Beginnen met eTwinning

meer over:
Wil je beginnen met eTwinning? Maak dan gratis een account aan. Zodra je registratie rond is, kun je je profiel verder invullen en zoeken naar een internationale samenwerkingspartner.

Registreren

Registreer je gratis via www.etwinning.net. Binnen 24 uur krijg je bericht of je verder kunt gaan met je registratie. De helpdesk van eTwinning controleert alle registraties, zodat je er zeker van bent dat er echt alleen docenten en hun leerlingen meedoen aan eTwinning.

Online cursus

De weg vinden in eTwinning? Volg dan onze cursus Online samenwerken tussen scholen in Europa met eTwinning. Deze online cursus duurt ongeveer een uur.

Partner vinden

Er zijn meer dan 450.000 docenten uit heel Europa aangesloten bij eTwinning. Hoe vind je dan de juiste match? Vul in ieder geval je profiel volledig in. Dat is de beste start.

Bekijk ons filmpje over hoe je een schoolpartner vindt in het buitenland. Of lees onze tips om een partner te vinden.

Profiel invullen

Vul bij eTwinning Live je profiel duidelijk en zo volledig mogelijk in. Vergelijk het met een datingsite. Als je daar je interesses niet invult, vind je ook geen leuke date.

Vul in jouw profiel in ieder geval deze dingen in:

 • je vakgebied;
 • de leeftijd van je leerlingen;
 • het onderwijsniveau van je leerlingen;
 • de thema’s waarover je een project zou willen doen.

Vul je profiel in in de taal waarin je aan de slag wilt met je leerlingen. Schrijf het bijvoorbeeld in het Duits als je wil dat jouw leerlingen in het Duits gaan samenwerken. Zo ben je beter vindbaar voor andere docenten die ook in het Duits aan de slag willen.

Bekijk ook het filmpje over hoe je je profiel aanpast.

Partnerforum

Op het partnerforum vind je projectideeën van andere docenten. Je kunt hier zoeken naar een idee dat je aanspreekt. Laat via het forum weten dat je geïnteresseerd bent en voeg deze docent toe aan jouw contacten. Pas als deze docent jouw contactverzoek heeft geaccepteerd kun je met elkaar samenwerken.

Je kunt ook zelf een projectidee posten op het partnerforum. Buitenlandse docenten die interesse hebben in jouw idee kunnen dan contact opnemen met jou. Ook nu geldt dat je pas kunt samenwerken als je een contactverzoek hebt geaccepteerd.

Uitgebreide zoekopdracht

Via het menu-item Personen in eTwinning Live kun je zoeken naar een partner. Via een uitgebreide zoekopdracht krijg je de beste resultaten. Als je de naam van een docent weet, kun je die snel terugvinden via de zoekbalk.

Contactseminar

Tijdens een contactseminar leer je buitenlandse eTwinning-docenten kennen en werk je een projectplan uit. Je moet nog tijdens het seminar een projectplan indienen. Na het seminar kun je meteen met je leerlingen aan de slag.

Partnerfinding-webinar

Tijdens een partnerfinding-webinar kun je een partner vinden uit een eTwinning-plusland. De eTwinning-pluslanden zijn:

 • Armenië
 • Tunesië
 • Azerbeidzjan
 • Georgië
 • Oekraïne

Online cursus

Tijdens de online cursus ‘Ga van start met een eTwinning-project’ leer je hoe je een partner vindt, een project start en hoe de Twinspace werkt. De cursus bestaat uit 3 webinars van een uur.

We organiseren de cursus 3 keer per jaar waarvan 2 keer met Vlaanderen. Vaak vinden deelnemers tijdens de cursus al een partner.

Project starten

Heb je een projectidee en een partner gevonden? Dan kun je een project starten. Of doe eerst wat extra inspiratie op.

Heb je nog inspiratie nodig? Bekijk dan deze filmpjes:

een internationaal lesidee zonder woorden (po)

een internationaal lesidee voor wiskundeleraren of de rekenles

een internationaal lesidee voor leraren lichamelijke opvoeding of gym

een internationaal lesidee voor de biologieles

Project aanmaken

Je start een eTwinning-project via eTwinning Live. Bij het menu-item Projecten kun je een project aanmaken. Selecteer de partner(s) met wie je wil samenwerken. Je kunt alleen mensen selecteren die in jouw lijst met contactpersonen staan. Bereid je projectplan goed voor voordat je een project aanmaakt. Denk vooral na over de doelstellingen, het werkproces en de verwachte resultaten.

