Waarom internationalisering en wereldburgerschap?

De wereld wordt kleiner en absolute grenzen vervagen. Door kennis te maken met andere landen en mensen uit verschillende culturen leren kinderen veel over de ander en zichzelf. Dit geeft leerlingen een streepje voor in onze internationale samenleving.

Definities en doelen van internationalisering kunnen per school verschillen. Bekijk het model internationale competenties om te bepalen aan welke competenties je wilt werken. De activiteiten werken inspirerend voor de hele school. Bovendien stimuleert het de professionalisering van de collega’s en kan jouw school zich ermee profileren.

Lees de handreiking Internationalisering primair onderwijs voor schoolbesturen en schoolleiders (661,74 kB).

Hoe kun je starten?

Je kunt leerlingen op veel manieren voorbereiden op een internationale samenleving.
Mogelijkheden om met internationalisering en wereldburgerschap aan de slag te gaan:

Het is belangrijk dat je iets kiest wat past bij jouw school en jouw omstandigheden.
Tip: besteed je studiedag aan internationalisering en wereldburgerschap en maak met elkaar bewuste keuzes over jullie visie en curriculum.

Je hebt waarschijnlijk al een schat aan talen en culturen in de klas, waarmee je direct aan de internationale competenties van je leerlingen kunt werken.

Daarnaast brengt de toestroom van kinderen van internationals nieuwe uitdagingen met zich mee. Bekijk de informatie en adviezen over meertaligheid en culturele diversiteit als kans voor wereldburgerschap.

Waar staat jouw school?

Vul de internationaliseringsmeter in om er achter te komen hoe ver jouw school is met internationaliseren. Die bestaat uit 34 vragen en stellingen. Na afloop ontvang je op basis van je antwoorden een advies over wat je kunt doen om internationalisering verder vorm te geven. Dit advies ontvang je ook per e-mail.

Praktijkvoorbeelden

Subsidie

Vraag subsidie aan voor internationalisering en wereldburgerschap op je school:

Contact

Nieuwsbrief

Praktijkverhalen, subsidietips, evenementen en internationaliseringsnieuws ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.

Adviseur spreken

Heb je een vraag of wil je sparren over internationalisering op jouw school? Stuur gerust een mail naar po-vo@nuffic.nl. Of neem rechtstreeks contact op met een van onze adviseurs internationalisering in je regio.

Noord-Holland, Flevoland

Ab van Rheenen
avanrheenen@nuffic.nl
06 25 09 60 77

Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel

Floor Haanstra
fhaanstra@nuffic.nl
06 24 92 45 59

Utrecht, Zuid-Holland, Gelderland

Susanna van Citters
svancitters@nuffic.nl
06 42 19 49 39

Noord-Brabant, Limburg, Gelderland (zuid), Zeeland

Jessy Lipperts
jlipperts@nuffic.nl
06 41 63 62 78