in het voortgezet onderwijs.