Werken met de TwinSpace

Ieder project heeft een eigen TwinSpace. Dat is een virtuele ruimte waarin de leerlingen en docenten samenwerken. Je bepaalt zelf wie er toegang krijgen tot de TwinSpace van jouw project.

Als je project is goedgekeurd krijg je toegang tot de TwinSpace van jouw project. Werk je samen met meer dan een buitenlandse partner, voeg dan zelf de overige partners toe aan je TwinSpace. Dat doe je via eTwinning Live.

Leerlingen toevoegen

Voeg ook jouw eigen leerlingen toe aan je TwinSpace. Je kunt ze individueel toegang geven, of in groepjes. Zij komen direct in de TwinSpace terecht zodra ze inloggen op www.etwinning.net.

Werken in de TwinSpace

In de TwinSpace kun je op verschillende manieren samenwerken, bijvoorbeeld via een mailprogramma, een forum en een chatbox. Gebruik je tijdens je project een programma als Word, Photoshop of MovieMaker? Dan kun je de bestanden die je daarmee maakt delen via de TwinSpace. Inspiratie nodig? Bekijk een lijst met programma’s die je kunt gebruiken tijdens je project.

Delen met anderen

Als jouw project is afgerond kun je het eindproduct met anderen delen door (een deel van) je TwinSpace openbaar te maken.

Verdiep je verder in de TwinSpace

Bekijk een aantal filmpjes om alles te leren over het beheer van de TwinSpace.

Aan de slag gaan

Heb je een project aangemaakt en toegang tot de Twinspace? Dan kun je nu aan de slag met je leerlingen.

Je mag de activiteiten tijdens jouw eTwinning-project zelf bepalen. Wij zien vaak dat een aantal vaste onderdelen ieder project terugkeren.

Introductie

Een project begint vaak met de kennismaking van de leerlingen. Je kunt hiervoor zelf de vorm bepalen. Enkele ideeën:

 • Ze introduceren zichzelf in een filmpje.
 • Ze schrijven een brief over zichzelf.
 • Ze maken een fotocollage van zichzelf, hun school en hun omgeving.

Onderzoek

De leerlingen doen onderzoek. Een paar voorbeelden:

 • Ze verzamelen informatie over het thema.
 • Ze nemen interviews af.
 • Ze bestuderen grammaticaregels.
 • Ze leren hoe ze feedback kunnen geven.

Creatie

De leerlingen maken een product. Een paar voorbeelden:

 • Ze maken een magazine.
 • Ze maken kunstwerken.
 • Ze maken een receptenboek.

Evaluatie

Ieder project eindigt met een evaluatie. Dat is niet verplicht, maar we adviseren het wel. Zonder evaluatie kom je niet in aanmerking voor een kwaliteitslabel of prijs. In de evaluatie vraag je de leerlingen wat ze geleerd hebben en wat ze van het project vonden. Dit kun je het beste doen via een korte enquête. De leerlingen kunnen zelfs samen de enquête opstellen.

Delen

De leerlingen delen hun creaties met de rest van de school en met hun ouders. Je kunt de TwinSpace daarvoor openstellen, of bijvoorbeeld de leerlingen een tentoonstelling of presentatie laten organiseren op school.

Meer weten?

Hulp nodig of vragen?

De helpdesk van eTwinning is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via etwinning@nuffic.nl en 070 4260 260.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief van eTwinning. Daarin lees je onder andere voorbeelden van geslaagde eTwinning-projecten en hoe je een partner vindt. Hij verschijnt 7 keer per jaar.

Nuffic Congres: kies nu je workshops en presentaties

17 juni 2019
Volledig programma met meer dan 40 workshops en presentaties online.

Internationalisering in het EU-stemhokje

14 mei 2019
Onderwijsinternationalisering in Europa is vooral Erasmus+. Maar de EU kan meer doen, vinden verschillende partijen. Nuffic Actueel bekeek de verkiezingsprogramma’s.

Innovatieve eTwinning-workshop in Madeira

3 oktober 2019 09:00 - 5 oktober 2019 18:00
Innovatieve eTwinning-workshop, Funchal, Madeira
Werk je in het onderwijs en heb je ervaring met het opstarten van een internationaal project via eTwinning? Kom dan naar de Professional Development Workshop in Funchal, Madeira.

Europees eTwinning-transborderseminar voor taaldocenten

10 oktober 2019 09:00 - 12 oktober 2019 18:00
Europees transborder-seminar voor taaldocenten, Cardiff
Taaldocenten opgelet! Geef jij les aan leerlingen/studenten tussen de 16 en 19 jaar? Dan heb je de kans om namens eTwinning Nederland mee te gaan naar een Europees seminar in Cardiff.